Flipin
Magnusson
Perssons
Tandläkare huldt
entreprenadställningar
Lindfors

Smarta Byar

Published on augusti 8th, 2019 | by admin

0

Vårt vattenprojekt med VA Syd

Vårt första projekt. Ett riktigt projekt, med riktigt arbete och riktigt resultat. Låt oss börja från början.

Vi har haft många möten där vi bara har diskuterat, fram och tillbaka, ut och in. Tankarna är många och vi har mycket vi vill uppnå. Ändå visste vi att vi behövde börja någonstans. Vatten blev vårt första fokus och kosan styrde oss mot Veberöds-bäcken. Hamnstad eller ej, alla är i kontakt med vatten på fler än ett sätt och det är vårt allas ansvar att se till att hålla det rent och bra. Vatten är trots allt ett väldigt viktigt mänskligt behov. Vi ville därför undersöka vattenkvaliteten i Veberöd. Smutsar vi ner vårt vatten? Hur? Varför? Varför inte?

För att undersöka detta tog vi kontakt med VA Syd som bland annat tillhandahåller oss i Lunds kommun med dricksvatten samt tar hand om vårt avlopps- och dagvatten. VA Syd var mycket glada över att få hjälpa till och vi bokade in ett möte.

Någon vecka senare befann vi oss inne på VA Syds kontor i Malmö. Flera representanter från VA Syd fanns närvarande och presenterade sig själva samt vad de gör i sitt yrke, däribland Irmeli Grongstad (provtagare), Josefin Barup (digitaliseringsstrateg), Camilla Svedén (utredningsingenjör) samt Susanne Johansson (miljöingenjör).

Vi fick oss en genomgång om hur infrastruktur för vatten fungerar, närmare specifikt i Veberöd. För att nämna exempel kollade vi t.ex. på olika dagvattenutflöden – dvs vart diverse brunnar finns och vart vattnet faktiskt tar vägen. Föga förvånande hamnar det mesta i vår kära Veberöds-bäck (den som går utanför Konsum och slingrar sig lite gömt genom hela byn). Även tidigare åtgärder som gjorts diskuterades också, såsom vart man försökt minska översvämningsrisker och liknande.

Vi började därefter att diskutera tillsammans med VA Syd, specifikt med Irmeli som skulle hjälpa oss med själva provtagningen av vattnet. Efter att ha studerat en karta över Veberöd där vatteninfrastrukturen är markerad, valde vi tillsammans lämpliga provtagningsställen. Detta behövdes göras strategiskt. Vi ville ha en plats innan de första riktiga dagvattenutsläppen från byn, för att först kunna avgöra hur rent det vatten vi får in i byn faktiskt är. Senare ville vi även ha en plats efter det sista riktiga dagvattenutsläppet för att se i vilket skick vi i byn lämnar vattnet i. Vad händer i resan genom byn?

Platser valdes och ett datum sattes några dagar senare för när Irmeli skulle möta upp oss i Veberöd och demonstrera samt hjälpa oss göra den första provtagningen. 

Dagen för provtagningen började med en frukost. Irmeli hade tagit med sig en del papper för oss att kika på, både protokoll som skulle fyllas i samt papper på dagvattenstatistik. Därefter åkte vi ner till vår första provtagningsplats. Irmeli visade oss olika metoder och redskap för provtagningen och vi valde till slut en ganska enkel och klassisk form – där man helt enkelt sticker ner en särskild plastflaska i vattnet. Viktigt att tänka på är att man inte rör upp bottnen av vattendraget samt att man kommer ner en bit under ytan, för att inte endast få med ytpartiklarna (som skulle kunna ge oss ett missledande resultat). Det var också viktigt för oss att notera vilka exakta ställen de första provtagningarna skedde på, för att kunna göra egna provtagningar senare.

Eftersom kvaliteten på vattnet kan variera utifrån många olika faktorer genomförde vi två stycken provtagningar, den sista någon vecka efter den första. Regn är en sådan faktor som skulle kunna påverka resultatet och vi ville därför vänta på de gråa molnen. Under sommaren eller perioder när det är ganska torrt står dagvattenutsläppen väldigt stilla, vilket självklart beror på att det inte kommer så mycket vatten på våra gator och i våra brunnar. När regnet väl kommer spolar den med sig allt som ligger på ytan, t.ex. däckpartiklar, vilket leds ner till bäcken. Genom att genomföra två likadana provtagningar under olika väderförhållanden ökar vi sannolikheten för ett mer korrekt resultat. Vi undviker nämligen risken för få ett extremvärde, genom att ha prickat in den dagen då vattnet råkar vara väldigt rent eller väldigt smutsigt.

När vi hade samlat in tillräckligt med vatten skickades detta in till laboratoriet hos VA Syd för analys. Nu väntar vi med stor spänning på resultaten.

/Linn Malmgren

 

Mer om oss:

Vi som arbetar med projektet i Unga Smarta Byar är Linn Malmgren, Thea Malmgren, Luca Berardi och Tim Malmgren. 

Unga Smarta byar är en förening där alla unga som vill vara med och påverka vår värld att bli hållbar, är väldigt välkomna. Vi har Veberöd som en stor tillgång, där vi faktiskt kan testa projekt i verkligheten och se vad som fungerar. Vill du bli medlem även du, så titta in på vår hemsida HÄR 

VA Syd hemsida hittar du HÄR

 

smarta


About the Author



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
  • mars

    Inga event

  • Olsbring
  • Adderat
  • Capio Novakliniken
  • Almasoft
    Empoli
    Köksland
    Mias ide o atelje
  • Gilla oss gärna :)

  • This error message is only visible to WordPress admins

    Error: No posts found.

    Make sure this account has posts available on instagram.com.

  • Populära inlägg och sidor

  • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/