En forskargrupp från högskolan i Halmstad har valt ut just Veberöd och Smarta Byar, om hur framtidens mobilitet kan lösas för mindre samhällen och landsbygd. Det handlar om hur gods och människor förflyttar sig samtidigt som de kan vara hållbara.
”Vi älskar teknik, men vi älskar människor mer, så människor kommer först”
Varför forskning i en by?
Jo behoven är annorlunda på landsbygden jämfört med städer och det är just dessa frågor som forskargruppen från Högskolan i Halmstad ska forska på under minst ett år.
Forskningen kommer att lyfta de sociala aspekterna högt. Det handlar inte bara om hur man mest effektivt förflyttar och sparar tid, pengar och miljö, utan gruppen vill se hur man kan minska ensamhet och öka hälsa. Hur man skapar en välmående by som samtidigt är hållbar mot djur och natur.
Gruppen kommer att utgå från Smarta byar Hub mitt i byn och här kommer det att bjudas in alla som vill vara med och påverka och delta. Så klart har vi samarbete med Lunds kommun, så det finns stora möjligheter att byns engagemang kommer att kunna påverka byns fortsatta utveckling. Projektet börjar redan i december och kommer att pågå minst ett år.
Vill vi ha självkörande minibussar, bilpooler, mer cyklar? Hur skapar vi lokal mobilitet, arbete och välmående? Frågorna är många och spännande!
Att folk som bor i ett område har möjligheter att skarpt påverka, tror vi är utmärkta metoder för att engagerat hållbart samhälle. Lunds kommun visar på många sätt upp nya spännande sätt att tänka och agera.
Jan Malmgren: ”Kanske är detta ett frö till ett ”byuniversitet” och jag älskar vår engagerad trevliga by som vill vara med på denna resa!”
/ Jan Malmgren
Forskargruppen består av: V. Fors – D. Gkouskos – C. Shahlaei – T. Saeed – M. Brodersen – M. Bergquist – A. Resmini
Vi är glada att kunna bjuda in till inofficiell utställning söndagen den 24 september på Veberöds Brukshundsklubb. Utställningen är öppen för alla raser. Vi kommer även att ha Barn med hund för våra yngre utställare och såklart Veberöds vackraste
Njut av höstens skiftningar under ett vilsamt skogsbad i Romeleåsens böljande landskap där vi upplever naturen med alla sinnen. Vi vandrar långsamt en kortare sträcka och stannar vid rofyllda platser. Allt du behöver ta med dig är bekväma kläder och ett underlag att sitta/ligga på.
Skogsbadsmetodiken utvecklades i Japan under 1980-talet för att minska den stressrelaterade ohälsan hos befolkningen och har sedan dess spritts över världen. Ett skogsbad är en sensorisk upplevelse där vi stegvis aktiverar våra sinnen under långsam vandring i naturen. Under ett skogsbad badar vi inte på vanligt vis utan det är våra sinnen som badar i natur.
Jag som guidar är certifierad skogsbadsguide (Scandinavian Nature and Forest Therapy Institute) och har en masterexamen i Miljöpsykologi från Sveriges Lantbruksuniversitet.
Anmälan: Via epost till info@timeforrest.se och betalning 300 kr till swishnummer 1230946277 senast den 18/9. Märk betalningen med ditt namn och vilket evenemang det avser. Det är ett begränsat antal platser så det är först till kvarn som gäller. Mer praktisk information om vandringen ges efter anmälan. Anmälan är bindande. Välkomna!
Följ mig gärna via min FB sida: For Rest Romeleåsen och kika in på min hemsida: www.timeforrest.se