Veberöds Kakelkompani
Toyota Sydost
Bilbengtsson
Lindfors

Smarta Byar

Published on juli 16th, 2020 | by admin

Hydroponisk odling

Har ni funderat på att grönsaker transporteras 200 mil i genomsnitt? Det finns så mycket onödigt i vårt samhälle som vi ofta inte ens tänker på… kanske skulle vi kunna odla mer lokalt och istället transportera några få kilometer…

Hydroponiska odlingar som odlar i princip bara med näringslösning skulle kunna vara en del av en sådan lösning. I smarta byar, i Veberöd, har vi därför provat att designa en egen liten variant på en sådan. Printad med lokala 3d-printrar har vi kunnat skapa en odling som kan placeras i en vanlig butik där kunder kan plocka i takt med att det växer upp sallad, örter och annat gott. Närodlat direkt i butiken!

Dessa odlingar skulle kunna placeras i skolor eller varför inte äldreboenden! Skapa egen mat samtidigt som äldre får trevlig och nyttig sysselsättning.

Denna design kommer att vara så kallad ”open source”. Den ska kunna laddas ner gratis för privat bruk och kunna bidra till vad som är smart och hållbart för vårt samhälle. Vi älskar även samarbete med alla som vill vara med och skapa den bästa lösningen.

Det började med att Tim Malmgren påbörjade att göra en design utifrån de idéer vi hade. Steg för steg gjorde vi tester och med 3d-printer kunde vi snabbt testa prototyper. Varje del tar flera timmar att printa, men det är ju inga större problem då de ofta kör under natten.

Med LED-belysning och en liten pump som kör runt näringslösningen, får vi en snygg odling som kan passa fint i vilken butik eller hem som helst.

Vi fortsätter så klart med utvecklingen och ni är så klart välkomna att vara med och komma med förslag.

www.smartabyar.se

Gilla gärna fb-sidan HÄR

/ Jan Malmgren

bege
smarta


About the AuthorBack to Top ↑
 • april

  Inga event

 • Färgcenter
 • Ica
 • Omtanken
 • Almasoft
  Veberöds församling
  Herex
  Köksland
 • Gilla oss gärna :)

 • The cold weather continues ☀️❄️ Do you have a favorite place for winter walks in Lund?

  📷 veberodnu

  #visitlund #lovelund #veberöd #veberodnu #winter #winterwalks #sunnyday #february #visitskane #visitsweden #swedishmoments
  ...

  320 1

  Helgens blomning i #körsbärsdalen 🌸❤️ #veberodnu ...

  66 2

  Idag kommer nästan full blomning att inträffa i Körsbärsdalen när mängder med äntligen får sin värme! Underbar plats ❤️🌺#veberodnu ...

  103 7

  Vilket fantastiskt väder. Det får ju till och med denna soffpotatisen att ta en promenad ☀️
  #spring #springfeeling #vår #veberodnu
  ...

  167 4

  En stund i kyrkan ikväll med mina tjejer. Först var det gudstjänst för de minsta och efter blev det fredagstacos på kyrkbacken. Eller Jesustacos som svärsonen kallar det 🙈. Det var så himla mysigt! Jag mår bra i kyrkan och älskar samhörigheten som finns där. Hur är din relation till kyrkan?
  #veberöd #veberodnu #svenskakyrkan
  ...

  204 15

  Åh mamma och pappas trädgård.... den är helt fantastisk. Bäcken porlar och rådjuren hälsar på. Det är magiskt!!!! Vackra Veberöd❤
  #veberodnu #veberöd #autumn #skåne #körsbärsdalen #influencer #blogger #blogg #sweden
  ...

  569 14
 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/