Flipin
Magnusson
Perssons
Tandläkare huldt
entreprenadställningar
Lindfors

Bygden

Published on mars 13th, 2016 | by admin

1

Nu bygger vi Veberöd

f7

De lysande lila ballongerna ledde in till medborgarkontoret, där fokuset under gårdagen enbart låg på Veberöd. Fokus Veberöd har under året 2015 och den senaste delen av 2014 varit ett projekt lett av June, där Veberöd inom ett brett antal frågor öppet har diskuterats. I lördags avslutades detta projekt med ett öppet hus där invånare från Veberöd, Dörröd, Silvåkra och Vomb kom att kunna se de resultat och planer som tagits fram. På plats fanns även VAIF, Scouterna och lottakåren som bjöd på korv, krabbelurer, kaffe och kakor. Inte minst fanns politiker och tjänstemän från Lunds kommun för att svara och diskutera de olika områdena. En aktiv fråga var den framtida tågstationen. Tidigare undersökningar om lägesplacering försedde besökaren med en bakgrundshistoria där man sedan själv fick argumentera för var tågstationen skulle ligga bäst. Detta område förtydligades med en beslutad ljusgrön markering, tvärs över Veberöds by. Kollektivtrafiksfrågan sträckte sig dock längre än så och diskussionen om framtida bussrutter presenterades i form av tre förslag. Alternativ 1 presenterade förslaget om en utökad pendlarparkering vid försköningen samt den östra hållplatsen. Det tog även upp möjligheten för försköningens busshållplats att flyttas mer väster när Veberöd växer. Alternativ 2 handlade om en superbuss som endast stannar vid försköningen (här föreslås också pendlarparkeringen att utökas). Syftet här är en snabbare och effektivare buss som stannar på färre stationer. Det sista framlagda alternativet är en långsiktig fortsättning på alternativ 2, där hållplatsen för superbussen kan komma att få ett mer centralt läge. Dessa alternativ beror på faktorerna om och när.

f10 f11 f12 f13

Utöver skriven statistik har en mer estetisk anda slagit ro i projektet. Förskolebarnen presenterar sina fint skrivna texter om deras favoritplatser i byn och idéer om hur de önskar att byn ska utvecklas. De har även gjort en stor gemensam tavla om vad Veberöd betyder och är för dem samt skapat en värld i minecraft där de fantiserat hur Veberöd skulle kunna se ut år 2034. Fortsatt i kreativ riktning har invånarna fått skicka in bilder till fotoutmaningen. Hedersomnämnda för bästa fotografi blev Kerstin Axelsson och Fredrik Wildt. Här skulle de porträttera, likt barnen, vad Veberöd är för dem. En bild säger mer än tusen ord och det var inte svårt att se att vår underbara natur har stor betydelse för många av oss. I den enkät som gjorts har ”naturen” fått majoriteten av rösterna när man frågat Veberöds-, Dörröds-, Silvåkra- och Vombsbor om vad som fick de att flytta hit. Mycket glada blir vi också av att läsa i samma enkät att majoriteten svarande ser sig själv bo kvar om 10 år!

f8 f9

 

f5

f4

f2

 

f3

 

f6

Förutom detta, stod även diskussionen om ”Hur ska Veberöd utvecklas?” i stort centrum. Frågan tycks engagera många och att vi kan påverka på detta sätt är en fantastisk möjlighet. På kartan får du själv ändra, lägga till bostadsgrupper eller omplacera idrottshallen. Bör vi satsa på ett större och mer enat centrum? Vill vi att Veberöd ska bestå av villor? Eller kanske en småstad, likt den som byggts i Lomma hamn? Vad är bäst för framtidens Veberöd? För er som missade att titta in igår, så är det bra att veta att frågan fortfarande går att påverka. Lunds kommun letar engagerade människor som kan tänka sig en fortsatt diskussion av detta.

Är du intresserad? Kontakta June på medborgarkontoret!

/Linn

smarta


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • Blomning i Körsbärsdalen

  Just nu 0% blomning! Vi gissar att det blommar fullt i början på maj.

 • april

  18aprHeldagBlodgivarebuss

  28apr09:30- 12:00Skogsbad

 • Trädgårdstjänst
 • Ica
 • Apotek
 • Empoli
  Veberöds församling
  Almasoft
  sotarna
 • Gilla oss gärna :)

 • This error message is only visible to WordPress admins

  Error: No posts found.

  Make sure this account has posts available on instagram.com.

 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/