Published on oktober 8th, 2024 | by admin
0Trygg i Veberöd
Igår var uppstarten för byaveckorna i just Veberöd. En vecka där politiker och tjänstepersoner kommer ut och jobbar lokalt i byn. Det ger kommunen värdefull direkt och lokal dialog med byn och man kan både lära sig av och informera. Ett riktigt bra initiativ!
Kommunens säkerhetschef, Håkan Nilsson och Lunds kommunpolis, Joakim Nyberg var på plats för att informera om trygghetsarbetet som man driver.
Bland annat så lyfte man den trygghetsmätningen som man gör i hela Lunds kommun. Just i Veberöd har man därför frågat 300 Veberödsbor om hur trygg man känner sig. Det numreras från 0-6, där 6 ger högsta otrygghet. Veberöd har blivit bättre och ligger just nu på 1.5, vilket får sägas vara tryggt. Man vågar t ex gå på aktiviteter utan att vara rädd.
Det som är värst, även om byn allmänt är trygg, är skadegörelse mc och mopedkörning. Bättre sammanhållning i byarna skapar helt enkelt mer trygghet än om man jämför med Lund som stad.
Socialtjänstens familjebehandlare och ANDTS-samordnare berättar hur de arbetar med tidigt och förebyggande stöd till barn, unga och vuxna.
Positivt är att det dricks mindre och mindre alkohol av unga. De verkar mer och mer trivas i att vara hemma. Positivt är också att narkotikan inte ökar och att man använder mindre o mindre cannabis. Genom att mäta i avlopssvatten kan man få rätt säkra mätvärdet på mängden av olika droger. Lustgas är dock forfarande lagligt att säljas till unga så denna är svårare att motverka även om det minskar. Största problemet just nu är sk vitt snus och vejp. Preparat som marknadsförs som ofarligt med glada färger. Vitt snus är dock ett starkt nikotinpreparat. Ledsamt är också att unga mår sämre. Samtalsmottagningen för unga vuxna finns för er som behöver så tveka inte att kontakta.
Man letar också efter fler familjehem. Platser som ger barn och unga en tryggare miljö. Tipsa gärna så fler kan hjälpas!
Patrik från Lunds kommun, berättade om hur den digitala hemvården kan hjälpa personer. Det finns alltid ett alternativ för de som vill ha personliga besök, men det digitala ger också en mer flexibel och ofta snabbare kontakt. Det gillar flera äldre och man kan både kombinera fysiska som digitala besök. Ett verktyg är en digital platta som är väldigt enkel att använda. Den ger även möjlighet till anhöriga att prata via kamera så man ser varandra.
Ett system som har till syfta att även motverkar ofrivillig ensamhet. Det digitala ger kommunen fler möjligheter och därmed kan öka just den mänskliga kontakten istället för att tex transportera sig.
En kul sak är att man även kan ha gruppsamtal via video och ha gruppträning ihop.
En del äldre ville också testa mobila larm. Istället för en fast larmknapp i hemmet, så finns det även som en smart klocka som du har på handleden. Det ger även trygghet när man är ute på promenad, vilket många annars inte vågar.
Frivilligkraft. Kommunens plattform att motverka ensamhet! Här kan du som känner att du kan ställa upp som vän till någon i området som behöver lite hjälp ibland. Det kan vara hjälp handla, gå på promenad ihop eller bara helt enkelt som socialt umgänge.
Gå gärna in och kolla mer HÄR om du vill vara med och göra skillnad!
/ Jan Malmgren