Toyota Sydost
Bilbengtsson
Lindfors
Veberöds Kakelkompani

Folket

Published on juli 14th, 2015 | by admin

Veberödsscouter åker på världsläger i Japan

I morgon kl 16.00 bär det av till Japan för fyra veberödsscouter. Tillsammans med sin avdelning på totalt 36 scouter och fyra ledare åker de på en 26 dagar lång resa i Japan. Lägret är ett så kallat Jamboree, ett stort internationellt scoutläger. Internationellt kallas lägret för WSJ, förkortning för World Scout Jamboree. Ett världsscoutjamboree hålls vart fjärde år med ett nytt värdland varje gång. I år är värdlandet alltså Japan.  Sommaren 2011 var Sverige värdland för det 22:a WSJ-lägret i ordningen, utanför Rinkaby i norra Skåne.

Jag har intervjuat Marcus Grahn från Veberöds scoutkår om hur han känner inför lägret. Jag undrade såklart vad han har för förhoppningar och förväntningar.

-”Jag hoppas på att det ska bli många nya möten och att träffa många nya människor från olika delar av världen. Jag hoppas också att de visar Japan så att alla kan delta och ha kul.”

Lägret börjar den 28 juli i Kirarahama, Yamaguchi i södra Japan. Men först ska avdelningen som de svenska scouterna är med i resa runt i norra delarna och bland annat besöka Tokyo och Kyoto. Marcus vet inte alls vad som väntar men temat på rundresan ska vara att besöka både det nya och det traditionella Japan. Temat på lägret ska vara ”Spirit of Unity”. Han berättar också att de på lägret ska få besöka Hiroshima.

Deltagarna i avdelningen ”Kaffe” som Marcus är med i har träffats vid två tillfällen. Alla är väldigt olika med blandade åldrar och intressen. Det är scouter från hela Skåne med i avdelningen. Totalt är det 37 avdelningar som åker från Sverige och hela 2000 deltagare, ledare och funktionärer. På lägret kommer det att vara runt 30 000 scouter från runt 160 länder. Deltagarna är mellan 14 och 17 år, vilket gör att man bara kan åka som deltagare en gång i livet.

När jag pratade med Marcus hade nerverna inte riktigt hunnit komma ikapp honom. Men det hela kändes väldigt overkligt. ”Detta är något jag drömt om i flera år” säger han. Då hade han inte heller börjat packa, bara lagt fram saker som kunde vara bra att ha med sig. Då ställde jag mig såklart frågan hur man packar inför ett två veckor långt läger och ytterligare nästan två veckors resa.

”Man får ta med sig det absolut nödvändigaste. Och tänka på att ta med sig saker i små format, som små schampoflaskor och liknande. Det kommer att vara varmt och fuktigt där nu så funktionsmaterial är bra och jag ska försöka att undvika bomull eftersom det torkar långsamt.”

Min sista fråga blir varför han bestämde sig för att göra den här resan. Han är självsäker i rösten när han säger: ”Jag har drömt om detta så länge. Detta är scouting!” Han tillägger också, utan att ha påbörjat resan, att alla som får en sådan chans borde ta den. Detta ger mig såklart känslan av att det är något väldigt häftigt han och alla de andra scouterna kommer att få vara med om.

/Josefin

Bilder från World Scout Jamboree 2011 i Sverige

WSJ 2011 #1

Ca 50 000 människor dansar till Timbuktu på Rinkabyfältet utanför Kristianstad.

WSJ 2011 #2

WSJ 2011 #3

WSJ 2011 #4

 

                                                            Människor från alla världens hörnWSJ 2011 #5

bege
smarta


About the AuthorBack to Top ↑
 • mars

  Inga event

 • Landäng
 • Adderat
 • Novakliniken
 • Almasoft
  Actic2
  Solar Plexus
  Wendelford
 • Gilla oss gärna :)

 • En stund i kyrkan ikväll med mina tjejer. Först var det gudstjänst för de minsta och efter blev det fredagstacos på kyrkbacken. Eller Jesustacos som svärsonen kallar det 🙈. Det var så himla mysigt! Jag mår bra i kyrkan och älskar samhörigheten som finns där. Hur är din relation till kyrkan?
  #veberöd #veberodnu #svenskakyrkan
  ...

  205 15

  Nu är bloggen uppdaterad med vår utflykt från igår 💖🙏 Länk i profilen ⬆️ #bloggse #körsbärsdalen #veberodnu #familjeutflykt #smultronställe #smultronställeiskåne #skåne #visitskane #veberöd #millimys ...

  51 2

  Dansen går ju bra..... #fiskedamm förstör allt :) Mira undrar vad en mangel är.... #veberöd veberodnu #veberodnu ...

  98 2

  Körsbärsdalen 2019 🤩 om mindre än tre månader är vi där igen... Mitt i våren! 🌺💗 Det känns bättre att ha något bildligt att de fram emot.
  .
  .
  Vi har ju cykelavstånd till denna fantastiska plats på jorden! I fjol cyklade vi dit med picknick en eftermiddag mitt under körsbärsblomningen! Det får bli en plan för 2020 också! Eller hur tommystromberg76 ❤️
  #millimys #körsbärsdalen #körsbärsdalen2019 #vårkänslor #picknick #visitskane #veberodnu #bokblogg #bokbloggare
  ...

  110 6

  Hi hi jag är visst med i tidningen idag 🤩📚
  Du hittar artikeln i Lokaltidningen 🌺
  På torsdag kanske vi ses på veberods_bibliotek ❤️📚
  #millimys #boktips #älskaböcker #bokblogg #bokbloggare #boknörd #instabook #lästips #läsaärattresa #läsaärlivet #bookstagramer #lokaltidningen #feelgoodfrossa #veberodnu
  ...

  189 32

  Nu är mitt liv över... Let's be a soccermom #soccer #soccermom #veberodnu veberodnu ...

  112 6

  Åhhh jag är så peppad! Jag fick frågan från vårt Bibliotek i Veberöd om jag ville komma & prata Feelgood - boktips! Såklart jag ville! På facebook kan du rösta på deras sida om det passar bäst en vardagskväll eller en lördagseftermiddag 🤩📚
  #feelgood #feelgoodfrossa #feelgoodfrossamedmillimys #veberodnu #millimys #boktips #älskaböcker #vårläsning #bokblogg #bokbloggare #lästips #boknörd
  ...

  103 27
 • Populära inlägg & sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/