Flipin
Magnusson
Perssons
Tandläkare huldt
entreprenadställningar
Lindfors

Bygden

Published on oktober 23rd, 2015 | by admin

Veberöds rosa bandet vecka!

Nu har rosa bandet veckan i Veberöd tagit slut och vi var såklart nyfikna på att höra vad Bertil Thörncrantz, initiativtagare till evenemanget, hade att säga om veckans händelser.

Bertil berättar att idén till detta egentligen kom av en slump. I våras var han i på stiftelsesammanträde på Ystads teater när Katarina Hultling mitt i alltihopa höll ett föredrag som handlade om allt annat än pengar. Föredraget handlade om hennes resa sedan hon fick beskedet att hon hade bröstcancer. Idag är hon ambassadör för CancerRehabFonden. Bertil blev så tagen av hennes berättelse att han bestämde sig för att Veberöd också skulle få ta del av hennes den. Kort efter mötet med Katarina i Ystad ringde han till henne i Stockholm för att höra om hon hade möjlighet att hålla föredrag i Veberöd. Självklart ville hon ställa upp. Bertil kontaktade Sparbanksstiftelsen Öresund som var villiga att sponsra Katarinas besök. Bertil kontaktade även SPF Romele för att få hjälp med projektet. Även de ställde gärna upp för att hjälpa till. Från början var det tänkt att Katarina skulle komma redan till våren men man beslöt sig för att vänta till oktober, månaden då man lyfter upp bröstcancer extra mycket. Allt eftersom tiden gick kom anslöt sig fler och fler till staben som arbetade med projektet. Förutom Bertil, hans fru Inger och SPF anslöt sig även PRO, Lions, Lottorna, kyrkan och June på Medborgarkontoret. Tillsammans kom de på fler och fler aktiviteter för att få in pengar. Efter ett tag kom de fram till att de behövde utöka arrangemanget från en kväll till fem dagar för att hinna med allt. Efter lång tids planering, förberedande och letande av sponsorer kom äntligen den 17 oktober. Lördagen började med att byn kläddes i rosa. De hade fått låna Ullas Modes lokal för att blåsa upp ballonger. Huvudgatorna pyntades med rosa och lila ballonger och rosa band kring varje lyktstolpe. Rosa höbalar sattes ut och trappräckena vid medborgarkontoret kläddes med rosa stickningar och virkningar. Lottorna och Lions stod vid Ica och Konsum och sålde lottor och på Konsum såldes det korv. Bland vinsterna fanns smycken som Ingrid Wagner hade skänkt, då hon själv varit sjuk i cancer. På Hairdo var det drop-in på barnklippning och intäkterna gick oavkortat till Cancer Rehab Fonden. Under eftermiddagen hölls det uppvisning av modellflygplan, drönare och radiostyrda bilar. Runt 15 personer hade uppvisning av flygen. De som ville fick prova på hur det skulle kännas att flyga riktigt flygplan med hjälp av en flygsimulator. Under söndagen hölls det prova-på agility hos brukshundsklubben. Instruktörer visade hur man skulle göra och de som ville fick sedan prova själva, antingen med sin egen hund eller en lånad från brukshundsklubben.
På måndagen pryddes byn med tända ljus och alla veberödsbor uppmanades att tända ett ljus och skänka sina nära och kära en tanke. På tisdagskvällen invigdes den nya boulebanan på försköningen av SPF, PRO och June. Det grillades korv och såldes kaffe och Lukas Bäckström, Veberöds roadracingkung, visade upp sin motorcykel och skrev autografer. SPF och PRO visade hur man spelar boule och de som ville fick prova på att spela. Till sist korades vinnaren i mustaschtävlingen. Den väl värda vinnaren blev Lars Wirén som verkligen hade lagt ner mycket möda och vax på sin mustasch.
Och så var äntligen onsdagen kommen. Dagen de alla hade jobbat så hårt för. Kyrkan pryddes med ett stort hjärta vid den stora ingången. Kyrkan pyntades med ljus och 200 marschaller sattes utanför kyrkan. Bertil berättar att han ville skapa en känsla av att det var något speciellt och mastodont. När Katarina kom in i Veberöd möttes hon av alla rosa ballonger, band och höbalar. Hon sa till Bertil att hon aldrig tidigare upplevt att en liten by hade gjort något så stort för att uppmärksamma bröstcancer.
Kvällen i kyrkan började med att trumpetaren Hans Nordström spelade ”rör vid min själ” för de ca 170 gästerna. Därefter berättade kyrkoherden Patrik Johansson om sin tid som sjukhuspräst. Efter ca en halvtimme var det så dags för Katarina att berätta sin historia. På ett positivt sätt förklarade hon hur hon gjort för att kunna ta sig igenom sitt cancerbesked. Hon berättade om sitt motto ”ta vara på ditt liv, akta det väl, slarva inte bort det, nu är din stund på jorden”. Hon pratade om vikten att höra av sig till de som blivit drabbade och att finnas där.
Till sist berättade Maud Svensson om Lydiagården och deras rehab för cancerdrabbade.

Bertil är glad att det blivit en så fantastiskt lyckad vecka med mycket positivt bemötande. ”Vi har fått otroligt fin respons och alla har hjälpt till på sitt sätt” säger Bertil som vill tacka alla Veberödsbor och sponsorer för sitt engagemang.

Vi på Veberod.nu hoppas såklart att detta blir en tradition och något vi Veberödsbor kan samlas för. Om du inte redan har gett ett bidrag till Cancer Rehab Fonden kan du skänka en slant i de pengabössor som finns runt om i Veberöds butiker.

Bertil Thörnkrantz

Initiativtagaren Bertil Thörncrantz.

/Josefin

smarta


About the AuthorBack to Top ↑
 • Blomning i Körsbärsdalen

  Just nu 0% blomning! Vi gissar att det blommar fullt i början på maj.

 • april

  28apr09:30- 12:00Skogsbad

 • Fastighetsbyrån
 • Ica
 • Omtanken
 • Empoli
  Sparbanken Skåne
  Herex
  Solar Plexus
 • Gilla oss gärna :)

 • This error message is only visible to WordPress admins

  Error: No posts found.

  Make sure this account has posts available on instagram.com.

 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/