Toyota Sydost
Lindfors
Bilbengtsson
Veberöds Kakelkompani

Bygden

Published on juni 30th, 2018 | by admin

0

Veberöd, Sveriges första Smarta by för landsbygdsutveckling!!

Äntligen kan vi gå ut och berätta öppet om vad vi lite i hemlighet pysslat med de senaste 8 månaderna!

Vi har i samarbete med Lunds kommun, Future By Lund och SOM-projektet, startat Sveriges första testbädd i Veberöd, för smart teknik på landsbygd!

Att koppla upp sensorer i städer för att se om soptunnan behöver tömmas, hur människor rör sig, hur energi används och mycket mer, finns redan på test i städerna. För första gången tar vi nu steget att ge en by möjlighet att utnyttja denna nya teknik som testbädd. Det är nya spännande möjligheter som uppenbarar sig när man istället tittar på landsbygden.
Möjligheter som att mäta miljö, trygghet och säkerhet är några av landsbygdens behov, som denna teknik nu verkligen kan möta på ett nytt, enklare och billigare sätt.

Att det blir i Veberöd är ingen tillfällighet. Här finns ett starkt utvecklat nätverk på flera hundra företag som är engagerade i bygden. Här finns det personligt engagerade människor som gör det enkelt, flexibelt och snabbt att testa och forska på.

Vår mening är att göra Veberöd till en forskningsby på hur landsbygdsutveckling kan göras i övriga Sverige samt att vara en plats för forskning och utveckling.

Och viktigt att berätta… är att INGET av detta hade hänt om inte alla våra annonsörer  och partners hade varit med och velat utveckla vår bygd!

Vår hemliga mast i Veberöd

För flera månader sedan smög vi i hemlighet in det som skulle bli en början på tester med så kallad LoRa-teknik i Veberöd. Vi ville vara den första smarta byn med utbyggt LoRa för att kunna skapa en testbädd för Smarta Byar.

LoRa som är en radioteknik som använder batteridrivna sensorer att hämta upp värden med, är en teknik som har låg bandbredd men låg strömförbrukning så att sensorn kan ha ett typiskt drifttid på 5 år och med en räckvidd på cirka 20 km.

Nätverket bygger vi upp i samarbete med Future By Lund och SOM-projektet (Smarta offentliga miljöer), Sensative och Sensefarm.

Att arbeta med ett engagerat lokalt nätverk är verkligen a och o för att få saker att hända. När vi till exempel först fick tag på sändaren så var frågan var hittar vi en mast? Tja, i en by som Veberöd var det enkelt. Vi ringde helt enkelt Romelebygdens Kabel-TV och direkt hade vi tillgång till både mast, ström och ethernet!

Det är så vi jobbar här helt enkelt 😉

Koho

Förra midsommaren förlorade Missi och hennes kokompisar sitt vatten då den soldrivna pumpen fick haveri. De blev så törstiga att de bröt sig ut ur hagen för att dricka.
Midsommarfesten fick ett abrupt slut och Anna Kristoffersson med familj, fick svida om och ut och jaga kor och fixa vattnet mitt i natten. Inget kul alls, varför bonden tyckte, att detta kunde Smarta Byar mäta och ge larm om det åter igen hände.

Gissa om vi blev förvånade när vi fick ett larm 19.22 på just denna midsommar!
Jo, faktiskt… pumpen hade stannat igen. Ett batteri som inte längre fungerade. Denna gång blev det mycket lugnare. På en timme var allt  återigen fixat med ett nytt batteri och både midsommarfirare och kor
var nöjda!

Smart Cykel

Det andra projektet, att utveckla en uppkopplad cykel, är också redan startat. Det är en av Sveriges få inhemska cykeltillverkare, Degavi som anlitar Insolidex i Veberöd i samarbete med Smarta Byar, för att utveckla och tillverka den första internetuppkopplade cykeln. Detta sker just i Veberöd! Veberöd och dess bybor kommer att ha direkt möjlighet att vara med att påverka denna produktutveckling. Kanske blir det en Veberödscykel som blir anpassad till just landsbygden?

Flera spännande projekt är redan på väg in och fler är välkomna att nyttja denna, som vi tycker, fantastiska by för att utveckla produkter och andra kommande Smarta Byar.
För Smarta byar handlar inte bara om teknik… det handlar om människor på landsbygd och hur framtidens byar kan vara med och utvecklas.

”Vår bygd är verkligen fantastisk! Byar här och runt om i Sverige har verkligen så mycket kompetens och engagemang som i stort kan gagna hela Sveriges landsbygd om vi samarbetar. Drömmen är att göra Veberöd till en riktig forskarby för landsbygdutveckling och det är fullt möjligt!”

Jan Malmgren / Byutveckling AB / Smarta Byar
0708-446699

”Lunds kommun och regionen har en fantastisk möjlighet att vara ledande inom utveckling av IoT, digitalisering och smart city i Sverige och världen med det starka näringsliv och akademi som finns etablerat i samarbete med kommunen. Därför är det extra roligt att vi kan nyttja den testbädd och teknik som vi utvecklat för staden även på landsbygden. Det starka engagemang som finns i Veberöd gör att det finns alla förutsättningar för att ta täten och även leda utveckling av framtidens landsbygd.”

Anders Trana / Projektledare SOM / Future By Lund

 

www.smartabyar.se
www.smartabyar.se/blogg/

 

http://www.futurebylund.se/

smarta
bege


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • september

  24sep00:00- 20:00Alf Evergreen Band / Swing, Jazz

 • Fastighetsbyrån
 • Bengts Hästsport
 • Novakliniken
 • Empoli
  Köksland
  Solar Plexus
  Wendelford
 • Gilla oss gärna :)

 • Livet på landet☀️#körsbärsdalen #lantliv#dörröd #sommarlov2019#veberodnu#lundskommun ...

  37 2

  Psst! Du vet väl att du kan komma förbi på en fika, lyxa till det med en av våra nya smårätter från lounge menyn eller kanske bara beställa något svalkande i glaset! Verandan har öppet varje dag från 11:30-17 (ej drop in på söndagar 12-14 då vi serverar Sunday Brunch). Välkommen upp till oss och en stunds ”Life Less Ordinary” ☀️⛰🥂 #167meteröverhavet #thelodgeresort #lifelessordinary #lovelund #veberodnu ...

  141 1

  We’re hiring!
  Vi är inne i en expansiv fas och söker nu en Food & beverage manager! Är du eller någon du känner precis den vi letar efter? Tagga då henne eller honom (eller dig själv) här eller på vårt Facebook inlägg. Leder ditt tips till en anställning vinner du en gift voucher för två till vårt Summer Loving paket, värde 2990 kr. 🙌 PS, är ni flera som taggat samma person lottar vi vinnaren. Läs mer om tjänsten i länken i vår profil. Ready, set, TAG! ⭐️🍽⛰
  .
  .
  .
  #ajoblessordinary #thelodgeresort #167meteröverhavet #veberodnu #visitlund #visitskane
  ...

  157 2

  Happiness is yellow, white & blue 💛🌤💙🙌 #rapefield #romeleåsen #lifelessordinary #thelodgeresort #visitsweden #visitskåne #veberodnu #visitlund #lovelund #hejlantliv ...

  249 2

  En stund i kyrkan ikväll med mina tjejer. Först var det gudstjänst för de minsta och efter blev det fredagstacos på kyrkbacken. Eller Jesustacos som svärsonen kallar det 🙈. Det var så himla mysigt! Jag mår bra i kyrkan och älskar samhörigheten som finns där. Hur är din relation till kyrkan?
  #veberöd #veberodnu #svenskakyrkan
  ...

  204 15

  Vilket fantastiskt väder. Det får ju till och med denna soffpotatisen att ta en promenad ☀️
  #spring #springfeeling #vår #veberodnu
  ...

  167 4

  Hi hi jag är visst med i tidningen idag 🤩📚
  Du hittar artikeln i Lokaltidningen 🌺
  På torsdag kanske vi ses på veberods_bibliotek ❤️📚
  #millimys #boktips #älskaböcker #bokblogg #bokbloggare #boknörd #instabook #lästips #läsaärattresa #läsaärlivet #bookstagramer #lokaltidningen #feelgoodfrossa #veberodnu
  ...

  191 32
 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/