Lindfors
Veberöds Kakelkompani
Bilbengtsson
Toyota Sydost

Bygden

Published on februari 8th, 2019 | by admin

0

Veberöd och kampen mot matsvinn

Efter ett långt och härligt jullov är Unga smarta byar tillbaka på banan, redo att kämpa för ett hållbart Veberöd. För er som missat vår tidigare introduktion kan du läsa om oss bland annat här. Kort sammanfattat är vi en grupp unga som undersöker, spånar och fantiserar om hur Veberöd kan och borde se ut i framtiden. Vi gör detta i samarbete med Smarta byar, men ur ett mer ungdomligt perspektiv. 

Vårt mål är att göra Veberöd till en smart och hållbar by. Ett sådant mål går sällan att uppfylla till fullo, mållinjen är rörlig och vi kommer alltid att behöva anpassa oss efter det nya smarta. I takt med att teknologin utvecklas och klimathoten ökar kommer nya trender och behov. Rom byggdes inte på en dag och vi måste därför starta med små men värdefulla steg. 

Ett ämne vi diskuterade under vårt senaste möte var konsumtion, främst med inriktning mat, och matsvinn. Då Veberöd är försett med fantastiska matbutiker och även matproducenter är matsvinn en fråga som kan ta plats på många ställen och i flera former. Vi diskuterade till exempel hur man kan nyttja utgående produkter i matbutiker (t.ex. frukt och grönt) som blir allt mindre attraktiva ju längre de ligger där. Kan man sälja dem vidare till lokala bönder som foder? Kan man skapa en separat och samlad avdelning där utgående varor reas ut till ett billigare pris? Vidare diskuterade vi även om man kanske kunde skapa en sektion där endast lokala produkter får synas, för att gynna vårat näringsliv och minska transporter. 

En annan sak som också oftast förknippas med de veckoliga matinköpen är mängder av plastpåsar och förpackningar. Om du tänker efter, hur många nya plastpåsar kommer du hem med varje vecka? Flera påsar köps för att bära maten och i dessa plastpåsar ligger ytterligare några stycken, som avskiljer frukten och grönsakerna från varandra. Hur kan vi uppmuntra till hållbara alternativ, för att bryta den omoderna trenden? Vi funderar just nu på flera olika alternativ som skulle motivera köparen att ta med sig sina egna tygpåsar eller andra mer hållbara alternativ. Skulle det t.ex. locka om man hade ett klippkort på antalet gånger man tog med sig egna påsar och en belöning när kortet är fyllt? Skulle det uppmana att köpa tygpåsar framför plastpåsar om de var sponsrade och priset kunde vara i princip likvärdigt? Likväl diskuterade vi om man inte kunde köpa sin frukt och grönt i papperspåsar, av samma material som avfallspåsarna vi har till sopor. Dessa påsar skulle alltså kunna återvinnas när du sopsorterar! Kan man köpa vissa produkter i lösvikt i dessa papperspåsar, eller i en medtagen förpackning, och helt slippa onödig förpackning på torrvaror? 

Andra ämnen vi hunnit röra vid och som vi skulle vilja närma oss ytterligare i framtiden är möjligheten till föreläsningar och workshops som vi kommer ut och håller för och tillsammans med skolor, företag och organisationer.  Vi skulle vilja uppmana fler ungdomar att engagera sig genom interaktiva diskussioner och uppmuntran. Vi vill tydliggöra att även ungdomar har chansen att påverka och förändra sin omgivning. Makten och ansvaret ligger hos oss alla, inte bara hos de vuxna, hos kommunen eller någon annan. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. 

Vad tycker du om idéerna ovan? Har du några funderingar eller idéer själv? Hör av er och diskutera med oss! 

/Linn Malmgren och Unga smarta byar 

 

Med på bild: Tim, Linn, Lollo, Tilda och Luca

smarta
bege


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • september

  24sep00:00- 20:00Alf Evergreen Band / Swing, Jazz

 • Färgcenter
 • Bengts Hästsport
 • qvist
 • Actic2
  Wendelford
  Empoli
  Solar Plexus
 • Gilla oss gärna :)

 • Happiness is yellow, white & blue 💛🌤💙🙌 #rapefield #romeleåsen #lifelessordinary #thelodgeresort #visitsweden #visitskåne #veberodnu #visitlund #lovelund #hejlantliv ...

  249 2

  The Veranda is open! 🍸🍴☕️🍰 Vi serverar loungemeny med fyra mils utsikt mellan kl 11-17 och vår BBQ buffé från kl 19 (tisdag-lördag). Brunch på söndagar kl 12. Kom ihåg att boka bord om du säkert vill få plats! 046-24 89 05 #restaurangheaven #thelodgeresort #lifelessordinary #summerloving #spa #lovelund #visitlund #veberodnu ...

  130 1

  We’re hiring!
  Vi är inne i en expansiv fas och söker nu en Food & beverage manager! Är du eller någon du känner precis den vi letar efter? Tagga då henne eller honom (eller dig själv) här eller på vårt Facebook inlägg. Leder ditt tips till en anställning vinner du en gift voucher för två till vårt Summer Loving paket, värde 2990 kr. 🙌 PS, är ni flera som taggat samma person lottar vi vinnaren. Läs mer om tjänsten i länken i vår profil. Ready, set, TAG! ⭐️🍽⛰
  .
  .
  .
  #ajoblessordinary #thelodgeresort #167meteröverhavet #veberodnu #visitlund #visitskane
  ...

  157 2

  Livet på landet☀️#körsbärsdalen #lantliv#dörröd #sommarlov2019#veberodnu#lundskommun ...

  37 2

  En stund i kyrkan ikväll med mina tjejer. Först var det gudstjänst för de minsta och efter blev det fredagstacos på kyrkbacken. Eller Jesustacos som svärsonen kallar det 🙈. Det var så himla mysigt! Jag mår bra i kyrkan och älskar samhörigheten som finns där. Hur är din relation till kyrkan?
  #veberöd #veberodnu #svenskakyrkan
  ...

  204 15

  Vilket fantastiskt väder. Det får ju till och med denna soffpotatisen att ta en promenad ☀️
  #spring #springfeeling #vår #veberodnu
  ...

  167 4

  Hi hi jag är visst med i tidningen idag 🤩📚
  Du hittar artikeln i Lokaltidningen 🌺
  På torsdag kanske vi ses på veberods_bibliotek ❤️📚
  #millimys #boktips #älskaböcker #bokblogg #bokbloggare #boknörd #instabook #lästips #läsaärattresa #läsaärlivet #bookstagramer #lokaltidningen #feelgoodfrossa #veberodnu
  ...

  191 32
 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/