Published on oktober 1st, 2016 | by admin
0Värderingar i Veberöd
Hur ser dina värderingar ut? Vad anser du värdefullt? Svaren kommer med allra största sannolikhet att skilja sig ganska mycket från person till person. Samlar du däremot ett gäng föreningsrepresentanter, så hamnar kanske svaren lite närmare.
Anders Svensson kommer ifrån Skåneidrotten, är lärare, elevcoach och innebandytränare. Han föreläste häromdagen för föreningsanknutna inne på Fritidsgården för att lyfta värderingar, främst inom idrotten med ett fokus på mobbning och kränkningar. Ungefär 25 stycken deltagare befann sig på plats, representanter eller medlemmar ifrån föreningar som VAIF, scouterna, VHK, frilutsfrämjandet, VBMF, VGF och nattvandrarna. De tog sig alla tiden att vara på plats, eftersom de värnar om sina medlemmar och vill se till att de gör allt de kan för allas trivsel och välmående.
I föreläsningen, som kallas ”Värdefullt”, tog Anders upp förebyggande arbete, åtgärder och främjande aspekter. Han talar bland annat utifrån egna erfarenheter, vad han själv har upptäckt inom sin roll som tränare, men också i sitt yrke i skolan. Förutom det talar han dessutom utifrån vetenskapen och andra insikter. Exempelvis talar han om prestationsångest, vilket är vanligt hos idrottare. Han berättar då bland annat om barn som är mer rädda att förlora på en träning, än vad de är glada över att komma till träningen och ha kul med kompisar. Prestationskravet kan komma från andra, men också en själv. En av sakerna han själv gör för att försöka motarbeta detta är att visa att det är okej att förlora. ”Vi förlorade idag, YES! Vi förlorade!”. Varför fira att man har förlorat? Jo, för när man förlorar så lär man sig betydligt mer. Han tog självklart upp en hel del annat, saker som hur vi ska se till att alla inkluderas eller hur man hanterar särskilda situationer.
Som Anders själv sa: Det viktiga är inte vad som sker och sägs inne på föreläsningen, utan vad vi tar med oss utanför rummet. Hur kan jag använda den nya kunskapen för att förändra vår praktik imorgon?
/Linn