I år fyllde Vaif hela 90 år! Man har precis startat damlag och är uppe i trean men historien bakom Vaif tar oss ända bak till den 9:e juni,1929. Då satt nämligen sex unga män på Rudolfs café och tog steget att bilda en idrottsförening.
Männen som startade Veberöds AIF var, Manne Bengtsson, Erik Roos, Olof Glantz, Gustav Björlund, Einar Andersson och Heine Stjernqvist.
1929 var Veberöd en liten ort med ca 400 invånare men man visste att roa sig, vilket man gärna gjorde på Folkets Park. Kanske inte så många som vet att vi hade ett Folkets Park, men den låg där parkstugan ligger idag. Denna plats nyttjade man gärna till fester och styrelsesammanträden långt in på 60-talet då Romelevallen byggdes. En stor del av att starta föreningen var att roa sig i byn. Bingo, dans, uppträdanden med mera var en självklarhet som kanske är en del av förklaringen till det engagemang som finns kvar även idag.
Flera olika fotbollsplaner användes på denna tiden. Det var ute vid dåvarande Lambdabetong och sedan ute vid Hasslemölla. Detta var en bättre plan även om det fanns en telefonstolpe mitt ute på planen som man fick se upp med. Romelevallen som invigdes 1953 gjorde stor skillnad för seniorfotbollens utveckling. Det var tegelbruket som skänkte tegel och Malte Jönsson som skänkte marken. 1964 låg man i division 7 och på fem år avancerade man till division 4. Framgångarna har varit flera även om Veberöd bara varit en liten ort.
En man som betytt mycket för Vaif hade en väldigt kort karriär som spelare. Trots att han köpt nya skor så blev det endast en halvlek spelad och han förstod att det inte var hans ”grej”. När han några år senare fick frågan om att vara med som ledare istället, så tänkte han att kan jag inte lyckas på planen så ska jag lyckas vid sidan av planen. Vi talar om ”Mr Vaif”, det vill säga Raste Svensson! Som ordförande i 10 år och som ledare, lade han en viktig grund för Vaifs utveckling.
Att det tillkom ett damlag i Vaif har Fred Lindfors och Lars-Evert Svensson en stor förtjänst i. Det var flickorna i Freds klass som ville börja med fotboll. Fred föreslog att kontakta Vaif och eftersom det saknades ledare så ställde helt enkelt Fred upp. Det var 1975 som de första tjejerna började träna och det gick bättre och bättre. Även om det gick väldigt bra för tjejerna så trodde Fred inte på vinst i Romelecupen när de spelade 1980 och lovade att klippa av sig skägget om de vann. Flickorna vann så klart finalen och och Freds skägg var snart historia.
Beroende av den kraftiga inflyttningen till byn under 70-talet så tog ungdomsverksamheten ordentlig fart och växte även till en omfattande knatteverksamhet. Detta lade också grunden till Romelcupen, som nu vuxit till att bli en av de största inomhusturneringarna i Skåne med hundratals deltagande lag.
Genom åren finns det så klart många spelare att nämna. En av dem är Hasse Karlsson, som gjort flest antal matcher i A-laget. Hela 546 stycken! Ett av de mest kära minnena är deras matcher mot Bristol City 1981 och Queens Park Rangers 1982.
Svenska Cupen 1993 är kanske en av de största händelserna i Vaifs historia. Genom spelarnas insatser lyckades man nå fram till 3 fantastiska matcher mot Trelleborg FF, IFK Göteborg och Elfsborgs IF. Den 1 september 1993 samlades det 4200 åskådare till Romelevallen för att följa matchen mot Göteborg.
Detta är kanske den största framgången när man vann mot IFK Göteborg! Då besegrade man nämligen Änglarna med 4-3! Stort jubel i hela byn så klart och något man fortfarande talar om än idag!
Ravelli som fick plocka åtskilliga bollar från nätet…
Glädjespridare
Inte bara fotboll har stått på Vaifs agenda genom åren utan också glädje! Att vara med som glädjespridare har varit väldigt viktigt och man har arrangerat bingo, dansgalor, uppträdanden, revyer, julmarknader, Romelefesten och mycket mer.
Lill-Babs
Dansgalan är en hel historia för sig och visar på allt det engagemang som byn alltid haft. Otaliga kända dansband har gästat och otaliga danssugna fötter har fått många timmars go dans. Alltid med Vaifs ungdomar som hjälp där överskotten gått till ungdomsverksamheten.
Att berätta om allt som skett genom åren är så klart nästan omöjligt. Ett väldigt bra sätt är dock att läsa Leif Olofssons eminenta bok ”Hur jag rundade stolpen i Genarp. Den går att låna på biblioteket för alla som vill fördjupa sig mer.
Den lilla pojken uppe till vänster är inte mindre än Arne Nilsson som startade Nilssons Blommor i byn 🙂
Ett STORT GRATTIS säger vi till VAIF och er härligt spännande 90 år som ni varit med och skapat glädje och engagemang och inte satt Veberöd på kartan!!
/ Jan Malmgren, Bilder/text från Leif Olofssons bok
Vi är glada att kunna bjuda in till inofficiell utställning söndagen den 24 september på Veberöds Brukshundsklubb. Utställningen är öppen för alla raser. Vi kommer även att ha Barn med hund för våra yngre utställare och såklart Veberöds vackraste
Njut av höstens skiftningar under ett vilsamt skogsbad i Romeleåsens böljande landskap där vi upplever naturen med alla sinnen. Vi vandrar långsamt en kortare sträcka och stannar vid rofyllda platser. Allt du behöver ta med dig är bekväma kläder och ett underlag att sitta/ligga på.
Skogsbadsmetodiken utvecklades i Japan under 1980-talet för att minska den stressrelaterade ohälsan hos befolkningen och har sedan dess spritts över världen. Ett skogsbad är en sensorisk upplevelse där vi stegvis aktiverar våra sinnen under långsam vandring i naturen. Under ett skogsbad badar vi inte på vanligt vis utan det är våra sinnen som badar i natur.
Jag som guidar är certifierad skogsbadsguide (Scandinavian Nature and Forest Therapy Institute) och har en masterexamen i Miljöpsykologi från Sveriges Lantbruksuniversitet.
Anmälan: Via epost till info@timeforrest.se och betalning 300 kr till swishnummer 1230946277 senast den 18/9. Märk betalningen med ditt namn och vilket evenemang det avser. Det är ett begränsat antal platser så det är först till kvarn som gäller. Mer praktisk information om vandringen ges efter anmälan. Anmälan är bindande. Välkomna!
Följ mig gärna via min FB sida: For Rest Romeleåsen och kika in på min hemsida: www.timeforrest.se