Kan lera göra något för byn och ett hållbart samhälle? I Veberöd har som många vet haft ett tegelbruk och här finns också lera i markerna lokalt. Lera om har format många av de hus som nu står i byn.
Fler och fler blir medvetna om att vi inte kan transportera prylar över lång sträckor då detta smutsar ner och förstör vår miljö. Tanken att då använda lokala material är ju därför aptitlig.
Därför testas nu ny teknik på Smarta Byar Hub (eller ”hubben” som vi kallar den) som är den nya möteslokalen på S. Järnvägsgatan. Teknik som kan skriva ut direkt i 3D och då med tex just lera som material.
För att visa hur detta kan användas rent praktiskt så gjorde vi en design på en lampskärm. Det visar direkt hur lokalt material kan vara med och skapa lokala nyttiga produkter utan att behöva skicka dem över halva jordklotet.
Lampskärmar printades ut men sen kom nästa steg… vi måste bränna dem. Hur? I en by som Veberöd är den frågan bara att ställa så får man väldigt ofta svar.
Svaret denna gång kom från Teresia Samuelsson, som har en egen keramikverkstad, TS Keramik, på Läkaregatan. Teresia ställde helt enkelt upp med kunskap, tid och utrustning för att färdigställa och bränna lampskärmarna.
Snygga eller hur? Kanske byn vill vara med och skapa Veberöds egen lokala design och producera lokalt? Hade varit väldigt spännande!
Stort TACK till Teresia och vill ni kolla in och är nyfikna på vad Terisia gör, så når ni henne på 0721-563556.
Vi är glada att kunna bjuda in till inofficiell utställning söndagen den 24 september på Veberöds Brukshundsklubb. Utställningen är öppen för alla raser. Vi kommer även att ha Barn med hund för våra yngre utställare och såklart Veberöds vackraste
Njut av höstens skiftningar under ett vilsamt skogsbad i Romeleåsens böljande landskap där vi upplever naturen med alla sinnen. Vi vandrar långsamt en kortare sträcka och stannar vid rofyllda platser. Allt du behöver ta med dig är bekväma kläder och ett underlag att sitta/ligga på.
Skogsbadsmetodiken utvecklades i Japan under 1980-talet för att minska den stressrelaterade ohälsan hos befolkningen och har sedan dess spritts över världen. Ett skogsbad är en sensorisk upplevelse där vi stegvis aktiverar våra sinnen under långsam vandring i naturen. Under ett skogsbad badar vi inte på vanligt vis utan det är våra sinnen som badar i natur.
Jag som guidar är certifierad skogsbadsguide (Scandinavian Nature and Forest Therapy Institute) och har en masterexamen i Miljöpsykologi från Sveriges Lantbruksuniversitet.
Anmälan: Via epost till info@timeforrest.se och betalning 300 kr till swishnummer 1230946277 senast den 18/9. Märk betalningen med ditt namn och vilket evenemang det avser. Det är ett begränsat antal platser så det är först till kvarn som gäller. Mer praktisk information om vandringen ges efter anmälan. Anmälan är bindande. Välkomna!
Följ mig gärna via min FB sida: For Rest Romeleåsen och kika in på min hemsida: www.timeforrest.se