Lindfors
Toyota Sydost
Veberöds Kakelkompani
Bilbengtsson

Föreningar

Published on juli 29th, 2018 | by admin

0

Storkarna flög även i år

Många många människor hade samlats för att se 90 storkungar få flyga ut i frihet för första gången.

Det var försiktiga steg som några få modiga storkar tog för att se varför den där dörren helt plötsligt stod öppen för dem. Och varför var det så många där just då? Frågorna var kanske många hos de unga storkarna denna dag. För det var en speciell dag. Något storkarna började upptäcka att det var tillåtet att få komma ut ur hägnet och få breda ut sina vingar och bege sig upp högt över alla åskådare!

Ungarna är uppfödda i fyra hägn på olika platser i Skåne samt på Nordens Ark i Bohuslän. Storkungarna samlas ihop på ett ställe och släpps ut här i Veberöd i grupp för att det främjar deras instinkt att flytta. I motsats till många andra flyttfåglar så följer storkungarna inte sina föräldrar på den första flytten till varmare breddgrader. Istället slår de sig ihop i stora ungfågelflockar. Ju större flockar, desto större chans att de ger sig av helt enkelt.

Över 40 frivilliga volontärer är engagerade i storkprojektet och hjälp till med att mata och sköta storkarna. En insats som är ett måste för att få storkprojektet att fungera.

Storkprojektet som är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen i Skåne och Skånes Ornitologiska Förening, har syftet är att återfå en livskraftig svensk storkstam. Projektet startade 1989, 35 år efter att de sista storkarna försvann från Skåne, och därmed från hela vårt land. Projektet har fyra egna uppfödningshägn i Skåne samt ett tiotal avelspar som sköts av djurparken Nordens Ark i Bohuslän. Alla ungar som kläcks i hägnen ringmärks och släpps årligen ut.  Förutom detta övervakar projektet den fria storkstammen, ringmärker även dessa ungar samt sätter upp boplattformar på lämpliga ställen för att sprida storken som häckfågel i Skåne. 

Så härligt att se att dessa majestätiska fåglar åter finns i våra marker!

 

/ Jan Malmgren

smarta
bege


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • maj

  Inga event

 • JR klimat
 • Ica
 • Omtanken
 • Beab
  Herex
  Humlamaden Rehab
  Mias ide o atelje
 • Gilla oss gärna :)

 • Vilket fantastiskt väder. Det får ju till och med denna soffpotatisen att ta en promenad ☀️
  #spring #springfeeling #vår #veberodnu
  ...

  167 4

  En stund i kyrkan ikväll med mina tjejer. Först var det gudstjänst för de minsta och efter blev det fredagstacos på kyrkbacken. Eller Jesustacos som svärsonen kallar det 🙈. Det var så himla mysigt! Jag mår bra i kyrkan och älskar samhörigheten som finns där. Hur är din relation till kyrkan?
  #veberöd #veberodnu #svenskakyrkan
  ...

  204 15

  Idag kommer nästan full blomning att inträffa i Körsbärsdalen när mängder med äntligen får sin värme! Underbar plats ❤️🌺#veberodnu ...

  103 7

  Åh mamma och pappas trädgård.... den är helt fantastisk. Bäcken porlar och rådjuren hälsar på. Det är magiskt!!!! Vackra Veberöd❤
  #veberodnu #veberöd #autumn #skåne #körsbärsdalen #influencer #blogger #blogg #sweden
  ...

  551 14

  Vinterväder och minusgrader. Nu är vi inne i årstiden där det är extra viktigt att köra försiktigt på vägarna.
  toyotasydost

  #toyotasydost #toyotasydostystad #toyotasydostveberöd #toyotasydostsimrishamn #ystad #simrishamn #veberöd #veberodnu #handlaiystad #vinterväglag #österlen
  ...

  13 1
 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/