Published on mars 31st, 2017 | by admin
0Sövdes Äpplefrost – en lokal godsak
Det finns många godsaker i bygden och i Sövde hittar vi ytterligare en lokalproducerad dryck, ett starkvin som blev döpt till Äpple Frost. En dryck som nu både vunnit första pris i Frankfurt och även fått gillande blickar av Karl-Jan!
Det var egentligen ett misstag säger Bonny Håkansson på Sövde musteri, som vintern 2010 glömde äpplen ute i allt för kall kyla. -15 grader och vad skulle man göra med äpplen som nu var genomfrusna? Nå, istället för att slänga dem, så varför inte prova att pressa dem och se vad som kom ut? Resultatet blev en väldigt sötkoncentrerad must som i princip var odrickbar. Men kanske gick det att låta den jäsa till en cider istället? Detta gjorde man för att prova och resultatet blev lovande. Man tog även kontakt med ett företag i Kanada som gör så kallat ice-wine. Där fryser man musten istället efter pressning. Vad som händer vid frysning är att det skiktar sig. Mer vattnigt på toppen och socker, syror och en mer smakrik must lägger sig i botten. Resultatet är att man får ut ca 150 liter ut 1000 liter som är 5 gånger sötare.
Att sedan ta nästa steg i utvecklingen och blanda upp med deras destillerade äpple-brandy var naturligt.
Resultatet, en Äpple Frost på 20% som legat på ekfat ett år och kan avnjutas kallt… kanske ihop med en läcker ostbricka?
Äpplefrost hittar ni på Systembolaget i Dalby, Ystad och Sjöbo.
Mer om Sövde Musteri kan ni läsa HÄR
/ Jan Malmgren