Flipin
Magnusson
Perssons
Tandläkare huldt
entreprenadställningar
Lindfors

Smarta Byar

Published on januari 29th, 2021 | by admin

0

Smarta byar och Fab Lab Halmstad skapar ett hållbart, smart samhälle tillsammans

Högskolan i Halmstad och Smarta byar startar tillsammans ett nytt Fab Lab – ett tillverkningslaboratorium – på den skånska orten Veberöd. Byn fungerar sedan tidigare, i Smarta byars regi, som en testbädd för flera av Högskolans forskningsprojekt.

Smarta byar är ett spännande initiativ där teknik och metoder för framtidens smarta samhällen kan testas och följas upp inom ett väldefinierat område med kunniga och engagerade partner.

Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknik

Konceptet Smarta byar är ett nav som samlar företag, lokala föreningar, och högskolor och universitet för samarbete kring gemensamma forsknings- och samverkansprojekt. I byn Veberöd i Skåne skapas på det sättet en plattform för forskning kring och utveckling av det smarta samhället.

– Att samla forskare och företag för att titta på en hel bys behov och möjligheter att bli mer hållbar är lite av en dröm. Målet är att Veberöd ska bli en testby för hela Sverige, där vi kan utveckla hållbarhet med fokus på hela samhället, inklusive landsbygden, säger Jan Malmgren från Smarta byar.

Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknik vid Högskolan i Halmstad, ser stora möjligheter:

– Smarta byar är ett spännande initiativ där teknik och metoder för framtidens smarta samhällen kan testas och följas upp inom ett väldefinierat område med kunniga och engagerade partner. Vi ser stora möjligheter att genomföra forsknings- och utvecklingsaktiviteter kopplade till landsbygdsutveckling, hållbarhet och smarta samhällen.

En 3d-skrivare skriver ut en kruka. En person står och tittar på i bakgrunden.

Fler lärosäten bjuds in till samarbete

Högskolan i Halmstad och Smarta byar startar alltså ett Fab Lab, det vill säga ett tillverkningslaboratorium, i Veberöd. Konceptet kommer från början från det amerikanska lärosätet Michigan Institute of Technology, MIT, och ett Fab Lab finns sedan flera år redan vid Högskolan i Halmstad. I nuläget finns ett etablerat samarbete med Lunds universitet, Luleå tekniska universitet, Högskolan Kristianstad och företaget Kraftringen AB. Nu bjuds fler lärosäten in.

Målet är så klart att vi kan skapa samhällsnytta genom att jobba mer tvärdisciplinärt inom olika expertområden, men också skapa tydligare koppling mellan forskare, studenter och andra delar i samhället.

Martin Bergman, labbansvarig för Fab Lab Halmstad.

– Att vi får möjlighet att samverka med Smarta Byar i Veberöd kommer inte bara att gynna forskning och utbildning på Högskolan i Halmstad, det kommer också att ha stort inflytande på vad ett smart samhälle kan behöva från utbildningsväsendet, näringslivet och offentlig sektor. Målet är så klart att vi kan skapa samhällsnytta genom att jobba mer tvärdisciplinärt inom olika expertområden, men också skapa tydligare koppling mellan forskare, studenter och andra delar i samhället, säger Martin Bergman, samverkanskoordinator och labbansvarig för Fab Lab Halmstad.

Text: Christa Amnell / Högskolan Halmstad
Bild: Jan Malmgren / Smarta Byar

Exempel på tidigare projekt

Uppkopplade vattenhoar

Försök med uppkopplade vattenhoar i kohagar. Vattenhoarna larmar när vattnet är slut. På så sätt har korna sluppit att gå törstiga. Dessutom har data kring hur ofta kor dricker kunnat samlas in.

Vattenmätare för träd

Det är inte bara kor som är törstiga, så även träd. Med hjälp av sensorer har en lokal plantskola fått information om när träden behövde vattnas. Genom att bara vattna när det faktiskt behövs sänks vattenförbrukningen. Projektet har också gett kunskap om hur vatten absorberas i torr jord.

3d-utskrivna skyddsvisir

När covid-19-pandemin slog till i början av år 2020 var både Fab Lab Halmstad och Smarta byar snabba att reagera. Det fanns ett behov av skyddsvisir i vård och omsorg, och en produktion drogs i gång. I Veberöd skrev 18 3d-skrivare ut bågar till visiren – dygnet runt.

Flygande medicin och specialistvård via VR

På landsbygden kan det vara långt till närmaste apotek. Likaså är tillgången till specialiserad vård ofta begränsad. I två olika projekt undersöktes hur mediciner och vård kunde komma närmare invånarna. På försök levererades mediciner med drönare, och med hjälp av modern VR-teknik mötte specialistläkare patienter utan att faktiskt vara på plats.

smarta


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • Blomning i Körsbärsdalen

  Just nu 0% blomning! Vi gissar att det blommar fullt i början på maj.

 • april

  18aprHeldagBlodgivarebuss

  28apr09:30- 12:00Skogsbad

 • Trädgårdstjänst
 • Adderat
 • Apotek
 • Herex
  Sparbanken Skåne
  Mias ide o atelje
  Empoli
 • Gilla oss gärna :)

 • This error message is only visible to WordPress admins

  Error: No posts found.

  Make sure this account has posts available on instagram.com.

 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/