Bilbengtsson
Toyota Sydost
Veberöds Kakelkompani
Lindfors

Bygden

Published on april 26th, 2015 | by admin

Rundvandringar i natursköna områden

Det finns många trevliga naturområden att vandra och vistas i kring Veberöd. Karin Hoffman har skrivit böcker just om att vandra i natursköna områden i Skåne, en av dem behandlar Bl.a. Romeleåsen och dess närliggande marker. Vi gjorde en intervju med Karin om hennes rundvandringar och hur hon får ut det bästa av naturen.

Namn: Karin Hoffmann

Ålder: 61

Intresse: att vistas utomhus-i rörelse, cykla-vandra-trail-löpning, resor hemmavid eller utomlands; att vandra är också att resa fast i ett långsamt tempo.

Boendeort: några km utanför Blentarp

Varifrån kommer ditt intresse för rundvandringar?

Varför började du med rundvandringar? Många olika faktorer bidrog till mitt intresse för rundvandringar. Tidigare har jag vandrat mycket på långleder, som Skåneleden. Men, det blir ofta problem med logistiken när man går från A till B. En rundvandring är enklare eftersom man alltid kommer tillbaka till utgångspunkten. Vi människor gillar INTE att vända och gå tillbaka i våra egna fotspår. Men, det är däremot tilltalande att gå en runda och komma tillbaka till det välkända. Fast egentligen har mitt intresse för löpning i terräng dominerat. Den första boken i serien ”rundvandringar” kom ut för exakt 10 år sedan och beskriver några av mina löprundor ”himmavi”. I Blentarp finns en typ orienteringsförening (BH3) som jag är medlem i. Vi startade 2002 och tar oss runt ca en mil en gång i månaden, ofta på Romeleåsen. När klubben var nystartad la jag många av spåren inför våra sammankomster. Då var det bra att ha några rundor på lager. Jag samlade rundorna i en pärm som sedan blev grund för ”rundvandringar Romeleåsen”. Att vistas i naturen, att vandra/springa är så primitivt enkelt och kravlöst; det är bara att sätta ena foten framför den andra. Det kan inte bli enklare än så. Och så mår man så gott av en runda i skogen. Man bättrar på sin fysik och kondition; man får energi av att slösa på den. Man får bättre immunförsvar, cirkulation, balans. Man blir helt enkelt starkare, friskare och gladare av en runda i naturen.

Berätta lite om hur en rundvandring kan se ut.

Rundorna är i snitt 11 km långa. Men ofta ger jag tips på hur man kan förlänga eller korta av strövtåget. En bra rundvandringar skall innehålla allt; fina vyer, omväxlande natur, serena rastplatser, något kulturellt intressant, djupa skogar, öppna fält, hagmarker och vattendrag. Terrängen skall helst vara mjukt böljande och stigarna lätt-trampade. Rundorna skall vara tysta och rofyllda, långt från buller och bebyggelse. Hur gör du för att njuta på bästa sätt av naturen? Bäst njuter jag av naturen i gryningsljuset och i ensamhet. Då blir vandringen eller löprundan meditativ. När man ger sig ut på egen hand så tar man in omgivningen bättre. Man blir ett med naturen. Det blir nästan en spirituell upplevelse då kropp, själ och den omgivande naturen förenas i samklang.

Kan du ge tips på smultronställen i bygden?

Körsbärsdalen är ett självklart smultonställe. Där firar jag gärna morsdag med en picknick i det gröna. Runda 2 i ”rundvandringar Romeleåsen” tar vandraren till Idalaskogen, Hasslemölla Fälad och Körsbärsdalen. Borstbäcken dalgång, där finns det stor chans att se nästintill snövita hjortar i de rofylldabokskogarna som omgärdar bäcken. Runda 23 i ”rundvandringar Romeleåsen. I Snogeholm strövområde kan man göra en runda som inkluderar två slott och tre sjöar, tysta barrskogar, dunkla lövskogar och öppna hagmarker, runda nr 5 i ”rundvandringar Romeleåsen” Omgivningarna kring Knivsåsen och Prästaskogen, nr 7 i ”rundvandringar Romeleåsen” karaktäriseras av bokklädda rullstensåsar och betade fäladsmarker- en riktig idyll.

Vad är de tre viktigaste sakerna att ta med sig när man gör en rundvandring?

På en rundvandring behöver man egentligen inte ta med sig någonting. Det krävs ingen speciell utrustning. Vanliga oömma kläder, väl ingångna skor och ett öppet sinne är allt som behövs. Personligen tycker jag det är skönt att lämna mobilen hemma. Det ger en extra behaglig känsla av frihet.

För dig som vill veta mer finns Karins hemsida här.

 

 

bege
smarta


About the AuthorBack to Top ↑
 • september

  Inga event

 • Kompas
 • Ica
 • Björkhaga plantskola
 • Humlamaden Rehab
  Köksland
  Mias ide o atelje
  Herex
 • Gilla oss gärna :)

 • Livet på landet☀️#körsbärsdalen #lantliv#dörröd #sommarlov2019#veberodnu#lundskommun ...

  37 2

  Skymning över Romeleåsen, vilken magisk kväll! 🙏
  #lifelessordinary #thelodgeresort #sunset #instasky #skåne #romeleåsen
  ...

  101 3

  The Veranda is open! 🍸🍴☕️🍰 Vi serverar loungemeny med fyra mils utsikt mellan kl 11-17 och vår BBQ buffé från kl 19 (tisdag-lördag). Brunch på söndagar kl 12. Kom ihåg att boka bord om du säkert vill få plats! 046-24 89 05 #restaurangheaven #thelodgeresort #lifelessordinary #summerloving #spa #lovelund #visitlund #veberodnu ...

  130 1

  Happiness is yellow, white & blue 💛🌤💙🙌 #rapefield #romeleåsen #lifelessordinary #thelodgeresort #visitsweden #visitskåne #veberodnu #visitlund #lovelund #hejlantliv ...

  249 2

  Vilket fantastiskt väder. Det får ju till och med denna soffpotatisen att ta en promenad ☀️
  #spring #springfeeling #vår #veberodnu
  ...

  167 4

  We’re hiring!
  Vi är inne i en expansiv fas och söker nu en Food & beverage manager! Är du eller någon du känner precis den vi letar efter? Tagga då henne eller honom (eller dig själv) här eller på vårt Facebook inlägg. Leder ditt tips till en anställning vinner du en gift voucher för två till vårt Summer Loving paket, värde 2990 kr. 🙌 PS, är ni flera som taggat samma person lottar vi vinnaren. Läs mer om tjänsten i länken i vår profil. Ready, set, TAG! ⭐️🍽⛰
  .
  .
  .
  #ajoblessordinary #thelodgeresort #167meteröverhavet #veberodnu #visitlund #visitskane
  ...

  158 2

  En stund i kyrkan ikväll med mina tjejer. Först var det gudstjänst för de minsta och efter blev det fredagstacos på kyrkbacken. Eller Jesustacos som svärsonen kallar det 🙈. Det var så himla mysigt! Jag mår bra i kyrkan och älskar samhörigheten som finns där. Hur är din relation till kyrkan?
  #veberöd #veberodnu #svenskakyrkan
  ...

  204 15
 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/