Flipin
Magnusson
Perssons
Tandläkare huldt
entreprenadställningar
Lindfors

Byarådet

Published on april 5th, 2017 | by admin

0

Politikermöte engagerar

Idag var det ett politikermöte som Byarådet, Föreningsalliansen och Företagarföreningen initierat för att kolla av vad våra lokala politiker står i olika hjärtefrågor för Veberöd. 

För någon vecka sedan, kunde ni läsa på Veberod.nu att mötet var på gång och att det skulle vara en lokal diskussion med vår lokalpolitiker.  Även om det var ett internt möte så vill man ha med möjlighet för alla i byn att komma in med frågor. Det kom in flera frågor. Bland annat om skolorna, industrimark och näringslivsutveckling, Medborgarkontorets vara eller icke vara, badets nedläggning , polisens närvaro mm. Men ikväll var det speciellt en fråga som hade väckt upp extra engagemang i Veberöd. Veberöd är ju känt för att verkligen engagera sig man ur hus för frågor som känns viktiga. Denna fråga var hur Idalagården skulle behållas som den är idag eller ej.

Idalagården

Det var säkert över 100 personer som samlats utanför medborgarkontoret som visade sitt engagemang och var oroliga för Idalagården. Detta blev givetvis en av huvudfrågorna i den frågestund som skedde under kvällens nästan tre timmar långa diskussion.

För att börja med den kanske största frågan, vilket då gäller Idalagården som möteslokal, så sa man kortfattat att det finns inga lätta lösningar. Framför allt då ingen förvaltning i kommunen egentligen vill ansvara för den. Gården räddades från konkurs av kommun och den har kostnader på 3 miljoner som kanske kan användas bättre. Flera politiker (vi hörde ingen som tyckte annat) tyckte dock att gården egentligen är olämplig som bostad åt i detta fallet personer med nytt medborgarskap. Dock är man skyldig enligt lag, i byggnadsnämnden att godkänna ett positivt besked att det GÅR att bygga. Man nämnde dock i denna skrivelse att man inte tyckte det är lämpligt. Det finns idag flera förslag på hur man skulle kunna driva gården långsiktigt. Man kan köpa ut gården privat och driva den, man kan undersöka om Lundafastighet kan ta över den, ja flera förslag togs upp. Viktigt för Idalagårdens långsiktighet och dess funktion står mycket till byns engagemang. Föreningsalliansen säger allmänt idag att man inte något stort behov av Idalagården, då flera föreningar nu löser det på annat sätt. Det krävs kanske en genomtänkt tanke hur gården kan nyttjas bäst? Ett bra förslag är att engagera sig i de föreningar som finns i byn, som byarådet, föreningsalliansen eller företagarföreningen, som är de som kanske driver de flesta frågorna. Detta gör de gemensamt, vilket gör dem starka och verkligen kan påverka kommun.

För att kunna ge alla i byn en klar översikt på vad varje parti tycker i alla kvällens frågor, så lovade man att skriftligen besvara vad man tycker och var man står som parti i alla frågor. Svaren kommer ni att kunna läsa här på Veberod.nu runt den 22 april. En bra översikt till alla bybor sådär lagom inför valet sen?

Utöver detta, så ställer lokalpolitikerna upp på ett eget möte om just Idalagården. Intresse finns minst sagt. Man är glad från politiskt håll att det finns ett stort engagemang och hoppas att byn kan samarbeta och gemensamt komma fram till den bästa lösningen. När mötet är, kommer vi att återkomma och skriva om här givetvis.

Nå, Idalagården var ju inte det enda som diskuterades…

Näringsliv och industrimark kom tex upp på tapeten. Att vara en attraktiv plats för företag är ju viktigt. En vital by och inte minst att det finns industrimark att bygga på är några av de faktorer som spelar in. Det finns ett planerat kommande industriområde bakom Lökadal på gång. Det tar tyvärr mer tid och byn har idag i princip ingen industrimark tillgänglig. Kanske ett bra tecken på att byn är attraktiv, men dock något som man måste lösa snabbare än vad som kanske idag är möjligt.

Nästa var skolfrågan, både Svalebo och den nya Idalaskolan togs upp. 

Den nya Idalaskolan var inte en självklarhet att bli av. Här har lokalpolitikerna behövt arbeta för att övertyga centralt. Resultatet 154 miljoner i investering till Veberöd! När skolan blir byggd vet man ej, då servicenämnden håller på med upphandlingar just nu. Man hoppades dock att man kan ha invigning till hösten 2018. Vi håller alla tummar o tår!

Man tog även upp frågor runt Svaleboskolans möjligheter och man kom fram till att detta kunde med fördel göras till ytterligare ett möte då skolans representanter fanns med.

Nästa fråga var idrottshallen. Det står klart att det ska bli en så kallad fullstor hall och troligen med 176 sittande platser! Kanske det till och med kan fås med en scen så att det kan ske konserter? Då krävs det lite engagemang igen… men det har ju Veberöd eller hur?

Badets nerläggning är något som tas upp flera gånger. Detta är enligt våra lokalpolitiker en ren tjänstemannaskrivelse. Man har tittat allmänt var man kan spara pengar i kommunen. Alla politiker på plats var överens om att det inte finns någon sådan ambition idag. Kanske vi kan få det renoverat? Återigen… då krävs det engagemang för att påverka!

Nattvandrarna, polis… hur kan vi samarbeta med föräldrar o föreningar för att få en lugnare by, var ytterligare en fråga. Att polisen fått lägga mer och mer resurser på annat håll är nog allmänt känt. Dock inte mindre viktigt för oss Veberödsbor. Detta är ju politiskt kanske inte så enkelt att påverka. Kanske är det med gemensamma krafter som flera nämnde på mötet, att med nattvandring och mer föräldraansvar, så kan vi själva också hjälpa till. 
Folktandvården – här har politiker gjort en skrivelse till regionen om att lösa frågan om skoltandvård. Att byns barn ska slippa att åka till andra byar själva eller med föräldrars hjälp är ytterligare en viktig fråga för byn. Skrivelsen är att se om det går att göra en upphandling om en ny folktandvård eller kanske kunna använda befintliga tandläkare för att lösa frågan. Vi hoppas snart kunna återkomma och skriva mer om detta här på veberod.nu.

Helhetsbegrepp på äldrevård mm angående näringsriktig mat då Lund inte har dietist för att ta fram maten kom upp på agendan. Hur vet vi att våra äldre äter nyttigt och gott när Lund inte har en dietist? en fråga som politikerna fick med sig att kunna svara på.

Nå… detta var inte allt som sades på mötet, för det var ett långt möte med många frågor. Vi tycker dock att det är typiskt Veberöd att engagera sig positivt och att visa samarbete, så vi kan tillsammans säkert göra fler underverk i vår kära lilla by!

/ Jan Malmgren

Lokalpolitiker med på mötet: 

Joel Haglund, Kd
Dragan Brankovic, SD
Klas och Lotta Svanberg, M
Karin Nilsson, C
Ingalisa Sjödin, M
Per Jakobsson, M
Margaret Hansson, S
Mikael Thunberg, S
Kenth Andersson
Camilla Neptun, L
Petra Douhane, M

Aktörer:

Byarådet, Företagarföreningen, Föreningsalliansen, PRO, SPF

 

 

smarta


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • juli

  Inga event

 • JR klimat
 • Adderat
 • Ettans
 • Sparbanken Skåne
  Mias ide o atelje
  Solar Plexus
  sotarna
 • Gilla oss gärna :)

 • This error message is only visible to WordPress admins

  Error: No posts found.

  Make sure this account has posts available on instagram.com.

 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/