Flipin
Magnusson
Perssons
Tandläkare huldt
entreprenadställningar
Lindfors

Bygden

Published on augusti 31st, 2018 | by admin

0

Östra Lund inför valet – Liberalerna

Valet är ju runt hörnet och de östra kommundelarna är ju något som vi tycker är extra viktigt.

Vi gick därför ut till de olika partierna och frågade hur de vill satsa i östra Lund men också specifikt i Veberöd och Södra Sandby då vi har våra två hemsidor där.

Här kommer det första svaret (i alfabetiskt ordning)

 

Hur vill ert parti konkret satsa på de östra kommundelarna?

Nedan är ett axplock av vad vi Liberalerna vill med de östra kommundelarna.

Liberal politik handlar om att hela kommunen ska leva, men att utvecklingen ska ske på varje bys egna villkor och utan att förstöra dess unika karaktär. Det vill säga att vi gärna ser utbyggnad av bostäder men i lagom takt så att civilsamhälle och service hänger med.

Vi vill värna äldreboenden och träffpunkter. Att bo kvar hemma ska vara en rättighet inte en skyldighet. Vi föreslår också måltidsvän där ensamma äldre kan få sällskap vid måltider.

Ha kvar polisstationen i Dalby och mer polisiär närvaro i byarna. Vi ser allvarligt på planerna om att lägga ner polisstationen här i öster. Polisen fyller en viktig funktion inte minst genom allt förebyggande arbete och att snabbt kunna ingripa. Både polisen och byarna behöver den nära relationen.

Vi vill att det ska vara lättare för företagare att komma i kontakt med kommunen. Dialogen måste vara ömsesidig och kommunen ska inte vara storebrodern som bestämmer när, var och hur träffar ska ske. Här gäller att ha möten som passar en företagares tider. Dessutom finns det många egenföretagare som skulle kunna vara med vid upphandlingar. Kommunen ska dessutom inte konkurrera med näringslivet. Att kommunen ska äga och driva konferensanläggningar i staden är inte rätt. Vi är även starkt kritiska till nya reglerna som skatteverket har satt för personalliggare. Det är förvisso en fråga på riksnivå men drabbar det lokala näringslivet och enskilda företagaren inom berörd bransch.

Många i byarna pendlar till skola, arbete och vårdcentral. Förutom att kollektivtrafiken utökas så behöver vi fler pendlarparkeringar både för bil och cykel. Vi tror också att bilpool är ett bra initiativ från många bybor. Viktigt då att inte den bil som fylls med 3–4 personer ska belastas med extra parkeringsskatt om arbetsgivaren har ordnat en plats på sin mark.

Grönytor, parker och naturområden behöver vårdas och utvecklas. Satsningar på friluftsliv och rekreation ska inte endast styras till Skrylleområdet. Vi vill utveckla rekreationsområdena i exempelvis Genarp och Veberöd utan att exploatera och förstöra de naturliga stråken. Samverka så att inte all grönskötsel utgår från Lund och där varje förvaltning/bolag endast gör ”sitt”. Skötsel och drift behöver samarbeta! Kanske ha gemensam fordonspark och kommunöverskridande samarbete för byarna?

Friluftsbaden är viktiga ur många aspekter och de vill vi verkligen värna. Dels för att alla inte kan åka iväg till större badhus eller stranden på sommaren, dels för att det är viktigt att alla får möjlighet att lära sig att umgås med vatten och kan simma.

100.000kr/år till varje by att användas för utsmyckning, vid event mm och som inte kräver krånglig administration.

Återinföra PRAO. Det ser vi som oerhört viktigt både för ungdomarna och småföretagarna och deras tillväxt. Denna fråga har vi drivit sedan PRAO togs bort och nu verkar det som om vår kamp har gett resultat.

Vi vill att by-perspektivet kommer med på dagordningen i respektive nämnd, styrelse och fullmäktige. Idag är det ofta antingen en specifik fråga för en by i taget, men lika ofta ”glömmer” man det vid andra tillfällen exempelvis tillgänglighet till stadskärnan. Den är oerhört viktigt för byarna och stadskärnan ”tillhör” alla kommuninvånare. Fler aktiviteter bör förläggas i byarna, i dialog med byarna!

 

Specifikt för Veberöd och S.Sandby:

Förutom det som nämnts i fråga 1 så vill vi för Veberöds del bl.a:

Inte bygga fyravåningshus på fastigheten Idalaskolan 1. Ny lekplats på Trulsbo. Öka trafiksäkerheten genom Veberöd. Rensa Veberödsbäcken och göra den mer tillgänglig. Fler hundlatriner. Flytta busshållplats centrum till sin tidigare placering. Ha en scen på Försköningen. mm

S.Sandby:

Förutom det som nämnts i fråga 1 så ser vi fram emot att det blir ett Fokus S.Sandby nästa år. Då kommer många av byborna att komma med många förslag till hur byn kan och bör utvecklas. Vi kommer att vara mycket aktiva i det arbetet.

 

/ Camilla Neptune, ledamot i styrgruppen för utveckling av tätorterna utanför staden samt ersättare i tekniska nämnden.

smarta


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • Blomning i Körsbärsdalen

  Just nu 0% blomning! Vi gissar att det blommar fullt i början på maj.

 • april

  18aprHeldagBlodgivarebuss

  28apr09:30- 12:00Skogsbad

 • JR klimat
 • Adderat
 • Björkhaga plantskola
 • Empoli
  Sparbanken Skåne
  Almasoft
  sotarna
 • Gilla oss gärna :)

 • This error message is only visible to WordPress admins

  Error: No posts found.

  Make sure this account has posts available on instagram.com.

 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/