Flipin
Magnusson
Perssons
Tandläkare huldt
entreprenadställningar
Lindfors

Skolan

Published on mars 6th, 2021 | by admin

0

Ny matsal på Svaleboskolan

Äntligen är nya Svaleboköket öppet! Efter att ha haft matsal i provisoriska baracker i 2 år öppnar nu sprillans ny matsal upp.

Glädjen bland barn och personal går absolut inte att missa. Det är bara glada miner och stoltheten att ha helt nya möjligheter är stor.

Det är Inger som visar mig runt och berättar att man verkligen har tänkt på alla aspekter som bara är möjligt. En fin entré där alla matgäster kommer in och kan hänga av sig sin kläder.

I direkt anslutning har man också ett rörelserum där man kan ha aktiviteter som inte kräver dusch. För er äldre i byn… känner ni igen den gamla gympasalen där vi fick sockiplast? Det var andra tider 😉

Tiderna har tack och lov förbättrats och Inger visar upp var gästerna (allas våra elever), säkert och smidigt kan ta mat i 4 olika matköer. Till och med finns det en kö för de med specialkost.

Runt 850 elever går det på Svaleboskolan och matsalen som har 320 matplatser tar lätt emot alla hungriga.

Det blir så klart disk av allt… tur det då finns supermoderna maskiner som hjälper! För vad säger ni om att det lilla svinnet man har, mäts upp för att sen köras i en mal och torkmaskin.

Att mäta, gör att man vet och kan lära sig hur man ska anpassa menyer och mängder. Minska slöseri med mat är så klart viktigt.

Stora stekhällar, kokkärl och allt annat som tänkas kan behövas finns.

En viktig sak är att man här lagar från grunden. Inga färdiga maträtter som man förr bara värmde upp finns. Alla kommer vi väl ihåg som barn den där sega rätten som vi var tvungna att äta upp?

Här kommer köttfärsen, lök, potatis, smör kryddor… nästan allt in som ren råvara. Då kan de sju som finns i personalen laga till det så att det blir nylagat. Att ha en fisk nylagad är en helt annan sak än en som bara är uppvärmd. Inte minst får man detta bekräftat av alla elever som säger ”Tack för maten, det här var gott!”

Man märker från personalen att man lägger stor vikt att deras matgäster ska vara nöjda.

Bland de 7 i personalen är 3 stycken kockar. Kunskap om näringsvärden har dietkockarna som till exempel ansvarar för specialkosten. Till denna specialkost har man ett eget separat kök så man kan hålla koll på hur det tillagas.

Att det ligger i direkt anslutning till det större köket gör att man kan få några slevar av köttfärssåsen innan man lagt i sådant som kan påverka allergier. Perfekt ju!

Torrskafferi, kylrum, snabbkylar som snabbt kan kyla ner varm mat med mera finns. Det ger möjligheter att spara på mat och skapa bättre och godare mat.

I pandemitider gör köket dagligen cirka 50 rätter som kan lämnas ut till de elever i kommunen som studerar på gymnasiet på distans. Ni hittar mer info HÄR

Svekologiskt! En term som jag inte innan hört men som betyder att det både är ekologiskt och svenskt. 89% är ju klart imponerande!

Får säga att jag aldrig varit i ett skolkök som haft så många leenden förr. Det är glädje som matgästerna märker. Mat är ju glädje eller hur :)?!

Agneta, Inger, Fredrik, Linda, Marina, America, Carina, Lina och Azeb, är hjältarna i detta kök som med hjärtat fixar riktigt god mat år det viktigaste vi har, det vill säga våra barn!!!

🙂 / Jan Malmgren

smarta


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • juli

  Inga event

 • östarp
 • Ica
 • Apotek
 • Solar Plexus
  sotarna
  Veberöds församling
  Herex
 • Gilla oss gärna :)

 • This error message is only visible to WordPress admins

  Error: No posts found.

  Make sure this account has posts available on instagram.com.

 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/