Flipin
Magnusson
Perssons
Tandläkare huldt
entreprenadställningar
Lindfors

Smarta Byar

Published on november 7th, 2018 | by admin

0

Nätverksmöte i byn

Igår var det dags för höstens nätverksmöte för Veberod.nu! 

Som vanligt kommer det mycket folk och det är vi alltid lika glada för! 

Temat denna gången är Smarta Byar och vad detta är och kan innebära för byn. Över hela världen finns det ”Smarta Städer” eller ”Smart Cities”. Där kopplar man upp alla möjliga saker över staden. Det kan vara hur mycket cyklar som cyklar för att optimera cykelvägar, värme till fastigheter för att optimera energi, visa var det finns lediga parkeringar och mycket mer. … Men varför kan man inte ha smart teknik på landsbygden var vår tanke för ett år sedan. Ingen verkade ha tänkt tanken att det kan göra mycket för landsbygden. 

När vi startade ”Smarta Byar”-projektet visste vi inte hur mycket som skulle ske under detta året. Helt fantastik utveckling och det var detta vi ville berätta under denna kväll.

Vårt möte öppnade upp med att Madeleine Månsson presenterade mer om byns kära företagarförening. Det är tydligt hur alla föreningar, företag och bybor verkligen har ett genuint engagemang i Veberöd. Vår berömda byanda!

Kvällen var en genomgång på vad som hänt under året med Smarta Byar och det startade med att vi fick tillgång till teknik från Lunds kommun. Detta gjorde det möjligt att starta upp ett radionät över byn som kunde koppla ihop givare för att testa. Det var här Romele Kabel-Tv direkt hjälpte till med att vi fick tillgång till en mast att kunna koppla upp sändaren till. Istället för tillstånd som tar månader, så tog allt två timmar… det är så vi arbetar i Veberöd!

Nästa steg var att fråga byn vad man kunde använda denna teknik till och eftersom det är mycket landsbygd, så vände jag mig till Anna Kristoffersson som har lantbruk runt byn. Svaret var snabbt… detta hade varit bra att kolla om det finns vatten i vattenkaren till deras kor. Så strax innan midsommar så kopplades en vattenho upp ute på åkrarna öster om byn. 25 larm på 9 veckor gjorde att systemet kunde vara med och se till att korna inte var törstiga! En lite succé som till och med blev en snackis i Almedalen 😉

Det var nu som Telia fick kontakt med oss. Man ville vara först i Veberöd med den senaste tekniken inom detta. Så kallad Narrow Band IoT installerades som första by i Sverige!! Telia har en väldigt spännande teknik som nu rullar ut genom hela Sverige men vi fick faktiskt vara första plats på landsbygden! Riktigt häftigt!

I detta projekt så kom Degavi in, en cykeltillverkare från Kristianstad. Kort och gott, så tillverkar man och utvecklar en ny cykel på vårt lokala företag Insolidex i byn. Ett högteknologiskt företag som även kan tekniken på hur man kopplar upp sig till radionätet. Tester pågår med att koppla upp cyklar och snart kommer vi veta vart vi förlagt vår cykel och kan hitta den igen. Mycket spännande projekt som vi kommer att får veta mer om snart.

Men vad mer skulle byn behöva med denna teknik? Frågan gick till Patrick på Björkhaga Plantskola. De oldar bland annat tusentals träd till villaområden och parker. Så vi startade helt enkelt en test med några nya träd i byn som nu är ”Smarta träd” 😉 Under någon månad har träden berättat för Patrick hur fuktiga deras rötter är. Vi lärde oss mer än vad vi trodde och helt nya idéer föddes på hur vi kan skapa träd som har den bästa miljön för att växa, överleva och inte minst spara på vatten.

Denna kväll hade även en nyhet som vi släppte. Rätt fantastisk sådan. Smart byar vill ju göra Veberöd till en by där man kan testa olika tekniker för landsbygdsutveckling och kanske till och med vara modell för andra byars utveckling. För att göra detta behöver man riktigt bra partners och WSP är en sådan. WSP som är ett globalt företag med 43000 anställda sysslar med samhällsutveckling och deras kunder är kommuner, städer med flera. Anna Bondesson och Håkan Redemo som åkt från Stockholm för detta möte berättade om företaget och hur glada de är för att hitta en så engagerad by. Möjligheterna är stora och många. Ökad trygghet och säkerhet, hitta våra bortsprungna katter, hitta bästa lösningarna på lokaltrafik, hälsovård, cirkulär ekonomi så vi slipper slösa med resurser… listan är och kommer att bli väldigt lång! Så spännande tycker vi att vi kan få denna möjlighet. 

Sist men inte minst var det en liten förtitt på ”Unga Smarta Byar”. Barn och ungdomar har ju en fantasi och kreativitet som vi äldre inte alltid har. Och det är väldigt viktigt att de får vara med att utforma byns möjligheter så att ungdomar trivs här och vill flytta hit. Det är Tim Malmgren, som idag studera produktdesign, Linn Malmgren som är juriststuderande och Luca Berardi som fått priser för sitt miljöengagemang av både Lunds kommun, WWF och kungen! En grupp som kommer att bjuda in byns unga att spåna om vad som egentligen gör en by smart. Detta ser vi fram emot väldigt mycket! 

Som avslutning vill vi säga att det är så kul och häftigt att så många vill engagera sig i vår by och bygd! Inget hade varit möjligt utan de företag, föreningar och engagerade, som är med och gör det möjligt!! 

/ Jan Malmgren

 

I samarbete med Företagarföreningen 

Länk HÄR

smarta


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • Blomning i Körsbärsdalen

  Just nu 0% blomning! Vi gissar att det blommar fullt i början på maj.

 • april

  18aprHeldagBlodgivarebuss

  28apr09:30- 12:00Skogsbad

 • Olsbring
 • Ica
 • Apotek
 • Mias ide o atelje
  Köksland
  Solar Plexus
  Empoli
 • Gilla oss gärna :)

 • This error message is only visible to WordPress admins

  Error: No posts found.

  Make sure this account has posts available on instagram.com.

 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/