År 2020 förvärvade Lunds kommun fastigheterna Hasslemölla 1:1 (61,4 hektar) och Veberöd 8:30 (12,9 hektar) som ligger i anslutning till Veberöds tätort. På fastigheterna finns höga rekreativa och ekologiska värden. Dessa vill kommunen utveckla, och samtidigt bevara kulturlandskapet genom att skapa ett sammanhängande stråk för rekreation och friluftsliv.
Kommunen har i samråd med medborgare och lokala näringslivet arbetat med frågor om hur mark, byggnader och arrenden inom Mötesplats Hasslemölla ska kunna hanteras. Platsen bedöms kunna bli ett värdefullt tillskott för Veberöd med omnejd och en nod i ett framtida biosfärområde. För att kunna bedöma vilket alternativ för upprustning av fastigheten som är det mest ändamålsenliga behöver inriktning, innehåll samt ansvarsfördelning först definieras tydligare. Kommunstyrelsen har därför gett berörda förvaltningar i uppdrag att göra detta tillsammans med andra utomstående aktörer. Bland annat ska man dra nytta av tidigare erfarenheter, exempelvis i arbetet med Skrylleområdet. När arbetet är klart kan en kostnadskalkyl för olika tänkbara scenarier tas fram.
Kommunstyrelsen beslutade även att uppmana kommunkontoret att inleda arbetet med utveckling av friluftsområdet genom att bjuda in Eslövs och Sjöbo kommuner för att diskutera eventuellt samutnyttjande inom ramen för Biosfärsområde Vombsjösänkan/Storkriket.
Vombsjösänkan kan växa och byta namn till Storkriket
Lunds, Eslövs och Sjöbo kommuner samarbetar sedan flera år tillbaka för att få UNESCO att godkänna Vombsjösänkan som ett internationellt biosfärsområde. Arbetet leds av en politiskt utsedd styrgrupp med representanter från de tre kommunerna. I arbetsprocessen har det framkommit att Vombsjösänkan är ett både svårkommunicerat och geografiskt okänt begrepp. Under hösten 2021 genomfördes därför en namntävling för att få in förslag, och kommunstyrelsen har nu ställt sig bakom namnet Storkriket, som också var styrgruppens förslag.
Innan ansökan kan skickas in till UNESCO behöver även biosfärområdets gränser fastställas. I förstudien föreslogs tidigare ett utbredningsområde som omfattade 55 000 hektar och sträcker sig över delar av de tre kommunerna. Kommunstyrelsen har nu ställt sig bakom styrgruppens förslag om att utöka Biosfärområdet till att omfatta 106 000 hektar och omfattar hela Lunds kommun, hela Sjöbo kommun och ungefär en tredjedel av Eslövs kommun. Under arbetets gång har det visat sig finnas en oro för att biosfärområdet ska hindra exploatering av städer och byar, eller innebär att all jordbruksmark i området behöver odlas ekologiskt. Ett biosfärområdes syfte är dock inte att reglera och innebär inget skydd i juridisk mening och medför heller inga ytterligare inskränkningar vad gäller markanvändningen, exploatering eller allemansrätten. I praktiken är det plan- och bygglagen samt miljöbalken som gäller oavsett biosfärområde eller ej. För att vara på säkra sidan beslutade kommunstyrelsen ändå att fastslå att utbredningen av biosfärsområdet i Lunds kommun inte får begränsa möjligheten till stads- och samhällsutveckling inom området.
Vi är glada att kunna bjuda in till inofficiell utställning söndagen den 24 september på Veberöds Brukshundsklubb. Utställningen är öppen för alla raser. Vi kommer även att ha Barn med hund för våra yngre utställare och såklart Veberöds vackraste
Njut av höstens skiftningar under ett vilsamt skogsbad i Romeleåsens böljande landskap där vi upplever naturen med alla sinnen. Vi vandrar långsamt en kortare sträcka och stannar vid rofyllda platser. Allt du behöver ta med dig är bekväma kläder och ett underlag att sitta/ligga på.
Skogsbadsmetodiken utvecklades i Japan under 1980-talet för att minska den stressrelaterade ohälsan hos befolkningen och har sedan dess spritts över världen. Ett skogsbad är en sensorisk upplevelse där vi stegvis aktiverar våra sinnen under långsam vandring i naturen. Under ett skogsbad badar vi inte på vanligt vis utan det är våra sinnen som badar i natur.
Jag som guidar är certifierad skogsbadsguide (Scandinavian Nature and Forest Therapy Institute) och har en masterexamen i Miljöpsykologi från Sveriges Lantbruksuniversitet.
Anmälan: Via epost till info@timeforrest.se och betalning 300 kr till swishnummer 1230946277 senast den 18/9. Märk betalningen med ditt namn och vilket evenemang det avser. Det är ett begränsat antal platser så det är först till kvarn som gäller. Mer praktisk information om vandringen ges efter anmälan. Anmälan är bindande. Välkomna!
Följ mig gärna via min FB sida: For Rest Romeleåsen och kika in på min hemsida: www.timeforrest.se