Veberöds Kakelkompani
Bilbengtsson
Lindfors
Toyota Sydost

Folket

Published on maj 4th, 2018 | by admin

0

Menskoppar till kvinnor i Nepal

Lisa Gårdlund är en av många i Veberöd med ett rent hjärta och en drivkraft utan dess like. Hon jobbar till vardags som barnmorska och ambulanssjuksköterska men på fritiden kämpar hon för kvinnorna i Nepal. Under en resa till Nepal blev det klart för Lisa att tillvaron inte alltid är så lätt. Hon var där på semester, men resan kom i längden att innebära något mycket större.

När Lisa kom till Nepal möttes hon av ett land i fattigdom, ett land utan vägar, där invånarna räknar avstånd i hur lång tid sträckan tar att gå. Hon möttes av en kultur där menstruation är tabu och där kvinnor isoleras under mensveckan. I Nepal ses mens som något orent och det är därför sällan frågor i ämnet får lov att ta plats. Det var då idén kom till henne, som en blixt från ovan. Som barnmorska är hon medveten om betydelsen av hygien, särskilt under menstruation och hon började därför fundera över hur kvinnorna i Nepal egentligen klarar av det. Det visade sig att med alternativa sätt, så som tygstycken eller ingenting alls, kunde kvinnorna enbart till viss del hantera situationen.

Om kvinnorna istället fick chansen till en menskopp, visste Lisa att livet skulle bli lite lättare. En enda menskopp kan nyttjas i ca 10 år och det enda du behöver göra är att koka upp den efter avslutad cykel. Lisa åkte hem igen och påbörjade projektet CareMahila, där hon tar emot donerade menskoppar som hon sedan skänker på plats i Nepal med hjälpen av förtroendevalda.

Lisa värderar mötet med varje kvinna i Nepal väldigt högt. Majoriteten av kopparna delar hon därför ut själv, hand till hand. Endast ett fåtal distribuerar hon ut till sina förtroendevalda, som har kontakter i Nepal och möjligheten att nå kvinnor Lisa annars inte nått ut till.

I oktober bär det av till Nepal återigen, vilket blir totalt hennes tredje resa dit och andra i syfte av projektet. Hitintills har Lisa finansierat sina resor ur egen ficka. Inför kommande resa har Lions i både Veberöd, Genarp och Sjöbo sponsrat henne, vilket hon ödmjukt tackar för. När vi sist talade vid hade 68 menskoppar skänkts till henne, men sedan dess har antalet ökat och flera stycken är på väg. Att det är så många som donerar menskoppar och visar sitt engagemang har gett Lisa kraft till att driva projektet. Tanken att hon förhoppningsvis gör skillnad ger henne rikedom i hjärtat, menar hon. När jag frågar om det allra bästa hon fått ut av projektet handlar det om de varma kramar från tacksamma kvinnor hon får.

Vill du också bidra? Skicka en menskopp till Lisa! Hon ber inte om donationer, utan enbart om menskoppar. Märke kvittar, men hon är ett särskilt fan av Flowcup, eftersom dessa vid varje såld kopp donerar ytterligare en kopp till ett afrikanskt projekt.

Skicka dina menskoppar till:

ELISABETH GÅRDLUND

Hägnaden 932

247 96 Veberöd

 

CareMahila

/Linn Malmgren 

bege
smarta


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • september

  Inga event

 • Fastighetsbyrån
 • Adderat
 • Apotek
 • Herex
  Wendelford
  Solar Plexus
  Köksland
 • Gilla oss gärna :)

 • Skymning över Romeleåsen, vilken magisk kväll! 🙏
  #lifelessordinary #thelodgeresort #sunset #instasky #skåne #romeleåsen
  ...

  101 3

  Psst! Du vet väl att du kan komma förbi på en fika, lyxa till det med en av våra nya smårätter från lounge menyn eller kanske bara beställa något svalkande i glaset! Verandan har öppet varje dag från 11:30-17 (ej drop in på söndagar 12-14 då vi serverar Sunday Brunch). Välkommen upp till oss och en stunds ”Life Less Ordinary” ☀️⛰🥂 #167meteröverhavet #thelodgeresort #lifelessordinary #lovelund #veberodnu ...

  141 1

  Summer at The Lodge.. ☀️🐝🌸 #lifelessordinary #thelodgeresort #summerloving #romeleåsen #skåne #newengland #hideaway #visitlund #veberodnu #lovelund ...

  221 1

  Happiness is yellow, white & blue 💛🌤💙🙌 #rapefield #romeleåsen #lifelessordinary #thelodgeresort #visitsweden #visitskåne #veberodnu #visitlund #lovelund #hejlantliv ...

  249 2

  Vilket fantastiskt väder. Det får ju till och med denna soffpotatisen att ta en promenad ☀️
  #spring #springfeeling #vår #veberodnu
  ...

  167 4

  We’re hiring!
  Vi är inne i en expansiv fas och söker nu en Food & beverage manager! Är du eller någon du känner precis den vi letar efter? Tagga då henne eller honom (eller dig själv) här eller på vårt Facebook inlägg. Leder ditt tips till en anställning vinner du en gift voucher för två till vårt Summer Loving paket, värde 2990 kr. 🙌 PS, är ni flera som taggat samma person lottar vi vinnaren. Läs mer om tjänsten i länken i vår profil. Ready, set, TAG! ⭐️🍽⛰
  .
  .
  .
  #ajoblessordinary #thelodgeresort #167meteröverhavet #veberodnu #visitlund #visitskane
  ...

  158 2

  En stund i kyrkan ikväll med mina tjejer. Först var det gudstjänst för de minsta och efter blev det fredagstacos på kyrkbacken. Eller Jesustacos som svärsonen kallar det 🙈. Det var så himla mysigt! Jag mår bra i kyrkan och älskar samhörigheten som finns där. Hur är din relation till kyrkan?
  #veberöd #veberodnu #svenskakyrkan
  ...

  204 15
 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/