Flipin
Magnusson
Perssons
Tandläkare huldt
entreprenadställningar
Lindfors

Folket

Published on maj 4th, 2018 | by admin

0

Menskoppar till kvinnor i Nepal

Lisa Gårdlund är en av många i Veberöd med ett rent hjärta och en drivkraft utan dess like. Hon jobbar till vardags som barnmorska och ambulanssjuksköterska men på fritiden kämpar hon för kvinnorna i Nepal. Under en resa till Nepal blev det klart för Lisa att tillvaron inte alltid är så lätt. Hon var där på semester, men resan kom i längden att innebära något mycket större.

När Lisa kom till Nepal möttes hon av ett land i fattigdom, ett land utan vägar, där invånarna räknar avstånd i hur lång tid sträckan tar att gå. Hon möttes av en kultur där menstruation är tabu och där kvinnor isoleras under mensveckan. I Nepal ses mens som något orent och det är därför sällan frågor i ämnet får lov att ta plats. Det var då idén kom till henne, som en blixt från ovan. Som barnmorska är hon medveten om betydelsen av hygien, särskilt under menstruation och hon började därför fundera över hur kvinnorna i Nepal egentligen klarar av det. Det visade sig att med alternativa sätt, så som tygstycken eller ingenting alls, kunde kvinnorna enbart till viss del hantera situationen.

Om kvinnorna istället fick chansen till en menskopp, visste Lisa att livet skulle bli lite lättare. En enda menskopp kan nyttjas i ca 10 år och det enda du behöver göra är att koka upp den efter avslutad cykel. Lisa åkte hem igen och påbörjade projektet CareMahila, där hon tar emot donerade menskoppar som hon sedan skänker på plats i Nepal med hjälpen av förtroendevalda.

Lisa värderar mötet med varje kvinna i Nepal väldigt högt. Majoriteten av kopparna delar hon därför ut själv, hand till hand. Endast ett fåtal distribuerar hon ut till sina förtroendevalda, som har kontakter i Nepal och möjligheten att nå kvinnor Lisa annars inte nått ut till.

I oktober bär det av till Nepal återigen, vilket blir totalt hennes tredje resa dit och andra i syfte av projektet. Hitintills har Lisa finansierat sina resor ur egen ficka. Inför kommande resa har Lions i både Veberöd, Genarp och Sjöbo sponsrat henne, vilket hon ödmjukt tackar för. När vi sist talade vid hade 68 menskoppar skänkts till henne, men sedan dess har antalet ökat och flera stycken är på väg. Att det är så många som donerar menskoppar och visar sitt engagemang har gett Lisa kraft till att driva projektet. Tanken att hon förhoppningsvis gör skillnad ger henne rikedom i hjärtat, menar hon. När jag frågar om det allra bästa hon fått ut av projektet handlar det om de varma kramar från tacksamma kvinnor hon får.

Vill du också bidra? Skicka en menskopp till Lisa! Hon ber inte om donationer, utan enbart om menskoppar. Märke kvittar, men hon är ett särskilt fan av Flowcup, eftersom dessa vid varje såld kopp donerar ytterligare en kopp till ett afrikanskt projekt.

Skicka dina menskoppar till:

ELISABETH GÅRDLUND

Hägnaden 932

247 96 Veberöd

 

CareMahila

/Linn Malmgren 

smarta


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • maj

  Inga event

 • Landäng
 • Ica
 • Capio Novakliniken
 • sotarna
  Sparbanken Skåne
  Almasoft
  Köksland
 • Gilla oss gärna :)

 • This error message is only visible to WordPress admins

  Error: No posts found.

  Make sure this account has posts available on instagram.com.

 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/