Flipin
Magnusson
Perssons
Tandläkare huldt
entreprenadställningar
Lindfors

Bygden

Published on april 21st, 2015 | by admin

Lundabryggeriet – Bygdens goa brygd

Livsmedlet och brygden öl, är det många som njuter av. Kanske tänker man mest på en varm sommardag, när det slinker ner en kall i magen. Sverige och svenskarna har på senare år, fått upp intresset kraftigt för öl och då speciellt lokalt hantverksöl som är skapad med mer kärlek än vad maskiner kan åstadkomma. Vi tyckte därför att ett besök på bygdens lokala ölbryggeri, som faktiskt ligger i Torna Hällestad, var väl värt ett besök.

Vi möter Bosse Bergenståhl som tillsammans med Erik Hansén är grundarna i Lundabryggeriet, i fullt arbete när vi kliver in på bryggeriet. Det var på 90-talet som Bosse Bergenståhl började brygga öl hemma för husbehov. Kanske inte alltid med toppresultat, men tillräckligt gott för att ett intresse om hur man brygger ett gott öl började gro. I takt med att testa hur man kunde brygga, växte och därmed också kunskapen om hur ett riktigt gott öl ska tillverkas. Tanken att starta ett eget bryggeri kom egentligen från min lärarkollega, Erik, berättar Bosse vidare…”Kan vi inte starta ett eget bryggeri?” Nja…  det krävs jättemycket pengar och det har inte jag, det krävs jättemycket tid och kunskap, så det är kört. Ja… men kunskap det har ju du, tyckte då Erik. Efter lite tjat från Erik, så sa Bosse, ja kan vi kanske göra… fast tänkte att imorgon har han glömt det. … Men så ringer han några månader senare ”Ja! Nu har jag fixat kapital!!”

Så föddes Lundabryggeriet…!

Många har sedan starten 2011, hjälpt till ideellt och lagt väldigt många timmar för att få igång projektet. Erik med marknad, Per med ekonomi, aktieägare mfl, har lagt sin själ och tillsammans gjort Lundabryggeriet till vad det är idag. Idag tillverkar man flera olika sorters öl och de säljs framför allt på restaurangerna i Lund och vid några enstaka tillfällen även i andra städer. Vi är ju bara 1-2 personer som jobbar med detta och vi tillverkar runt 50.000 liter årligen, med mål att öka sakta och säkert. Nu går vi in i en ny fas och gjort emission för att få större muskler och möta ett allt större behov av god öl och därför anställt fler timanställda…Det ska bli spännande, säger Erik som är VD för Lundabryggeriet!

Men hur tillverkar man då öl?

lb1

Även om Bosse har tillverkat malt själv, är det en komplicerad process att gro korn och behandla på för att få malt. Det finns många olika sorters malt som går att köpa. Allt ifrån ljus till mörk malt finns beroende på vad man vill ha för slutresultat. Lundabryggeriet använder idag 15 olika sorter.

 

lb3lb2

Malten ska sedan krossas i en speciell kross.

lb5

Malten hälls därefter i en behållare och blandas med vatten som rör runt och blandar.

lb4

 

Ett jobb som alltid kräver att man är på plats och övervakar varje steg.

lb8

Nästa steg är att få ut den så kallade sötvörten ur maltbehållaren och pumpa den vidare upp till vörtkokaren.

 

lb6lb7

I vörtkokaren blandas sötvörten med humle, som blir till stamvört och kokas för att få bort olika ämnen som gör att ölen annars får lite dåliga lukter som närmast kan beskrivas som fis-lukter (o det vill man ju inte ha i ett bra öl;). Sockerhalten avgör hur starkt ölen blir.

 

lb9

När vörten har kokat färdigt, så pumpas den vidare under tryck till en whirlpool. Jo, den kallas så för att stamvörten pumpas ut med sådan hastighet, så att det bildas en virvel. Anledningen är att rester då samlas upp i mitten och som sedan enkelt kan tas bort.

lb10

I detta steg är när vörten blir skattepliktig. Man tillför med andra ord jäst mm som gör att alkohol börjar bildas. Här är alltid starka regler för hur detta får hanteras, vilket Lundabryggeriet naturligtvis har full koll på.

lb11

 

När ölen (som det nu får kallas), har jäst färdigt för man över den till lagringstankarna. Man tillverkar här alkoholstyrkor på mellan 2-8,3% Här ligger ölen och gonar till sig på allt emellan några dagar till några veckor för att få rätt smak.

lb13lb12

Sen är det dags att fylla på flaskorna. Detta är dock inte bara… utan det finns mycket att ta hänsyn till. Rengjorda flaskor, förs genom maskinen, fylls med tex koldioxid och sedan under tryck fylls varje flaska direkt ifrån lagringstankarna, så att inte ölen börjar skumma.

 

lb14

Och resultatet är en av Lundabryggeriets berömda öl!

lb15

Veberod.nu, tackar så mycket för ett intressant och givande besök… och det är inte helt omöjligt… att vi snart ses på en ölprovning!

Besök gärna Lundabryggeriets egen hemsida! www.lundabgryggeriet.se

logo

smarta


About the AuthorBack to Top ↑
 • maj

  19maj09:30- 12:00Skogsbad

  21maj18:30- 20:30Om krisen eller kriget kommer - Lottakåren

 • JR klimat
 • Ica
 • Capio Novakliniken
 • Solar Plexus
  Empoli
  Köksland
  Herex
 • Gilla oss gärna :)

 • This error message is only visible to WordPress admins

  Error: No posts found.

  Make sure this account has posts available on instagram.com.

 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/