Flipin
Magnusson
Perssons
Tandläkare huldt
entreprenadställningar
Lindfors

Folket

Published on september 11th, 2015 | by admin

Lukas – Veberöds Roadracingkung

Visste ni att vi har en SM-mästare i roadracing i byn??

Jo, Lukas Bäckström heter han och är en lugn, trevlig ung man på 19 år som vi träffar hos en av hans sponsorer, Veidec i byn. Lukas slår direkt undan mina kanske lite förutfattade meningar om att det är mycket testosteron som behövs för att trycka en roadracingmotorcykel ner i en kurva så att endast centimeter skiljer mellan knät och asfalt och ändå… hålla runt 250 knyck… en skrämmande hastighet för oss som provat på (om än i en säker bil). Nä det här är en lugn ung man, med ett strategiskt tänk men… som älskar att vinna… och gör det. För Lukas tillhör Sveriges absoluta toppelit bland våra roadracingförare.

Lukas meritlista är imponerande, för vad sägs om:

2012 – 3:a i SM, 2013 – 1:a i SM och Scandinavian Open samt 2n 2:a plats i EM, 2014 – 2:a i SM… och 2015 … får vi se om en vecka!

Men att bli så här bra på att köra motorcykel snabbt… hur gör man?

En del ligger säkert i generna för Lukas pappa, Per Bäckström har också ett förflutet inom motorsporten och det märks att hela familjen inklusive flickvän stöttar Lukas. Mamma, pappa, flickvän är ofta med … vilket säkert är en stor grund till att Lukas kan ägna sig så helhjärtat till sin älskade sport. För det märks när man pratar med Lukas… han gillade inte att smaka på gruset och förlora… det är vinna som gäller!

Intresset började tidigt för Lukas… Motorsport har varit del av familjen hela tiden…  egentligen har hela familjen Bäckström alltid varit motorintresserade. Farfar körde på vägen, farbror körde motorcross och pappa roadracing, så att Lukas också skulle ha ett motorintresse var naturligt. 2008 vill Lukas testa motorcykel och det tog inte lång tid innan man hade skaffat en motorcykel och var ute på banan och provade för första gången. 125 junior, som tävlingen kallades, var den första officiella testen och var där Lukas blev riktigt intresserad och ville köra mer på riktigt. Första tävlingen kördes på Anderstorp 2009, gick dock inte så bra, då Lukas kraschade redan första varvet och fick starta sista och det hela var bara skit, som Lukas uttryckte det. Att förlora kändes inte bra och vinnarinstinkten måste ha tagit över för redan nästa tävling gick det mycket bättre och Lukas blev 3:a  i båda loppen och det gick väldigt bra. Efter det har det mest bara varit i toppen och att bli 4:a idag är misslyckat. Det märks att det finns en riktig vinnarskalle!

Varje gång Lukas har kraschat (totalt har han endast fått en stukad tumme…) har han alltid kört snabbare i loppet efter, så sporten är klart även en mental sport.

Nästa steg efter 125 var 600 kubik och tränade mycket och Lukas har nästan alltid varit på pallen i tävlingarna. Idag kör Lukas så kallad Super Bike, vilket är 1000 kubik som har 200 hästar på en motorcykel som väger under 200 kg. Ett riktigt krutpaket helt enkelt och det är väldigt lite broms och mycket gas. Man kör på vanlig bensin, men det finns också speciell bensin som kostar nästan 60 kr/liter, som gör skillnad.

2013 fick Lukas fler sponsorer som Monster (energidryck), Bridgestone som gjorde året till ett väldigt lyckat år då Lukas vann alla race utom ett. Vann SM och blev 2:a i juniro-EM…Klart imponerande! Att köra roadracing är dock en sport som kräver en hel del pengar… det kan gå 100.000-tals kronor bara i däck på en säsong, så det är inte lätt att få ihop det, även om man ligger på topp.

Under 2015 fick besökte man en motormässa och fick efter ett tag kontakter och även kontrakt med Yamaha som Lukas kör idag. Planen var att ta en standardcykel för att se hur långt detta kunde gå och Yamaha tyckte detta var klart intressant, så Lukas hade en ny motorcykel redan inom en vecka. En motorcykel som Lukas är väldigt nöjd med. Den bästa Lukas har haft. Som i senaste tävlingen i Falkenberg… där han var snabbast i alla race… och då på en standardhoj! Framgångarna har gjort att Yamaha, Bridgestone och Veidec redan är klara som sponsorer inför nästa säsong. Hur fort går då den nya hojen? Ja, den går väl i en 300 i femman o då har man ytterligare en växel att peta in 😉 På min fråga om hur Lukas kör ute på vägarna så blir svaret att det gör han inte. Lukas har inte ens MC-körkort och han tycker det är rent för farligt att köra ut på vägarna med alla mitträcken och andra hinder som finns, så han vill hålla sig på banorna istället. En tankeställare till alla ute på vägarna kanske?

Målet långsiktigt?

Att kunna fortsätta tävla långsiktigt. För att kunna göra detta måste man verkligen lyckas, så att sponsorer vill vara med.

Målet kortsiktigt?

Jo det är redan nästa helg då SM-titeln avgörs uppe i Linköping. För att ta SM-titeln behöver Lukas vinna bägge racen, något som Lukas har väldigt god chans till och kommer att ge järnet på!

 

Vi är säkra på att alla i Veberöd håller alla tummar som finns för Lukas i helgen och för Er som vill följa Lukas race live, så kommer länkar att finnas här : http://www.amigoo.se/

Stort lycka till, säger vi på Veberod.nu och vi kommer säkert att återkomma mer om Lukas framgångar!

/Jan Malmgren

 

 

lb lb1 lb2 lb3 lb4 lb5 lb6 lb7 lb8 lb9

 

smarta


About the AuthorBack to Top ↑
 • maj

  Inga event

 • Genarps städ
 • Adderat
 • Capio Novakliniken
 • sotarna
  Köksland
  Veberöds församling
  Mias ide o atelje
 • Gilla oss gärna :)

 • This error message is only visible to WordPress admins

  Error: No posts found.

  Make sure this account has posts available on instagram.com.

 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/