Lindfors
Bilbengtsson
Toyota Sydost
Veberöds Kakelkompani

Bygden

Published on maj 6th, 2015 | by admin

Kommunfullmäktige i Lund Christer Wallin (M) om Veberöd

Vi är som alltid intresserade av vad som händer och ska hända i och runt Veberöd. Därför intervjuade vi kommunfullmäktige Christer Wallin (M) om hans syn på Veberöd och hur han anser att man ska jobba för en mer attraktiv by.

wallin-christer-b

Namn: Christer Wallin

Ålder: 57 år

Intresse: Politik 🙂  Resor, golf (hcp 8,8), idrott (mycket handboll så klart, både nu vid slutspelstid och i en kommun som fostrat så många bra handbollsspelare), motorsport, segling, skidåkning….med mera…

Boendeort:Östra Lund (samma valkrets som bland annat Veberöd)

Vad jobbar du med och vad är din uppgift?

Jag är kommunalråd för Moderaterna i Lunds Kommun, nu inne på min andra period. 2010-2014 var jag Byggnadsnämndens ordförande. Efter valet 2014 är jag oppositionsledare för Alliansen eftersom Moderaterna är det största partiet i den mindre minoriteten. Man ska ha i minnet att Lund inte leds av en majoritet på vänstersidan, utan en minoritet som bara är två röster större än den minoritet som jag leder. Det är anledningen till att det är Alliansens budget som styr och att skatteökningen uteblev för 2015.

Innan mitt uppdrag som heltidspolitiker i Lund drev jag egna företag i mediabranschen, både som producent (tryckeri/binderi/distribution med mera) och som utgivare (två förlag) i mer än 30 år. Jag var VD i mer än 20 av dessa, dessförinnan arbetade jag som försäljningschef och produktionschef i familjeföretaget, ibland som båda samtidigt.

Vad anser du att man ska göra för att öka trivseln av att bo och leva i Veberöd? 

Det var en komplex fråga som kräver ett mycket omfattande svar.

Först och främst är Veberöd en väldigt bra bostadsort, närheten till naturen på åsen eller Revingefältet är en styrka, bra fritidsmöjligheter med fotboll, tennis, golf, ridning och annan idrott är också en styrka. Veberöd har bra skolor, Svaleboskolan (t ex) är känd utanför Lunds kommuns gränser, den nya Idalaskolan kommer bli ett ett bra tillskott till det utbudet, inkl sin fullstora idrottshall. Nattöppet bibliotek är ett exempel på där Veberöd inte bara varit först i Lund utan i hela Sverige.

Veberöd är alltså en mycket bra och trivsam ort att leva och bo i.

Jag känner väl till Veberöd eftersom vi umgås med vänner som bor här, vi besöker gärna naturen kring Veberöd….liksom golfbanan så klart. Hustrun har dessutom arbetat som lärare på Svaleboskolan i 12 år….så våra kontakter med Veberöd är både täta och goda.

Vad tycker du är viktigt att satsa på i byn?

Vad som ska göras för att ytterligare öka trivseln behöver egentligen Veberödsborna fundera på själv, först och främst. Svar på det kommer säkert att komma fram i det arbete som nu startat med Fokus Veberöd, ett arbete som f ö initierades av Alliansen då vi styrde i åtta år i Lunds kommun.

Hur jobbar du för att Veberöd ska bli en mer attraktiv by?

Vad jag var med och skapade som ordförande i Byggnadsnämnden 2010-2014 som handlar om Veberöd är till stor del det som jag vill utveckla och arbeta med även nu i opposition. Det vill säga:

Generella förbättringar som vi identifierat är fortsatt utbyggnad av attraktiva bostäder som vi (kommuninvånarna) efterfrågar och som man har råd med. Det är en svår ekvation att få ihop, vi ska skapa trivsamma boenden dvs inte alltför höga och täta byggnationer (speciellt i Veberöd där vi gärna vill bevara bykaraktären eftersom det är så trivsamt), samtidigt ska vi spara på den goda åkermarken. Vi tror på den nu detaljplanerade utbyggnaden på Idala (bland annat) är bra för Veberöds dragningskraft, den kan hjälpa centrumhandeln att uppnå en tillräcklig omfattning för att servicen i Veberöd ska bevaras och på sikt byggas ut. Vi tror dock att efterfrågan på högre hus i det området än max två våningar är mycket tveksamt.

Vi vill detaljplanelägga området kring den gamla stationen. För det krävs en intresserad exploatör och det har hittills saknats, eftersom byggkonjunkturen ännu inte tagit fart.

Veberöd behöver fortsätta att planeras för en expansion, det finns goda möjligheter till förtätningar i centrala lägen. Moderaterna i Veberöd är, liksom jag, tveksam till alltför höga hus och alltför tät bebyggelse i Veberöd, vi vill bevara bykaraktären som jag nämnt tidigare. Flyttar man till en av kommunens allra vackraste naturområden tror jag att man uppskattar att bo nära marken och då företrädesvis kanske med trädgårdsmöjligheter.

Samtidigt vill vi Moderater bygga ut möjligheterna för bostäder som vänder sig till både yngre och äldre, dvs de som kanske inte vill ha egna hus eller radhus. Då behöver man skapa både små hyreslägenheter men också så kallade seniorboenden i olika upplåtelseformer. Valfrihet att anpassa sitt liv och sitt boende så långt det går är hjärtefrågor för oss Moderater.

Hur jobbar du som kommunalråd med Veberöd?

Senaste besöket i Veberöd i rollen av kommunalråd skedde för mig för ett par veckor sedan då vi från Alliansen (representerad av mig, Moderaterna i Veberöds ordförande Klas Svanberg och Karin Nilsson från centern) mötte VAIF för att se på olika lösningar av placering för fotbollsplaner kring Romelevallen. Vi tror att en permanent lösning, nära befintliga anläggningar skulle vara ett mer ekonomiskt och ett mycket bättre alternativ.

Nämn de viktigaste frågorna för byn.

– Fortsatt utbyggnad av efterfrågade och attraktiva bostäder

– Handeln och servicen måste få förutsättningar att fortsätta utvecklas, dvs parkering cykel- och gångvägar och kollektivtrafik måste fortsätta serva viktiga målpunkter. I det sammanhanget måste påpekas att här har Veberödsborna det allra största ansvaret själv, att bibehålla eller öka handeln (och övrig service) kräver att Veberödsborna verkligen utnyttjar handel och service på orten.

– Samhällsservicen ska fortsätta utveckla så att Veberöd fortsätter att vara attraktivt, dvs skolor, bibliotek, kollektivtrafik osv måste fortsatt vara av hög klass till rimliga kostnader.

– Verksamhetsområdena och näringslivet måste få utvecklas och växa i Veberöd.

Jag nämner medvetet inte Simrishamnsbanan eftersom den i nuläget inte verkar vara realistiskt att tro att den kan byggas inom de närmsta 20 åren.

 

Tack Christer! Alltid intressant att se hur politiken både centralt och lokalt påverkar oss i Veberöd, samtidigt som det ger oss som bor här, möjlighet att faktiskt påverka.

/ Josefin Bengtsson

 

bege
smarta


About the AuthorBack to Top ↑
 • mars

  Inga event

 • Fastighetsbyrån
 • Ica
 • Björkhaga plantskola
 • Köksland
  Solar Plexus
  Körsbärsdalens B&B
  Sparbanken Skåne
 • Gilla oss gärna :)

 • Nu är bloggen uppdaterad med vår utflykt från igår 💖🙏 Länk i profilen ⬆️ #bloggse #körsbärsdalen #veberodnu #familjeutflykt #smultronställe #smultronställeiskåne #skåne #visitskane #veberöd #millimys ...

  51 2

  Det börjar bli grönt i vackra Skåne. Vitsippor börjar täcka marken och knopparna på magnolian växer och förbereder sig på att visa upp sin färgprakt. Hur långt har våren kommit hos dig?
  #spring #vår #våriskåne #veberodnu
  ...

  240 28

  Vilket fantastiskt väder. Det får ju till och med denna soffpotatisen att ta en promenad ☀️
  #spring #springfeeling #vår #veberodnu
  ...

  168 4

  En stund i kyrkan ikväll med mina tjejer. Först var det gudstjänst för de minsta och efter blev det fredagstacos på kyrkbacken. Eller Jesustacos som svärsonen kallar det 🙈. Det var så himla mysigt! Jag mår bra i kyrkan och älskar samhörigheten som finns där. Hur är din relation till kyrkan?
  #veberöd #veberodnu #svenskakyrkan
  ...

  205 15

  Dansen går ju bra..... #fiskedamm förstör allt :) Mira undrar vad en mangel är.... #veberöd veberodnu #veberodnu ...

  98 2

  Nu är mitt liv över... Let's be a soccermom #soccer #soccermom #veberodnu veberodnu ...

  112 6

  Körsbärsdalen 2019 🤩 om mindre än tre månader är vi där igen... Mitt i våren! 🌺💗 Det känns bättre att ha något bildligt att de fram emot.
  .
  .
  Vi har ju cykelavstånd till denna fantastiska plats på jorden! I fjol cyklade vi dit med picknick en eftermiddag mitt under körsbärsblomningen! Det får bli en plan för 2020 också! Eller hur tommystromberg76 ❤️
  #millimys #körsbärsdalen #körsbärsdalen2019 #vårkänslor #picknick #visitskane #veberodnu #bokblogg #bokbloggare
  ...

  110 6

  Åhhh jag är så peppad! Jag fick frågan från vårt Bibliotek i Veberöd om jag ville komma & prata Feelgood - boktips! Såklart jag ville! På facebook kan du rösta på deras sida om det passar bäst en vardagskväll eller en lördagseftermiddag 🤩📚
  #feelgood #feelgoodfrossa #feelgoodfrossamedmillimys #veberodnu #millimys #boktips #älskaböcker #vårläsning #bokblogg #bokbloggare #lästips #boknörd
  ...

  103 27
 • Populära inlägg & sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/