Lindfors
Veberöds Kakelkompani
JV taxi

Företag

Published on september 15th, 2017 | by admin

0

Knopare i farten

Om ni hör ”kvanting rycker på lanken”, så ska ni spetsa öronen lite extra… speciellt om ni gillar kaffe. För då är det troligt att då är sotare i närheten och någon har bjudit in dem på kaffe.

Förr när sotarna sprang på taken i stan, så behövdes det ett internt språk, ett språk som ingen annan förstod men som gjorde att sotarna obehindrat kunde prata med varandra. Knoparmoj, som språket kallades används kanske inte så mycket idag, men intressant att tänka sig knoparna (sotarna) stå där på taken och ropa till varandra. Flera ord som tex byling, som betyder polis, pava som betyder flaska, är exempel på ord som kommer från knoparmoj.

Idag är sotaryrket en aning annorlunda. Matthias Collowin, som har Sotningsväsendet i Lund och är de som sotar våra spisar i området berättar att förutom Lund, så har de nu även fått fyra nya områden att sota i. Ystad, Tomelilla, Sjöbo och Simrishamn och tillsammans med Lund, så blir det väldigt många spisar att sota. Till sin hjälp har han 14 sotare som alltid är ute på taken, pannrummen mm. Vanligtvis så ska man sota vart 4:e år om man så kallat trivseleldar och det är viktigt att det görs rätt. Att sota innebär ju att man tar bort slaggprodukter i skorstenen som dels gör att det blir mindre drag, men också att det faktiskt kan antändas och starta skorstensbränder. Så de gör helt enkelt ett viktigt jobb för våra fastigheter. Men de gör mer än sotar skorstenar. De rensar även ventilation och köksventilation. Idag rensar ju många sitt fläktfilter själva, men att tänka på är att oljor och fetter faktiskt kan gå upp i köksventilationen, så ett gott råd är att faktiskt titta upp i er köksfläkt. Sotarna har tex ett enhetspris på 695:- att rensa kökskanalen, så varför inte passa på när de ändå är på plats.

Vi fick möjligheten att se just en sotning av knoparna Rasmus och Hans. Höjdrädda är de inte och snabbt går det för det är väldigt många skorstenar som ska fixas. 

Tack för att vi fick följa med och se hur det går till! 

Vill ni veta mer, så gå gärna in på deras hemsida HÄR

/Jan Malmgren

bege
smarta


About the AuthorKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • februari

  15feb - 17feb 1517:00feb 17Girls Military Camp

  18feb13:00Musikbingo med pizza

  19feb10:00- 17:00Filmmarathon

  19feb13:00- 15:00Stimulans i vardagen - Bingo

  Visa fler event
 • Fastighetsbyrån
 • Adderat
 • Trafik & fastfood
 • Empoli
  Actic2
  Körsbärsdalens B&B
  Mias ide o atelje
 • Gilla oss gärna :)

 • Populära inlägg & sidor

 • Våra gillare :)