Flipin
Magnusson
Perssons
Tandläkare huldt
entreprenadställningar
Lindfors

Kommun

Published on mars 5th, 2018 | by admin

0

Informationskväll om flyktingbostäder

Diskussionerna om de temporära bostäderna som ska husa nyanlända har varit i gång sedan länge. Planerna har ändrats under tiden, men nu verkar det mesta ändå stå klart. Vi var ikväll med och lyssnade på en informationskväll som hölls i Svaleboskolans matsal. Med fanns representanter från bland annat LKF, Lunds kommun, Kultur- och fritidsförvaltningen, medborgarcentret, skolan och såklart en massa Veberödsbor. Veberöd är ett av fyra områden inom Lunds kommun som ingår i projektet. Bostäder kommer att byggas i olika etapper, även i Lund Väster, Linero och Dalby. Det handlar om 24 lägenheter i varje område. Lägenheterna i Veberöd kommer ge rum till ca 80 nyanlända.

Lunds kommun är precis som alla andra svenska kommuner skyldig att dra sitt strå till stacken och göra sitt för de flyktingar som kommer. Alla förvaltningar berörs. Kommunen har ett nära samarbete med bland annat arbetsförmedlingen, vilket är viktigt för integrationen av de som kommer hit. Projektet är i grunden ett uppdrag åt serviceförvaltningen och bostäderna det handlar om är temporära moduler, som ska kunna monteras på plats. Markarbetet i Traversen, är påbörjat men har lite pausats till följd av vädret men också på grund av förseningar i andra etapper. Byggandet kommer att ske i sommar och man räknar med att kunna flytta in under tidig höst.

I år ska Lunds kommun ta emot ca 350 flyktingar, vilket är ett ganska högt kommunantal. Som det ser ut idag kommer de som flyttar in i bostäderna vara familjer. Personerna som kommer möts upp av serviceförvaltningen och får stöd av kommunen, men sen är tanken att dem ska ingå i arbetsförmedlingens planeringsplan. Hos arbetsförmedlingen kommer de nyanlända få en personlig plan utifrån tidigare erfarenheter och även möjligheten till praktik. Barnen i familjerna kommer att på olika sätt integreras i skolan, beroende på vart dem ligger enligt den svenska läroplanen. Lundavälkomsten finns till för de barn som ska börja skolan och ser till att de hamnar i en klass som passar dem och deras kunskaper. För elever i gymnasienivå finns ett program som heter ”språkintroduktion”, vilket undervisas på Vipan och Polhem. Oliwer Karlsson, från kultur- och fritidsförvaltningen berättar om ett meningsfullt liv för dem som kommer till Sverige. Han fokuserar på den sociala aspekten, att de nyanlända för en möjlighet till aktiviteter och en chans att verkligen komma in i det svenska samhället. Oliwer är också personen du ska vända dig till om du känner att du vill vara med och engagera dig och ge dessa nyanlända en värdefull fritid. Vad kan du göra? Hör av dig till Oliwer på oliwer.karlsson@lund.se, så kan du också vara med och göra skillnad för någon.

Andra som arbetar med att göra skillnad är deltagarna i facebook-gruppen ”Vi i byn som vill att alla ska få en chans”. Det är en grupp på snart 400 medlemmar. Gruppens syfte är att ge alla i byn en chans, inklusive de nyanlända. I förberedelse för att de nyanlända ska flytta in försöker gruppen alltså komma på aktiviteter och samla in förnödenheter, för att välkomna våra nya grannar. Är du sugen på att hjälpa till kan du gå med i gruppen och har du inte facebook, kan du kontakta Tobias Ritzau, som är en av administratörerna av sidan. Det var ett mycket intressant möte och det var kul att se många Veberödsbor delta och engagera sig.

/Linn Malmgren

Tidigare reportage:

Traversen

Bygglov

Länk till facebooksidan: Vi i byn

smarta


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • maj

  19maj09:30- 12:00Skogsbad

  21maj18:30- 20:30Om krisen eller kriget kommer - Lottakåren

 • Olsbring
 • Adderat
 • Apotek
 • Köksland
  sotarna
  Herex
  Veberöds församling
 • Gilla oss gärna :)

 • This error message is only visible to WordPress admins

  Error: No posts found.

  Make sure this account has posts available on instagram.com.

 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/