Flipin
Magnusson
Perssons
Tandläkare huldt
entreprenadställningar
Lindfors

Bygden

Published on februari 10th, 2016 | by admin

0

Grannsamverkan

Det var grannsamverkan igår på medborgarkontoret och rummet var nästan fullt när vår områdespolis Esteban Mayobre och Kenneth Johansson från Länsförsäkringar berättade om statistik, hur man kan skydda sin bostad och hur man kan starta lokal grannsamverkan för att minska på inbrott och liknande.

Esteban började med att berätta om hur han och hans kollegor jobbar för att skapa ett tryggare Veberöd. Synlighet i byn, samarbete med olika aktörer, kontinuerlig närvaro i skolan, ”osynligt arbete” i byn och trafiksäkerhetsarbete. Esteban berättar att han gillar att knyta kontakter med barn i tidig ålder för att bygga förtroendet. Hastighetkontroller och alkotester är också viktiga. Det finns många som har för brått när man lämnar barnen på dagis och skola där det är 30… något han vill vara med och informera om och att minska.

g2

När det gäller tjuvar, bus och så vidare, så jobbar Esteban genom att vara både synlig i byn med sin målade bil, men även i en civilbil då han inte vill väcka uppmärksamhet. Så han finns ofta i byn även om han inte syns. Men ibland ser ni även Estaban till fots eller med cykel. Det är då han tycker han får bäst kontakt. Det är då folk har mer möjlighet att stanna och prata och nätverk byggs upp, vilket är väldigt viktigt.

g4

Veberöd är relativt andra städer och byar i kommunen, ganska förskonade för brott. Totalt har det varit 5 villainbrott under 2015, vilket ska jämföras med 416 totalt i Lunds kommun. 5 för mycket tycker Esteban som vill pressa siffran lägre. Högst i statistiken är snatteri, vilket utförs i centrala Veberöd. Snatteri är svårt att bekämpa och lagföra och inte kul för affärerna som råkar ut för det.

Så för att hjälpas åt att göra Veberöd än mer säkert och tryggt… Håll koll

Det är bara att ringa Esteban direkt på hans mobil som är 070-825 16 23, eller som ni hittar på vår lokala polissida). Är det akut så ring givetvis 112, mindre akut 114 14.

Efter Esteban, tog Kenneth från Länsförsäkringar över och berättade om vad man kan göra mer för att skydda sig och sin egendom.

g5

Om man börjar med larm och kameror i hemmet så kom ihåg att bra kvalitet på kameror behövs för att kunna identifiera. Tjuvar har ofta väldigt brått och det kan gå på minuter, så larm direkt till central är bra för att få en snabbare utryckning. Oftast går man in från baksidan där man inte syns. Tex så sker 75% av inbrotten i hörnhus och hus som ligger utmed skog etc då man ostört kan gå in. Oftast är det inte tunga saker som TV och sånt som stjäls, utan pengar, guld och bilnycklar.

Att vara kreativ är bra. Att inte gömma sina värdesaker i nattduksbord, toalettskåp od, för där letar man först. Välj udda ställen, så ökar möjligheten att du får behålla saker vid ett inbrott. Att använda timers till lampor, radio osv är också bra. Att det ska se ut som att någon finns i huset. Att då samverka med grannar som kan hjälpa till är perfekt. En del tjuvar lägger tex en kratta på gräset, något man själv ser som konstigt, men kanske inte en granne. Något som kan indikera för tjuven att det är fritt fram. Tänk kreativt helt enkelt! Kanske en krok på framsidan av huset med en kedja som går bakom huset? Man vill ju inte träffa på en hund som tjuv… 🙂

75% av inbrott sker dagtid och 30-40% fler inbrott under vintern då det är mörkt. Bedöm risker med ditt hus. Var uppmärksam och titta över lås på fönster och dörrar, fram för allt på baksidan.

Nödvärn och envåldsgripande är tillåtet. Nödvärn är också tillåtet att ”ta över” för någon annan om någon blir överfallen. Man blir ofta anmäld av överfallaren, men är som sagt tillåtet om man känner fara för sitt eller annans liv.

Ett annat trick är att tjuvar spanar på parkeringar. Man parkerar bilen, går bort till p-automaten utan att låsa. Under tiden kan en tjuv öppna en dörr en liten bit, du går tillbaka och ser att bilen blir låst… dock ej den redan öppnade dörren. Något att hålla koll på.

De som bor i ett grannskap är världsmästare på vad som är normalt i kvarteret. Att hålla utkik, notera bilnummer löpande på udda bilar som du sätter på kylskåpet, fråga besökare… att vara uppmärksam kommer man rätt långt med.

Om tjuvar blir upptäckta, så sticker de till absolut flesta fall direkt. Straffskalan för ett inbrott och en konfrontation skiljer mycket, vilket man inte vill riskera precis.

DNA-märkning är en annan effektiv märkningsmetod. Det är små mikropunkter och syntetiskt DNA som man penslar på olika ställen på sina värdesaker. Detta kan ses med en speciell lampa som poliser har och senare också identifieras var det kommer ifrån.

Vill man köpa DNA-märkning, så finns det hos låssmeder, Kjell oco mfl. Länsförsäkringar med fler har rabatter på det, så det kan vara bra att ta kontakt med dem.

Bra tycker vi att försäkringsbolag och polis arbetar för att göra det säkrare hos oss, men framför allt är det vår egen samverkan och kreativitet som kan hindra mycket.

 

Vill ni vet mer, så har ni Estebans nummer och Kenneth på LF når ni på 042-633 80 43.

Kanske fler som vill starta grannsamverkan i byn?

 

/ Jan Malmgren

 

smarta


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • Blomning i Körsbärsdalen

  Just nu 0% blomning! Vi gissar att det blommar fullt i början på maj.

 • april

  18aprHeldagBlodgivarebuss

  28apr09:30- 12:00Skogsbad

 • Olsbring
 • Ica
 • Omtanken
 • Veberöds församling
  Köksland
  Solar Plexus
  sotarna
 • Gilla oss gärna :)

 • This error message is only visible to WordPress admins

  Error: No posts found.

  Make sure this account has posts available on instagram.com.

 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/