Toyota Sydost
Lindfors
Bilbengtsson
Veberöds Kakelkompani

Bygden

Published on oktober 23rd, 2017 | by admin

0

Framtiden i Lunds kommun

Som så många vet är Lund i full gång med att ta fram en kommuntäckande översiktsplan. Efter att planförslaget godkändes av Byggnadsnämnden har Stadsbyggnadskontoret den senaste tiden turnerat runt i Lunds kommun, för att ge invånarna en insikt i förslaget och såklart en möjlighet att påverka. 

För ett tag sedan blev det ett stopp i Veberöd, på medborgarkontoret. Enligt Carolina Lundberg, från Stadsbyggnadskontoret, var Veberöd en av de mest aktiva stoppen. Kvällen var späckad av besökare som gärna kom för att diskutera framtidsplanerna och de 3 målen. De 3 målen handlar om: Det gröna Lund, det växande Lund och det nära och levande Lund. Översiktsplanen ska alltså reflektera hur en kommun ska utvecklas och förändras ur ett långsiktigt perspektiv, utifrån de behov som finns. Dessutom bearbetas också utmaningar och konsekvenser. 

Har du en klar vision på hur Lund ska bli grönare och arbeta inom hållbar utveckling? Hur ska vi anpassa oss till befolkningsökningen när det kommer till till exempel bostäder? Vilka områden måste prioriteras för att Lund kommun ska bli en socialt hållbar kommun, attraktiv inom t.ex. näringsliv och kulturvärden? Känner du att du har svaren på dessa frågor, eller bara synpunkter, så har du möjlighet att påverka! Fram till den 30 november så har du chansen. Såhär gör du:

Du kan klicka här och fylla i formuläret. Bara följ instruktionerna. Du kan också skicka ett mail till stadsbyggnadskontoret@lund.se, eller ett brev till Stadsbyggnadskontoret, Box 41, 221 00 Lund. ”Översiktsplan” är lämpligt att skriva på kuvertet eller i ämnesraden. 

För mer information om hur planförslaget ser ut och innebär, så kika in Lunds hemsida eller hör av dig till översiktplanechef Cecilia Hansson. 

/Linn Malmgren 

Enligt stadsbyggnadskontoret så lyftes många viktiga frågor under kvällen – däribland hur mycket Veberöd ska växa. Bykaraktären är en viktig kvalitet som vissa vill värna om. Samtidigt kan bostadsutbudet behöva breddas och fler bostäder kan hjälpa till att utveckla hela orten. LKF´s nya lägenheter hyrdes ut direkt, så det finns efterfrågan.  Att utveckla Traversen-området betonas som angeläget från flera håll. Utbyggnad på åkermarken möter mer tveksamhet, också kopplat till översvämningssituationen i sydväst.

Närhet till natur lyfts åter fram som ett av Veberöds största värden. När orten växer bör grönstrukturen utvecklas i motsvarande grad. Veberödsbäcken genom byn är en tillgång som skulle kunna utvecklas till ett promenadstråk genom hela byn. Att Veberöd fortsätter vara en levande ort med ett bra utbud av service och fritidsaktiviteter råder det mer samstämmighet om. Veberöd behöver förutsättningar för ett livskraftigt föreningsliv.

Beslutet om ny Idalakola och idrottshall är mycket positivt. Mötesplatser är viktigt. Flera vill se en samlingslokal som rymmer 150 personer. Att det finns en gemenskap i byn är mycket viktigt, och för detta behövs olika alternativ. Idag åker en pensionärsgrupp till Genarp i brist på lokal i Veberöd.

Man tar också upp behov av mark för verksamheter. Kommunen bör pröva ny industrimark norr om väg 11 även om det är riksintresse för försvarsmakten.

Trafik är också en fråga som engagerar. Trafikverket beslutade 2015 om en spårsträckning för framtida Simrishamnsbana i en central dragning genom Veberöd. Däremot finns ingen tidplan för järnvägen. En del menar att en nordlig sträckning borde valts, för att centrum ska kunna utvecklas, andra vill se ett snabbt förverkligande av järnvägen, för att förbättra pendlingssituationen och samtidigt vitalisera centrum. Åter andra menar att kollektivtrafik med buss är bättre, mer flexibelt med fler hållplatser och tätare avgångar. Flera hade gärna sett mindre andel lastbilar genom orten. 

Sista dag att lämna synpunkter på förslaget är den 30 november. Hela förslaget och information om hur man gör när man vill tycka till finns på www.lund.se/op

smarta
bege


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • januari

  Inga event

 • JR klimat
 • Adderat
 • Veberöds trafikskola
 • Humlamaden Rehab
  Mias ide o atelje
  Herex
  Actic2
 • Gilla oss gärna :)

 • Wow! Vi vann priset "Luxury Forest Spa 2020" i den internationella tävlingen worldluxuryspaawards 👊🏻

  Tusen tack för era röster på oss, vi är otroligt stolta över priset! 🥂🌺🙌

  Läs mer om priset och vår bedömning i länken i vår bio.
  ...

  788 49

  Come to the woods this summer..!
  🌳🌿🌲
  Missa inte vårt populära sommarpaket ”Summer at The Lodge” (länk i bio) och börja vistelse med ett äventyr i skogen! Tillsammans med våra vänner här uppe på Romeleåsen erbjuder vi förutom vandring även dressincykling, MTB, ridning på islandshästar, smakvandringar, golf, Life with MINI och en massa andra aktiviteter. När ni är tillbaka väntar vår alldeles nya avkopplande sparitual i honulelespa på er innan det är dags för BBQ och livemusik i solnedgången. Allt till ett fantastiskt sommarpris! Kan det bli bättre? -Så, vem tar du med dig hit i sommar? .
  .
  📸 Repost från weddingsbyme .
  .
  #lifelessordinary #thelodgeresort #summeratthelodge #167meteröverhavet #honulelespa #bbq #mtb #mountainbike #skåneleden #smakvandring #islandshäst #sleipnirsängar #ragk #sjöbogk #vandring #skåneleden #lifewithmini #visitlund #visitskane #visitsweden #romeleåsen #veberodnu #genarp #dalby
  ...

  431 18

  167 meter över havet & med utsikt så långt ögat kan nå..! 🌳🗻🍴🍸
  Tack för bilden Peter Nilsson, Inperspective. #lifelessordinary #gethereandwelldotherest #thelodgeresort #skåne #visitsweden #visitlund #veberodnu
  ...

  119 6

  Daniel stod för pumpa designen i år med barnens önskemål 😂🙈🎃 dannefrid min lilla skapelse är stackaren som skriker bredvid... #pumpa #halloween #pumpkin #scarry #veberodnu ...

  15 6

  I Veberöd går ankorna på övergångsstället #veberodnu #väluppfostrade #säkerhetenframförallt ...

  43 1

  Säg Ja!
  Ja till nybilsbonus, 3 års fri service och vinterhjul när du köpet en ny Renault. Och självklart ingår 5 års garanti.
  #sjöbo #simrishamn #bilbengtsson #handlaiystad #veberodnu #veberöd #ystad
  ...

  11 0
 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/