Veberöds Kakelkompani
Lindfors
JV taxi

Bygden

Published on oktober 23rd, 2017 | by admin

0

Framtiden i Lunds kommun

Som så många vet är Lund i full gång med att ta fram en kommuntäckande översiktsplan. Efter att planförslaget godkändes av Byggnadsnämnden har Stadsbyggnadskontoret den senaste tiden turnerat runt i Lunds kommun, för att ge invånarna en insikt i förslaget och såklart en möjlighet att påverka. 

För ett tag sedan blev det ett stopp i Veberöd, på medborgarkontoret. Enligt Carolina Lundberg, från Stadsbyggnadskontoret, var Veberöd en av de mest aktiva stoppen. Kvällen var späckad av besökare som gärna kom för att diskutera framtidsplanerna och de 3 målen. De 3 målen handlar om: Det gröna Lund, det växande Lund och det nära och levande Lund. Översiktsplanen ska alltså reflektera hur en kommun ska utvecklas och förändras ur ett långsiktigt perspektiv, utifrån de behov som finns. Dessutom bearbetas också utmaningar och konsekvenser. 

Har du en klar vision på hur Lund ska bli grönare och arbeta inom hållbar utveckling? Hur ska vi anpassa oss till befolkningsökningen när det kommer till till exempel bostäder? Vilka områden måste prioriteras för att Lund kommun ska bli en socialt hållbar kommun, attraktiv inom t.ex. näringsliv och kulturvärden? Känner du att du har svaren på dessa frågor, eller bara synpunkter, så har du möjlighet att påverka! Fram till den 30 november så har du chansen. Såhär gör du:

Du kan klicka här och fylla i formuläret. Bara följ instruktionerna. Du kan också skicka ett mail till stadsbyggnadskontoret@lund.se, eller ett brev till Stadsbyggnadskontoret, Box 41, 221 00 Lund. ”Översiktsplan” är lämpligt att skriva på kuvertet eller i ämnesraden. 

För mer information om hur planförslaget ser ut och innebär, så kika in Lunds hemsida eller hör av dig till översiktplanechef Cecilia Hansson. 

/Linn Malmgren 

Enligt stadsbyggnadskontoret så lyftes många viktiga frågor under kvällen – däribland hur mycket Veberöd ska växa. Bykaraktären är en viktig kvalitet som vissa vill värna om. Samtidigt kan bostadsutbudet behöva breddas och fler bostäder kan hjälpa till att utveckla hela orten. LKF´s nya lägenheter hyrdes ut direkt, så det finns efterfrågan.  Att utveckla Traversen-området betonas som angeläget från flera håll. Utbyggnad på åkermarken möter mer tveksamhet, också kopplat till översvämningssituationen i sydväst.

Närhet till natur lyfts åter fram som ett av Veberöds största värden. När orten växer bör grönstrukturen utvecklas i motsvarande grad. Veberödsbäcken genom byn är en tillgång som skulle kunna utvecklas till ett promenadstråk genom hela byn. Att Veberöd fortsätter vara en levande ort med ett bra utbud av service och fritidsaktiviteter råder det mer samstämmighet om. Veberöd behöver förutsättningar för ett livskraftigt föreningsliv.

Beslutet om ny Idalakola och idrottshall är mycket positivt. Mötesplatser är viktigt. Flera vill se en samlingslokal som rymmer 150 personer. Att det finns en gemenskap i byn är mycket viktigt, och för detta behövs olika alternativ. Idag åker en pensionärsgrupp till Genarp i brist på lokal i Veberöd.

Man tar också upp behov av mark för verksamheter. Kommunen bör pröva ny industrimark norr om väg 11 även om det är riksintresse för försvarsmakten.

Trafik är också en fråga som engagerar. Trafikverket beslutade 2015 om en spårsträckning för framtida Simrishamnsbana i en central dragning genom Veberöd. Däremot finns ingen tidplan för järnvägen. En del menar att en nordlig sträckning borde valts, för att centrum ska kunna utvecklas, andra vill se ett snabbt förverkligande av järnvägen, för att förbättra pendlingssituationen och samtidigt vitalisera centrum. Åter andra menar att kollektivtrafik med buss är bättre, mer flexibelt med fler hållplatser och tätare avgångar. Flera hade gärna sett mindre andel lastbilar genom orten. 

Sista dag att lämna synpunkter på förslaget är den 30 november. Hela förslaget och information om hur man gör när man vill tycka till finns på www.lund.se/op

Sbis


About the AuthorKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top ↑
 • februari

  27feb13:00- 15:00Paketspelet

  27feb15:00Film

  27feb18:00- 20:00Skrivcirkel

  28feb16:00Räkfrossa med PRO

 • Veberöds bilverkstad
  UA Syd
  Östarp
  Fastighetsbyrån
 • artteam
  Hälsokost
  Bengts Hästsport
  Adderat
  Bäckströms Kakel
  Ica
 • Nilssons Blomsterhandel
  Omtanken
  Björkhaga plantskola
  Veberöds trafikskola
  Landäng
  Apotek
  Trafik & fastfood
  Novakliniken
  Ettans
  Björnstorps snickeri
 • sotarna
  Style by E
  Wendelford
  Veberöds församling
 • Gilla oss gärna :)

 • Instagram – #veberodnu

  Här får ni gärna lägga upp egna kul bilder om Veberöd :)
 • Senaste från Medborgarkontoret

  Finns det någon därute som är intresserad av " extraknäck" 6 tim i veckan. Hör av er till June på medborgarkontoret 046-356757 för mer information. ... Se merSe mindre

 • Populära inlägg & sidor

 • Våra gillare :)