Flipin
Magnusson
Perssons
Tandläkare huldt
entreprenadställningar
Lindfors

Bygden

Published on januari 28th, 2016 | by admin

0

Finns det risk att byns tegelhus blir putsade?

Finns det risk att alla våra tegelhus blir putsade eller att vårt lilla våghus försvinner?

Idag hypotetiska frågor, men kanske inte i en nära framtid när byn växer..? Det hela handlar om Veberöds kulturmiljöinventering som startade med ett första möte igår kväll.

På plats var Henrik Borg, Carolina Lundberg och Emma Wolf från stadsbyggnadskontoret som presenterade projektet som innebär att göra en kulturmiljöinventering.

Att titta över och inventera ett områdes kulturmiljö, som tex används som underlag när utbyggnad och förändringar ska ske i en by, är egentligen något som stadsbyggnadskontoret anlitar konsulter till. I Veberöd vill man prova en ny metodutveckling och göra det med hjälp av byborna själva. Det är första gången man gör det på detta sätt där byborna är med redan från början och man vill göra det för att man hört att det finns ett stort intresse i byn. Metoden att ha byborna med i processen på detta sätt, har nog inte ens gjorts någonstans i Sverige innan, så det ska bli intressant att följa.  Stadsbyggnadskontoret har därför fått en lite större budget för detta projekt. Henrik Borg tycker att det ska bli klart intressant att prova en mer demokratisk metod än om byborna får ett färdigt underlag att ta ställning till. Fungerar metoden, kommer den även att användas till andra byar som t ex Genarp och Torna Hällestad. Det handlar mycket om att gå runt i vår bygd och titta och diskutera vilka platser, byggnader etc, som ger byn dess identitet och historia. Att sedan samla dessa platser och byggnader och gradera dem i kulturmiljömässigt intresse. Ta lilla invägningshuset bakom XL Bygg… hur många hade reagerat om det revs och försvann? Få känner till det lilla huset och varför det kom till. Huset är redan idag ett av de väldigt få objekt som är markerat som intressant för Veberöds identitet. Och här kommer kanske det viktigaste i denna kulturmiljöinventering … Den kan ligga som rådgivande till framtida ombyggnationer av Veberöd och vara det som ligger i vågskålen för att bevara våra värdefulla byggnader och kulturmiljöområden.

Med på mötet var ca 30 personer och intresset var stort. Många närvarande besitter många historier från byn och med mycket kunskap. Varför heter det t ex Boddes plats, ni vet triangeln i byn? Jo… Roland Jönsson berättade att det fanns en dam som kallades för Boddan och som många var rädda för 😉 … kanske döpa om det till Boddans plats?

Det ska bildas två grupper… Kärntruppen och stödtruppen. Kärntruppen, dvs inventerarna behöver inte behöver bli så betungande. Stadsbyggnadskontoret räknar med ca 12-14 h utbildning i form av studiecirkel med föreläsare fördelat på 3-4 veckor (mars) och inventering på ca 20-25 h fördelat på 8 veckor (april-juni) allt med närvaro av personal från stadsbyggnadskontoret, det blir cirka 2,5h/vecka om man vill hjälpa till med att forska och beskriva kulturmiljökvalitéerna i Veberöd. Ca 20 kompetenta namn skrev upp sig på listan att vara med i arbetet.

Vi kommer absolut att följa detta arbete och visa upp löpande en del vad våra inventerare kommer fram till.

Vill du också vara med? Det finns några platser kvar!

Kontakta då June på medborgarkontoret på 046-356757 eller varför inte genom ett besök. June är alltid behjällpig.

 

/ Jan Malmgren

våg

Våghuset i Veberöd

”Många stationer hade också ett våghus. De var vanliga i Skåne och användes särskilt för att väga vagnar fulla med sockerbetor innan de rullade iväg till sockerbruken. Det var små tegelhus med en våg och en kamin. De fanns framför allt vid stationer som lastade mycket betor, men uppfördes också vid särskilda lastplatser ute på linjen. Våghus fanns även vid en del industrier och i Veberöd står ett våghus kvar inte så långt från stationshuset. I denna trakt odlades inte mycket betor, utan det var snarare ortens tegelbruk och dess godstransporter som motiverade våghuset. Även vid Lund Södra placerades ett våghus för att kunna väga vagnslasterna till/från stadens stenkross. Även denna byggnad finns kvar, numera som en del i Teater Sagohuset.”

Klassificering: Särskilt kulturhistoriskt värdefulla övriga stationsbyggnader

/ Stadsbyggnadskontoret

 

v2v3 v4 v5 v6 v7 v8 v9 v10 v11 v12 v13 v14

smarta


About the Author



Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
  • mars

    Inga event

  • Fastighetsbyrån
  • Adderat
  • Björkhaga plantskola
  • Herex
    Almasoft
    Veberöds församling
    Köksland
  • Gilla oss gärna :)

  • This error message is only visible to WordPress admins

    Error: No posts found.

    Make sure this account has posts available on instagram.com.

  • Populära inlägg och sidor

  • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/