Veberöds Kakelkompani
Bilbengtsson
Lindfors
Toyota Sydost

Bygden

Published on augusti 6th, 2015 | by admin

Biodling- en trevlig bisyssla!

Idag träffade jag Göran som i år byggde upp sin egen biodling på sin tomt på Idalaområdet! Ett möte jag tyckte var mycket spännande och intressant, men framför allt lärorikt!

Göran Persson började i år att bygga upp en helt egen biodling hemma i trädgården på Idalaområdet. Fyra stycken bisamhällen står staplade på en bänk på tomten. I varje samhälle finns omkring 10 000 till 50 000 bin. Bina flyger i en radie av cirka tre kilometer och genom att titta vad de har för färg på benen kan man avläsa varifrån de har tagit sin nektar. Om benen är gula när rapsen blommar har de förmodligen varit på rapsfälten till exempel.

Än så länge är det bara ett samhälle man kan ta honung ifrån, men till nästa år hoppas Göran kunna mer än dubbla sin biodling genom att sätta över hälften av bina i nya samhällen. Förhoppningsvis har han då tio samhällen istället för fyra. Drottningen lever i ungefär tre säsonger och arbetsbina endast en säsong. Därför måste drottningen hela tiden lägga nya ägg så att nya bin kan ersätta de gamla. Bina Göran har på sin tomt är Buckfastbin, en mycket vanlig sort i Sverige.

I år har det inte varit optimalt väder för bina att producera honung. Det har varit en regnig och kall vår vilket har gjort att Göran fått ut 40 kg honung istället för 80kg. Men Göran verkar inte hänga läpp för det!

Under ett år kan man ta honung mellan 2-3 gånger från bina. Bina sliter hårt med att samla nektar så att de sedan kan producera honung som de kan livnära sig på under vinterhalvåret. De behöver därför alltid ha tillgång till vatten eftersom de gör av med vätska precis som vi människor. Under vinterhalvåret är bina instängda i sina kupor och eftersom man tar deras honung så måste man ge dem socker under vintern. Det fascinerade mig att de på en vinter tillsammans äter ca 2 kg socker! En annan intressant sak är att bina under vintern inte gör sina behov i kupan och därför måste hålla sig ända till våren när de kan komma ut i det fria.

Det verkar som att Göran verkligen älskar sin biodling och tycker att det är riktigt roligt. Han berättar passionerat om sina bin och han skrockar glatt när han säger att det är en trevlig bisyssla att arbeta med bin.

Göran berättar att det är uppskattat även av grannarna att han har en egen biodling. Förutom närproducerad honung får de även bättre skörd av frukt i sina trädgårdar eftersom de pollinerar träden och buskarna. Det är även bra för bönder att ha en biodlare i närheten eftersom de kan få 40-60% mer i skörd med bin i närheten.

För tillfället får Göran hjälp med att slunga honungen hos en vän som också är biodlare men nästa år kommer han att ha sin egen honungsslunga. Då blir det så närproducerat det bara kan bli!

 

Efter intervjun fick jag med mig en burk honung. För en honungsfantast som mig var det naturligtvis jätteroligt! Och jag vill lova att det är den godaste honung jag någonsin smakat! En fantastiskt smakrik honung som jag definitivt kommer att köpa igen!

Ett speciellt tack till Göran för en mycket intressant intervju och mycket god honung!

 

PS… vill ni köpa egen lokal honung, så hittar ni all info HÄR 🙂

/Josefin

bege
smarta


About the AuthorBack to Top ↑
 • januari

  23jan19:00New Rotics; grym rotrock

  24jan19:00- 20:30Magisk show i Dalby

  25jan12:00- 15:00Stickning - Workshop

  26jan17:00- 18:00prova på innebandy

 • JR klimat
 • Bengts Hästsport
 • Hans wachner
 • Svenskoptik
  Med Fotvård
  Herex
  Beab
 • Gilla oss gärna :)

 • En stund i kyrkan ikväll med mina tjejer. Först var det gudstjänst för de minsta och efter blev det fredagstacos på kyrkbacken. Eller Jesustacos som svärsonen kallar det 🙈. Det var så himla mysigt! Jag mår bra i kyrkan och älskar samhörigheten som finns där. Hur är din relation till kyrkan?
  #veberöd #veberodnu #svenskakyrkan
  ...

  204 15

  Det börjar bli grönt i vackra Skåne. Vitsippor börjar täcka marken och knopparna på magnolian växer och förbereder sig på att visa upp sin färgprakt. Hur långt har våren kommit hos dig?
  #spring #vår #våriskåne #veberodnu
  ...

  240 28

  Lunchmys med mira_martinsson och kolla in denna vackra grekiska sallad!! Helt otroligt smakfullt och färgglatt. Nu ska jag hugga in! Vad äter du till lunch?
  systrarnapasolhjulet #dagenslunch #grekisksallad #lunch #motherdaughter #veberodnu
  ...

  163 23

  Nu är mitt liv över... Let's be a soccermom #soccer #soccermom #veberodnu veberodnu ...

  112 6

  Dansen går ju bra..... #fiskedamm förstör allt :) Mira undrar vad en mangel är.... #veberöd veberodnu #veberodnu ...

  98 2

  Åhhh jag är så peppad! Jag fick frågan från vårt Bibliotek i Veberöd om jag ville komma & prata Feelgood - boktips! Såklart jag ville! På facebook kan du rösta på deras sida om det passar bäst en vardagskväll eller en lördagseftermiddag 🤩📚
  #feelgood #feelgoodfrossa #feelgoodfrossamedmillimys #veberodnu #millimys #boktips #älskaböcker #vårläsning #bokblogg #bokbloggare #lästips #boknörd
  ...

  103 27

  Nu är bloggen uppdaterad med vår utflykt från igår 💖🙏 Länk i profilen ⬆️ #bloggse #körsbärsdalen #veberodnu #familjeutflykt #smultronställe #smultronställeiskåne #skåne #visitskane #veberöd #millimys ...

  51 2
 • Populära inlägg & sidor

 • Våra gillare :)