Published on september 10th, 2017 | by admin
0Äggakaka på Östarps vis
Har du provat traktens goda äggakaka? Det tycker vi att du ska göra… det är nämligen en av de goda anledningarna till att folk vallfärdar till Östarps Gästgifvaregård. Där finns nämligen Gunilla och Lennart Vollmer som med stort hjärta tillagar de ljuvligaste rätter i en härligt mysig miljö. Det startade 1946 med farmor Bertha och generationerna har hjälpts åt att driva det i 71 år. En respektfull tid som alltid bjudit på den bästa mat som trakten kan bjuda. Att servera mat som finns utanför knutarna och med ett stort ekologiskt tänk, märks är viktigt för Gunilla och Lennart.
Så, vi var ju själva väldigt sugna att prova och det skulle självklart bli äggakaka! Den varma och härliga atmosfären med den vackra miljön, som vi som gäster möts av, inbjuder till allt från rena familjeträffar till affärsluncher med kreativt idéspånande.
Det kan lätt bli 40 äggakakor om dagen som serveras och vi fick följa med in i köket där man förberedde sidfläsket och själva äggakakan till oss. Man får hela tiden vara aktiv vid spisen för att äggakakan ska bli perfekt och speciellt det kritiska att vända den i luften. Fredriks vana händer vände pannkakan lätt i luften och vi behövde inte oroa oss alls.
Tillbaka vid vårt bord, serverar Gunilla vant äggakakan och till detta serveras rårörda lingon och gräslök och vi njuter. Kocken Fredriks äggakaka landade som varm bomull i magen och runt själen.. Det är så här skånsk riktig mat ska smaka konstaterar vi!
Tack för maten säger vi!
/ Jan Malmgren, Veberod.nu och Sara Cederlund, Verksamhetschef Medborgarskolan
Läs gärna mer om Östarps Gästgifvaregård HÄR