Toyota Sydost
Bilbengtsson
Lindfors
Veberöds Kakelkompani

Folket

Published on december 17th, 2015 | by admin

0

Att vara eller icke vara,det är frågan?

Till Kommunstyrelsen

Medborgarkontoren i Lunds kommun

“ Att vara eller icke vara,det är frågan? “

 

För att en kommun skall kunna fungera som en demokrati krävs, att invånarna har insyn i och kan påverka de beslut som fattas på olika kommunala nivåer.

För att kunna utöva denna viktiga funktion,måste de ha snabba vägar för kommunikation och information med beslutsfattare,politiker och tjänstemän.Här handlar det inte om digital kommunikation utan handgriplig hjälp av kunniga människor,som kan lotsa medborgarna rätt i den byråkratiska djungel,som en kommunal verksamhet kan upplevas av den oinvigde.

 

För att bistå byborna med denna viktiga service inrättades medborgar- kontor i Dalby,Genarp,Södra Sandby och Veberöd.Tidigare hade byarna ett visst kommunalt självstyre genom kommundelsnämnderna, som gav invånarna stora möjligheter,att kunna påverka.

För att ett medborgarkontor/serviceinrättning skall fungera,krävs följande:

att kontoret är placerat geografiskt nära sina användare.Man skall inte behöva åka ca 4 mil ( Veberöd – Lund  tur o retur )!

att personalen har god kännedom om byn,dess handels o företagsstruktur och den sociala servicen.

att man har stor lokalkännedom,”kunna” sin by!

att man etablerar ett kontaktnät med representanter för skola,kyrka, föreningsliv och näringsidkare.

att man har ett generöst öppethållande,som är tillgängligt, för såväl

pensionärer som förvärvsarbetande, som t.ex pendlar till jobbet. Det finns naturligtvis fördelar för den centrala förvaltningen med lokalkontor i byarna. Man har ett “ känselspröt “ som i god tid kan läsa av,vad som inte fungerar till bybornas belåtenhet och rätta till eller informera om ev. åtgärder man tänka vidta. Man kan se till,att flödet av information når ut till de berörda och förtydligande kan göras på plats.

Att kunna ersätta medborgarkontoren med ett centralt servicekontor i Lund är utsiktslöst!

Det försvårar drastiskt bybornas möjligheter, att utöva sina demokratiska rättigheter.Det kommunen gör,är att tydligt markera,att man inte är så intresserad av en dialog med sina invånare!

 

Veberöd den 14.12.2015

Fred Lindfors

ordf ,Veberöds Kulturförening

 

 1. ordf , byarådet

v.ordf, kyrkorådet

f.d rektor Lunds kommun

f.d. ledamot av fritidsnämnden och naturvårdsnämnden,Lunds kommun

Upprörd bybo!

 

SVAR

Hej!

 

Tack för ditt brev om medborgarkontoren i Lunds kommun. Jag hoppas att det går bra att jag svarar via mejl. Det fanns ingen avsändaradress i ditt brev och jag har varit inne på hemsidan för Veberöds kulturförening och hittade tyvärr ingen postadress där heller.

Det är roligt att höra att du tycker att medborgarkontoret i Veberöd fungerar på ett bra sätt.

Vi vill börja med att beklaga att viss del av informationen som stod i senaste numret av VNT har fått fel avsändare och därmed inte var helt korrekt. Informationen som handlar om medborgarkontoren på sidan åtta har byarådet som avsändare och inte Lunds kommun.

Vi beklagar alltså den ryktesspridning som finns i Veberöd, men den baseras inte på korrekta uppgifter. Vi har inga planer varken på att lägga ned medborgarkontoret i Veberöd eller att minska öppettiderna. Det finns ett servicecenter för medborgare i centrala Lund, i den byggnad som heter Kristallen. Medborgarkontorens personal samarbetar med personalen i servicecentet. Det är samma organisation sedan 1 januari 2015. Det innebär att alla medarbetare i Lunds kommun som arbetar med samhällsvägledning och medborgarservice hjälpts åt, lär av varandra och utvecklar verksamheten gemensamt. Även kommunens telefonväxel ingår i samarbetet. Samarbetet gör också att om t ex en medarbetare på ett medborgarkontor blir sjuk eller har semester, kan någon annan ersätta medarbetaren. Det blir alltså inte lika sårbart och det innebär också att vi vid sådana tillfällen inte behöver stänga medborgarkontoren om vi har ersättare.

Det finns ett uppdrag från kommunstyrelsen från 2014 om en fördjupad utredning om medborgarservice som omfattar hela kommunen. Utredningen är klar men inga beslut är ännu fattade. Ärendet ska återrapporteras till kommunstyrelsen. Delar av medborgarkontorens uppdrag berörs i denna utredning, framförallt när det gäller medborgarservice.

Om kommunen väljer att satsa på en gemensam medborgarservice för kommunens alla förvaltningar förväntas de största effekterna bli för medborgaren. Bland annat i form av ökad tillgänglighet och likvärdig service i hela Lunds kommun genom generösa öppettider via flera kanaler och fysisk närvaro på fler platser i Lunds kommun än vad som finns idag. Det innebär även att medborgarservicen i Veberöd kan bli bättre om de föreslagna förbättringarna genomförs.

Du är välkommen att höra av dig om du har fler frågor eller funderingar. Du kan även prata med June Ljungqvist som känner till allt detta och som kan förmedla korrekt information.

 

Hälsningar

 

Eva Johannesson
Kommunikationschef
Lunds kommun, Kommunkontoret
Avdelningen för kommunikation och medborgarkontakt
Box 41, 221 00 LUND
Besöksadress: Bredgatan 5
Växel: 046-35 50 00, 0729-816234

smarta
bege


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • september

  Inga event

 • JR klimat
 • Adderat
 • Veberöds trafikskola
 • Hairdo
  Veberöds församling
  Actic2
  Humlamaden Rehab
 • Gilla oss gärna :)

 • Psst! Du vet väl att du kan komma förbi på en fika, lyxa till det med en av våra nya smårätter från lounge menyn eller kanske bara beställa något svalkande i glaset! Verandan har öppet varje dag från 11:30-17 (ej drop in på söndagar 12-14 då vi serverar Sunday Brunch). Välkommen upp till oss och en stunds ”Life Less Ordinary” ☀️⛰🥂 #167meteröverhavet #thelodgeresort #lifelessordinary #lovelund #veberodnu ...

  141 1

  Skymning över Romeleåsen, vilken magisk kväll! 🙏
  #lifelessordinary #thelodgeresort #sunset #instasky #skåne #romeleåsen
  ...

  101 3

  The Veranda is open! 🍸🍴☕️🍰 Vi serverar loungemeny med fyra mils utsikt mellan kl 11-17 och vår BBQ buffé från kl 19 (tisdag-lördag). Brunch på söndagar kl 12. Kom ihåg att boka bord om du säkert vill få plats! 046-24 89 05 #restaurangheaven #thelodgeresort #lifelessordinary #summerloving #spa #lovelund #visitlund #veberodnu ...

  130 1

  Happiness is yellow, white & blue 💛🌤💙🙌 #rapefield #romeleåsen #lifelessordinary #thelodgeresort #visitsweden #visitskåne #veberodnu #visitlund #lovelund #hejlantliv ...

  249 2

  Vilket fantastiskt väder. Det får ju till och med denna soffpotatisen att ta en promenad ☀️
  #spring #springfeeling #vår #veberodnu
  ...

  167 4

  We’re hiring!
  Vi är inne i en expansiv fas och söker nu en Food & beverage manager! Är du eller någon du känner precis den vi letar efter? Tagga då henne eller honom (eller dig själv) här eller på vårt Facebook inlägg. Leder ditt tips till en anställning vinner du en gift voucher för två till vårt Summer Loving paket, värde 2990 kr. 🙌 PS, är ni flera som taggat samma person lottar vi vinnaren. Läs mer om tjänsten i länken i vår profil. Ready, set, TAG! ⭐️🍽⛰
  .
  .
  .
  #ajoblessordinary #thelodgeresort #167meteröverhavet #veberodnu #visitlund #visitskane
  ...

  158 2

  En stund i kyrkan ikväll med mina tjejer. Först var det gudstjänst för de minsta och efter blev det fredagstacos på kyrkbacken. Eller Jesustacos som svärsonen kallar det 🙈. Det var så himla mysigt! Jag mår bra i kyrkan och älskar samhörigheten som finns där. Hur är din relation till kyrkan?
  #veberöd #veberodnu #svenskakyrkan
  ...

  204 15
 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/