Toyota Sydost
Lindfors
Bilbengtsson
Veberöds Kakelkompani

Smarta Byar

Published on juli 9th, 2020 | by admin

0

3D printers i byns tjänst

3D-printrar är smått fantastiska! De går att göra så mycket som man innan behövde gå via dyra prototypverkstäder för att göra till exempel dyra verktyg för formsprutning. Nu kan man i princip skriva ut plastdetaljer direkt på skrivbordet hemma.

Det började med att vi skrev ut bågar till skyddsvisir för att täcka ett akut behov. Men behoven kan vara många olika… själv fick jag problem när en lite plastratt till min elpanna gick isönder. Den behövdes för att fylla på vattnet i pannan så den var klart viktig. Hur skulle jag få tag på en sådan på en 20 år gammal panna? Det var inte lätt…

Lösningen blev att Tim Malmgren fick måtten och designade en ny orange ratt. Denna gång fyrkantig på utsidan så den var lätt att skruva med. Sen var det bara att skriva ut reservdelen… direkt hemma vid bordet!

Nästa behov kom från Köksland i byn. En liten metalldetalj som används till att justera in hyllplan i kök så att de kommer på rätt nivå. I princip omöjligt att få tag på … 2 timmar att göra design, sen kunde vi printa ut den första!

Vi är också intresserade av odling och med tanke på att grönsaker transporteras 200 mil i snitt, så tänkte vi att vi kanske kunde göra en så kallad hydroponisk printad odling. Helt egen design och uppfinneri… kanske kan bli att någon butik i byn vill odla direkt för oss bybor, så kan vi även hjälpa till att minska transporter.

Tanken att kunna ha en lokal liten ”printerfabrik” dedikerad för Veberöd är frestande… tänk att kunna lösa saker och tillverka dem själva här i byn? Är ju både smart och hållbart.

Så därför tänker vi en liten ”tävling” 🙂 Finns det intresse och behov i byn för att skapa någon liten nyttopryl?

Kom gärna med förslag, så kanske vi gör en detalj just till DIG 🙂

/ Jan Malmgren

bege
smarta


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • april

  Inga event

 • JR klimat
 • Adderat
 • Björkhaga plantskola
 • Beab
  Solar Plexus
  Herex
  Mias ide o atelje
 • Gilla oss gärna :)

 • The cold weather continues ☀️❄️ Do you have a favorite place for winter walks in Lund?

  📷 veberodnu

  #visitlund #lovelund #veberöd #veberodnu #winter #winterwalks #sunnyday #february #visitskane #visitsweden #swedishmoments
  ...

  320 1

  Helgens blomning i #körsbärsdalen 🌸❤️ #veberodnu ...

  66 2

  Idag kommer nästan full blomning att inträffa i Körsbärsdalen när mängder med äntligen får sin värme! Underbar plats ❤️🌺#veberodnu ...

  103 7

  Vilket fantastiskt väder. Det får ju till och med denna soffpotatisen att ta en promenad ☀️
  #spring #springfeeling #vår #veberodnu
  ...

  167 4

  En stund i kyrkan ikväll med mina tjejer. Först var det gudstjänst för de minsta och efter blev det fredagstacos på kyrkbacken. Eller Jesustacos som svärsonen kallar det 🙈. Det var så himla mysigt! Jag mår bra i kyrkan och älskar samhörigheten som finns där. Hur är din relation till kyrkan?
  #veberöd #veberodnu #svenskakyrkan
  ...

  204 15

  Åh mamma och pappas trädgård.... den är helt fantastisk. Bäcken porlar och rådjuren hälsar på. Det är magiskt!!!! Vackra Veberöd❤
  #veberodnu #veberöd #autumn #skåne #körsbärsdalen #influencer #blogger #blogg #sweden
  ...

  569 14
 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/