Flipin
Magnusson
Perssons
Tandläkare huldt
entreprenadställningar
Lindfors

Företag

Published on december 12th, 2018 | by admin

0

20 år av hållbarhet!

20 år har gått sedan de första nyfikna kunderna kunde beställa hem varsin ekologisk frukt- och grönsakslåda från Mossagården i Veberöd. Då var det via telefon och excelformulär, men de trogna lådkunderna har genom åren kunnat följa digitaliseringen mot e-handel och gårdens utveckling med trädgårdscafé, gårdsbutik, musik- och upplevelsefestival, genbanksklassade djur, biogasbilar och nya produktutvecklingar. För att bara nämna några saker. Det här är gården där idéerna aldrig sinar och spännande projekt alltid är på gång, så länge det ekologiska engagemanget genomsyrar gårdens alla olika verksamheter som en grön tråd.   

 

Mossagårdens originalkoncept är enkelt – ekologiska, nyskördade och skånska grönsaker packas i en låda och levereras sedan ut till kunden, antingen direkt hem eller via ett utlämningsställe. Sortimentet, liksom kundkretsen, har stadigt ökat sedan starten 1998. Ekomaten levereras varje vecka till olika utlämningsställen i Skåne, Halland, Småland och Blekinge. Det kan vara hemma hos en familj, där grannarna går samman om en leverans, eller till ett företag eller skola. Det går även att få sina varor hemkörda. Att privatpersoner engagerar sig tillsammans och bildar egna utlämningsställen är en unik idé som hållit i 20 år! Ofta är en och samma familj initiativtagare:

 • Det blir lite som ”samling vid vattenpumpen” när man går till sitt utlämningsställe för att hämta sina grönsakslådor, berättar Ebba-Maria Olson, som startade konceptet som 21-åring för två decennier sen. Det har varit speciellt underbart att följa barnen som vuxit upp under de år som vi levererat grönsaker till ett och samma utlämningsställe. Hos en familj var jag ”Gemüse-Ebba” med småbarnen och nu har jag följt dem genom studenten. Det är stort att få vara en familj trogen som grönsaksleverantör under en så lång tid, fortsätter hon.

Mossagården ligger vackert placerad i naturen. Den charmiga skånegården ligger inbäddad bland pampiga ekar, beteshagar, våtmarker, grönsaksfält och mossen som ursprungligen gett gården sitt namn. På fälten som omgärdar Mossagården har det genom åren växt en rad olika grönsaker och rotfrukter. Just i år satsas det på ett 40-tal olika sorters grödor i olika former och färger såsom kål, rovor, gurka, lök, potatis, kryddor, maltkorn, emmer och hampa.

För 10 år sedan kunde de första festivalbesökarna vandra i den fyra meter höga hampalabyrinten under premiären av Mossagårdsfestivalen sommaren 2008. Detta var starten på något nytt i dubbel mening. Dels var det startskottet för en festival som stärkte både gårdens och festivalbesökarnas miljötänk, dels hade ett frö såtts för gårdens framtida produktutveckling. Under festivalens tionde festival 2016 introducerades så äntligen Mossagårdens egna hampaolja, som numera säljs i ICA-butiker runt om i Skåne. 

 

 • Som konsument har man en stor makt och genom att handla ekologiskt kan man på ett enkelt sätt bidra till en positiv utveckling – så varför inte ta chansen, menar Ebba-Maria. Man bidrar också till något dubbelt bra, både för miljön och för sin egen hälsa. Och vill man toppa detta så kan man handla hampaprodukter. Hampan är så lättodlad och kan växa var som helst. Den tål torka och märkliga väderomslag bra. Hampafröna är supernyttiga, men man kan även använda bladen, blommorna och stammen på olika vis inom livsmedel- och byggindustrin. Hampan samlar också stora mängder koldioxid när den växer. Detta är den ultimata växten om man vill gynna både hälsan och klimatet, berättar Ebba-Maria.

På Mossagården arbetas just nu intensivt med det nya projektet LADAN. Här är ambitionen att skapa en miljövänlig mötesplats med möjlighet till vidare produktförädling, events, café, matservering, föreläsningar, butik, workshops, konferens och naturupplevelser. Till renoveringen användes så miljövänliga material som möjligt och här isoleras det med egenodlad hampa. På gården byts också värmesystemet ut och solceller installeras på maskinhustaket. För detta får gården stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

________________________________

Mossagården – en kort presentation

Mossagården i Veberöd är en kringbyggd skånelänga byggd år 1811, men Mossagården är också ett företag där navet i verksamheten kretsar kring ekologisk odling. De ekologiska odlingarna förenas med ekologisk e-handel, prenumeration på grönsakslådor, genbanksklassade djur, gårdsbutik- och trädgårdscafé, samt Mossagårdsfestivalen, en årlig ekologisk musik- och upplevelsefestival för hela familjen. Mossagårdsfestivalen har lett till att fler kulturella inslag planeras på gården i ett led av kultur möter natur på Mossagården. www.mossagarden.se, www.mossagardsfestivalen.se

smarta


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • juli

  Inga event

 • Olsbring
 • Ica
 • Pizzeria nice
 • Empoli
  Herex
  Solar Plexus
  sotarna
 • Gilla oss gärna :)

 • This error message is only visible to WordPress admins

  Error: No posts found.

  Make sure this account has posts available on instagram.com.

 • Populära inlägg och sidor

 • Våra gillare :)


https://gotporn.cc/