Lindfors
Veberöds Kakelkompani
JV taxi

Föreningar

Published on november 19th, 2017 | by admin

1

Snuvade på strålande stjärnor

Tyvärr kommer inga julstjärnor att hängas upp i år vid Dalbyvägen och förmodligen inte heller vid Sjöbovägen. Sedan 10 år tillbaka så är det Veberöds Företagarförening som äger de julstjärnor som har hängts upp i lyktstolparna.

Lyktstolparna längs Dalbyvägen ägs av Trafikverket och längs Sjöbovägen av Lunds kommun. Förra året kom Trafikverket med direktiv att inga främmande föremål fick hängas i stolparna då de kunde vara en fara för trafiksäkerheten. Men efter att en bybo hade hjälpt till och fört en dialog med Trafikverket, kunde de tänka sig att göra ett undantag. Många av er bybor följde förmodligen turerna kring detta via tidningarna.

I år trädde en ändring i ellagen i kraft, som säger att Trafikverket inte får lov att föra över el från sina anläggningar till någon annan användare. Detta betyder att vi inte får lov att hänga upp stjärnorna och ansluta till de uttag som finns på stolparna. Med hänvisning till detta, har vi därför fått avslag på den ansökan vi har lämnat in.

Stolparna var tidigare s.k. ”sammatade”, men detta ändrades i januari då varje stolpe fick en egen energi mätare samt egen el-servis (uppkoppling till elnätet). Om stolparna fortfarande hade varit sammatade, så hade det funnits en chans att få tillstånd. Men då skulle det först göras en hållbarhetstest som skulle kosta 1200,-/stolpe. Vi ville vara förbereda på att kunna göra denna test om Trafikverket kunde tänka sig att säga ja, och ansökte därför pengar från kommunen. Vi fick också löfte om att kommunen kunde tänka sig att ta denna kostnad, vilket vi vill passa på att tacka för.

Vi i styrelsen har också själva monterat en ny ljusslinga på varje stjärna för att de skulle vara i bra skick tills att det var dags att hänga upp dem. Så naturligtvis är vi oerhört besvikna över utfallet, när vi har lagt så mycket att vår egen tid och kraft i ärendet.

Då företagarföreningen omöjligt orkar driva denna fråga varje år inför varje jul, så har vi nu gått samman med Södra Sandbys, Genarps och Dalbys företagarföreningar. Gemensamt har vi en dialog med kommunen om att de kanske kan tänka sig att ta över ansvaret för att våra byar också lyses upp och inte bara huvudorten Lund. Vi hoppas att detta projekt ska vara avslutat, och i hamn, i god tid inför julen 2018.

Styrelsen för Veberöds Företagarförening, november 2017

bege
smarta


About the AuthorOne Response to Snuvade på strålande stjärnor

 1. Eva Gynnstam says:

  I Kungälv är det uppenbarligen inte trafikfarligt att ha stjärnor i lyktstolparna!
  Jag var där förra helgen och där fanns gott om tända stjärnor kopplade i lyktstolparna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • mars

  26mar16:00- 19:00Dalbybygdens släkt och folklivsforskarförening

  27mar14:00- 00:00Onsdagscafé på Kyrkbacken

  27mar18:00- 19:30Språkcafé

  28mar19:00- 00:00Bandet Dönaberga

  Visa fler event
 • JR klimat
 • Ica
 • Apotek
 • Svenskoptik
  Sparbanken Skåne
  Style by E
  Humlamaden Rehab
 • Gilla oss gärna :)

 • Populära inlägg & sidor

 • Våra gillare :)