Lindfors
Toyota Sydost
Veberöds Kakelkompani
Bilbengtsson

Bygden

Published on oktober 23rd, 2018 | by admin

7

Smarta byar – trafik

10000 bilar genom Veberöds centrum…?

Som många vet, så har vi startat upp ett projekt som heter Smarta byar i Veberöd. Det handlar mycket om hur vi kan behålla bykänsla, utöka service, trivas, känna oss säkra, äta god mat, jobb… en lång lista.

I översiktsplanen för Veberöd ska vi utöka med 1200 bostäder och ca 3600 personer till 2040. Det innebär över 60% ökning av vår by, räknat i innevånare. Det innebär, med en uppskattning, att det kommer att köra över 10.000 bilar igenom byn mot idag 6400.

Kommunen växer och vi behöver också växa så att vi har en bra service, affärer mm. Så frågan är HUR vill vi göra detta? 

Det är här frågan kommer in – Vad är en Smart by?

För mig själv handlar det mycket om sunt förnuft. Cirkulär ekonomi … eller med andra ord, handla, ta hand om skräp, jobba mm lokalt. Vad gäller trafik är jag själv övertygad om att pendling, mattransporter och i princip all transport är något som egentligen är något vi behöver titta över och dra ner på. En grönsak behöver kanske inte transporteras över halva Sverige för att åter hamna i byns butiker? Hur många skickar en faktura till någon i byn? Det innebär att fakturan ska åka bil lång väg för att åter komma tillbaka till byn.  

Men som alltid… vad tycker NI… alla ni i Veberöd? Hur kan vi göra en by lite mer smart för att vi ska kunna ha en vital by med full service att bo i?

Kom väldigt gärna med kommentarer och förslag vad Ni tycker. 🙂

/ Jan Malmgren

Översiktsplan – Veberöd

 

bege
smarta


About the Author7 Responses to Smarta byar – trafik

 1. Joanna Lundell says:

  Jag skulle gärna se att genomfartstrafiken genom byn försvann, lastbilar och pendlare som kan köra på 11:an istället. Och en direktbuss Veberöd-Lund som fanns tidigare.

  • jan says:

   Håller med. Byns vägsystem är inte uppbyggt för att klara dagens problem och därför intressant att titta på hur flöden kan ändras för att behålla byns bykänsla.

 2. Jörgen Lindell says:

  Full service kräver befolkningsunderlag, så utbyggnad är nog en förutsättning för att byn ska kunna frodas även i fortsättningen., likaså är nog pendling oundvikligt, större arbetsplatser placeras onekligen mest rationellt där den största befolkningskoncentrationen är.

  Det man kan hoppas på är kanske spårbunden trafik med höga hastigheter till Malmö och Lund. En någorlunda centralt placerad station med hög turtäthet skulle ha förutsättningar att minska biltrafiken radikalt i kombination med en skyddad cykelparkering där man skulle kunna våga parkera en elcykel.

  Antagligen skulle en sådan situation styra över en del handel till byn eftersom det då blir enklare att handla i byn än i stan när man inte har bilen med sig, jämfört med att lasta ett par kassar på elcykeln.

  • jan says:

   Helt klart en intressant fråga. Hur löses centrala parkeringar? Det finns inga pengar längre avsatta till spårtrafiken, men Trafikverket tittar mer och mer på superbussar. Elcyklar som man kan lasta varor på är en intressant tanke helt klart.

 3. Roland Jönsson says:

  Att hoppas på etablering av nya affärer är nog inte realistiskt. Vi ser att även större städer utarmas pga köpcentra som nu också börjar bli överetablerade pga Aatt e-handeln ökar. Man kan inte TVINGA folk att handla lokalt.
  Men om vi kan ligga i framkant tekniskt i byn så blir det attraktivt att bo och göra sina inköp här.
  Romelebygdens Kabel-tv har lagt grunden med sitt fibernät nu gäller nog nästa steg och då är den ”smarta byn” nog rätt i tiden.
  Kan vi bli först i Sverige (eller världen) så blir det positiva ringar på vattnet – omskriven i press och en förebild.
  T.ex så var det MER-öppna biblioteket först och massor med efterföljare men överallt skrevs det att ”Veberöd var först”. Så ska det fortsätta hoppas jag.

  • admin says:

   Håller med Roland. Att bygga ett attraktivt varumärke om vår by attraherar. Det går inte att tvinga människor att handla. Merparten av våra företag i byn handlar om hälsa och skönhet. Produkterna och tjänsterna får anpassa sig. Att vara en sk Smart By handlar mycket om sunt förnuft och vi har en stor möjlighet nu att använda teknik för att öka service, trygghet, säkerhet mm.
   Veberöd är först med flera saker i Sverige. Jag hoppas vi tillsammans kan visa hur byar kan erbjuda så mycket trevligt att vi behåller vår attraktion 🙂

 4. Fredrik says:

  Jag hade gärna sett att riksväg 11 fick dubbelfiligt så det blir lättare att ta sig till och från arbetet. Jag tror även att infrastrukturen måste bli bättre än vad den är idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • juni

  16jun16:00Musikgudstjänst

  20jun09:30- 12:30Fira Lille-Midsommar med oss

  21jun11:00- 13:00Midsommar

  26jun19:00- 21:00Sommarkvällsmusik-Valv bakom valv

 • JR klimat
 • Bengts Hästsport
 • Novakliniken
 • Köksland
  Wendelford
  Hairdo
  Actic2
 • Gilla oss gärna :)

 • Populära inlägg & sidor

 • Våra gillare :)