Lindfors
JV taxi
Veberöds Kakelkompani

Företag

Published on september 6th, 2016 | by admin

Musta dina äpplen på Sövde Musteri!

must5

Visste du att Sövde har sitt egna musteri, som dessutom ligger så lägligt som mitt emot Sövdesjön? Ett underbart läge, ett underbart musteri, med underbar personal, tyckte vi när vi besökte det igår. Sövde Musteri har varit ett musteri sedan 1957, då köptes fastigheten av en man som tidigare mustat äpplen i Sjöbo. Innan dess har det vackra tegelhuset en historia som mejeri under åren 1894-1956. Idag drivs musteriet av familjen Håkansson, som tagit hand om musteriet sedan 2009.

Sövde Musteri tillverkar en hel del drycker men äpplemusten står alltid i fokus. I detta fall är must kallpressade äpplen. Råsaften som blir filtreras sedan och värms upp till 76 grader. Drycken görs till 100% på musteriet och innehåller inga tillsatser.

Äpplena som kommer in kommer oftast via privatpersoner. Sövde Musteri har nämligen en äpplemottagning som varar från sista lördagen i augusti, till sista lördagen i november (då även Sövde har sin julmarknad). Har du själv en massa äpplen i trädgården som du inte vet vad du ska göra av? Musteriet tar emot alla äpplen, även fallfrukt. Det förutsätter dock att fallfrukten inte har större skador (mindre stötskador är okej) och att frukten är mogen. Är du osäker på om äpplena är mogna kan du alltid dela ett på hälften; är kärnorna bruna är frukten mogen och ger som bäst arom i musten. När du kommer för att lämna äpplen vägs alltid frukten först. Till en flaska (65 cl) krävs 1,3 kg äpplen. Du betalar för mustningen och tillhörande process. Priset du betalar är ett reducerat pris än om du inte hade lämnat äpplen. Du får sedan ett kvitto, som du har för att sedan hämta ut dina flaskor. Hållbarheten på flaskorna är upp till 2 år och du har fram till den 1 augusti följande år att hämta ut alla dina flaskor. Vill man istället hämta ut råsaft går det också bra, det är då viktigt att ringa i förväg.

Till er tidigare kunder som sitter hemma med glasflaskor vill Sövde Musteri gärna uppmärksamma att de vid årsskiftet 2016/2017 upphör med sitt retursystem. Framöver kommer de återvinna alla flaskor, där 100% av allt återvunnet glas blir till nya flaskor. Fram till den 1 januari 2017 kan du lämna in rengjorda flaskor.

Besök gärna deras hemsida också HÄR 🙂

/Linn

must1 must2 must3 must4  must6

Sbis


About the AuthorBack to Top ↑
 • februari

  23feb14:00- 16:00Prova på innebandy i hallen - Sportlov - Fritid

  27feb13:00- 15:00Paketspelet

  27feb15:00Film

  27feb18:00- 20:00Skrivcirkel

  Visa fler event
 • Fastighetsbyrån
  Östarp
  UA Syd
  Veberöds bilverkstad
 • Bäckströms Kakel
  artteam
  Bengts Hästsport
  Hälsokost
  Adderat
  Ica
 • Ettans
  Trafik & fastfood
  Björkhaga plantskola
  Björnstorps snickeri
  Veberöds trafikskola
  Landäng
  Nilssons Blomsterhandel
  Apotek
  Omtanken
  Novakliniken
 • Veberöds församling
  Med Fotvård
  Style by E
  Almasoft
 • Gilla oss gärna :)

 • Instagram – #veberodnu

  Här får ni gärna lägga upp egna kul bilder om Veberöd :)
 • Senaste från Medborgarkontoret

  Finns det någon därute som är intresserad av " extraknäck" 6 tim i veckan. Hör av er till June på medborgarkontoret 046-356757 för mer information. ... Se merSe mindre

 • Populära inlägg & sidor

 • Våra gillare :)