Lindfors
JV taxi
Veberöds Kakelkompani

Bygden

Published on augusti 7th, 2017 | by admin

0

En mur, en entré, ett Veberöd

Ingen har väl undgått att det håller på att växa fram ett motiv vid vår entré till byn? 

Vid muren där motivet nu målas fram, hittar vi vår lokale konstnär Johan Liljemark. En konstnär som har ett stort hjärta för bygden och som har varit med att designa mycket i byn… Mossagården, Romeleslingan… ja till och med våra ikoner på Veberod.nu och SödraSandby.com. Vi fick en pratstund med Johan och han berättar att det är ett motiv som speglar de fyra årstiderna genom vårt landskap. Ett Veberöd som är en del av Skåne, ett motiv som följer solens rörelser med väggens riktning… ett motiv som kommer att växa fram under den närmaste tiden med många detaljer såsom hjort, bil, körsbärsträd mm. Johan nämner också att det är linolja som kommer ifrån Genarp. En färg som är spännande att måla med och mycket mer miljövänlig än färgburkar.

Johan har länge funderat på vad som skulle kunna finnas på en sådan här mur och tog kontakt med Sara Cederlund som är den som bor vid byns entré och presenterade ett förslag.  

Sara gillade förslaget och ansökte om tillstånd hos kommun som godkändes. På frågan varför hon vill göra det så svarar hon att det bottnar mest i att vi vill att Veberödingar, inklusive oss själva, ska känna något speciellt på ett positivt vis när de kommer eller lämnar vår by. Hennes pappa var mycket för olika landmärken och det älskade hon. Sara berättar vidare att hennes barn har lärt sig uppskatta desamma så när hennes pappa dog bestämde de sig för att bevara hans minne på ett livfullt sätt som även kan skänka andra medmänniskor desamma. Saras barn brukade leka i hans röda bil. Han hade alltid en röd bil och oftast en Saab. Hans pappa och familj hade också en röd Saab lik den där Johan målat. Barnen och pappa brukade åka på utflykter i bilen men ofta satt de även på deras garageuppfart och lekte i den. Ibland fick de kabla igång deras pappas bil för de hade spelat musik och lekt i bilen så batteriet tagit slut. Barnen brukade säga att morfar var deras bästa bästa vän och han var en fantastisk person. Osjälvisk, respektfull, livsnjutande, lek och livfull, förlåtande och extremt kärleksfull. Precis så som många vill att våra närmsta och medmänniskor ska vara. Så därför tänkte Sara och hennes familj att muren kanske kunde skänka Veberöd detta och samtidigt låta pappamorfar vara närvarande. Sara berättar att hennes pappa garanterat skulle tagit våra pojkar till en sådan här mur. Det kan ge en hemkänsla, igenkänning och samhörighet. Men också något som ger charm och något unikt, det passar Veberöd.

/Jan Malmgren

/Johan Liljemark

Johan och Grönkulla Ateljé hittar ni HÄR

   

Sbis


About the AuthorKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top ↑
 • augusti

  19augHeldagFöreningarnas dag

  22aug13:00- 15:00Stimulans i Vardagen

  24aug19:00- 21:00Allsångskväll

  25aug17:00Nyinvigning av Blå Huset - Hairdo

  Visa fler event
 • Östarp
  Veberöds bilverkstad
  UA Syd
  Fastighetsbyrån
 • Adderat
  Ica
  Byutveckling
  Bäckströms Kakel
  Bengts Hästsport
  Hälsokost
 • Landäng
  Apotek
  Nilssons Blomsterhandel
  Ettans
  Björkhaga plantskola
  Trafik & fastfood
  Björnstorps snickeri
  Novakliniken
  Omtanken
  Veberöds trafikskola
 • Körsbärsdalens B&B
  Almasoft
  Mias ide o atelje
  Med Fotvård
 • Gilla oss gärna :)

 • Instagram – #veberodnu

  Här får ni gärna lägga upp egna kul bilder om Veberöd :)
 • Senaste från Medborgarkontoret

  På medborgarkontoret finns just gott om turistmaterial för dig som vill semestra i din närmiljö. ... Se merSe mindre

 • Populära inlägg & sidor

 • Våra gillare :)