Toyota Sydost
Bilbengtsson
Lindfors
Veberöds Kakelkompani

Bygden

Published on augusti 20th, 2016 | by admin

0

Ekorundan 2016

Ekorundan 2016: Ett 10-års jubilerande succékoncept!

Den 1-2:a september 2007 slogs portarna upp för ett helt nytt koncept – likt konstrundan välkomnades barnfamiljer och allehanda nyfikna och intresserade att åka ut på en runda i september, men inte för att titta på konst – utan för att besöka bönder! På olika ekologiska gårdar runt om i Skåne kunde man under dagarna två lära sig mer om ekologisk matproduktion och ekologiskt lantbruk. För att även underhålla de små bjöd gårdarna in till gårdsaktiviteter, lantlig lek och ekologisk fika. Och konceptet håller i sig än idag – i år går 10-års jubilerande Ekorundan av stapeln den 3-4:e september!     

Under Ekorundan står det ekologiska jordbruket och bonden själv i fokus och det bjuds in till den dialog mellan producent och konsument som är så viktig. I år är det 20 stycken deltagande gårdar som alla bjuder in intresserade att uppleva det ekologiska lantbruket på nära håll. Gårdarna är spridda över hela Skåne och representerar en mångfald av ekologiska inriktningar: mjölk, ost- och köttproduktion, såväl som bär, frukt- och grönsaksodlingar. Nytillskotten för året är Bosarps gård med kycklinguppfödning, nötköttsproduktion, köttförsäljning och växtodling, Sakura Holmqvist med en beundransvärd satsning på chili inom familjeföretaget Skånsk Chili och Örakarsgården/Blåherremölla, som under gemensamma varumärket Havängslamm erbjuder lammkött av högsta kvalitet.

Många av Ekorundans deltagande gårdar är med flera år i rad och Den Gamles gård och Bäckdalen var med redan det första premiäråret 2007. Men medverkande alla samtliga tio år är det blott en gård som varit och det är Mossagården i Veberöd:

 • Det är ett så fantastiskt koncept att få vara del av, berättar Ebba-Maria Olson, som är ägare till Mossagården och även årlig samordnare av Ekorundan. Att rundan som startade som en rolig idé oss ekobönder emellan fått leva kvar är superkul för alla parter och en otroligt viktig kunskapskälla och informationskanal för både producent och konsument. Jag kommer i alla fall att satsa min tid på att fortsatt förverkliga den årliga Ekorundan, lovar Ebba-Maria glatt.

De deltagande gårdarna kommer att erbjuda en rad kostnadsfria aktiviteter som ponnyridning, hoppa i hö, smakprovningar, sitta i traktor, äpplemustning, örtavandring, tipsrunda, klappa kalvar och självplock. Här finns något att hämta för både barnfamiljen, miljövännen och den matintresserade konsumenten. Särskilt populärt har inslaget ”Bonden berättar” blivit, där ekobonden själv visar besökarna runt och berättar om sina odlingar. Dessutom kan man passa på att handla nyskördade ekologisk grönsaker i gårdsbutikerna och avnjuta en hemlagad fika på gårdarna.

Ekorundan äger rum den 3-4 september, kl. 10-17.

”Bonden berättar” genomförs kl. 11 och 14 båda dagarna på samtliga gårdar.

Program och deltagande gårdar: följ länken.

smarta
bege


About the AuthorLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Back to Top ↑
 • oktober

  22okt09:15Gabi berättar om spöken

  22okt18:00Forskarturnén: Människan mot naturen 1-0

  23okt14:30- 16:30Läxhjälp

  24okt14:30Torsdagsklubben

  Visa fler event
 • Landäng
 • Adderat
 • Ettans
 • Med Fotvård
  Svenskoptik
  Actic2
  Wendelford
 • Gilla oss gärna :)

 • Åh vilken lycka! Och jag kommer aldrig att avslöja var skattkistan är veberodnu #veberodnu ...

  97 4

  En av Sveriges vackraste platser #körsbärsdalen #veberodnu veberodnu ...

  130 5

  Nu är bloggen uppdaterad med vår utflykt från igår 💖🙏 Länk i profilen ⬆️ #bloggse #körsbärsdalen #veberodnu #familjeutflykt #smultronställe #smultronställeiskåne #skåne #visitskane #veberöd #millimys ...

  50 2

  Det börjar bli grönt i vackra Skåne. Vitsippor börjar täcka marken och knopparna på magnolian växer och förbereder sig på att visa upp sin färgprakt. Hur långt har våren kommit hos dig?
  #spring #vår #våriskåne #veberodnu
  ...

  239 28

  Nu är mitt liv över... Let's be a soccermom #soccer #soccermom #veberodnu veberodnu ...

  111 6

  Lunchdejt med världens bästa!! #niromas veberodnu #veberöd #veberodnu ...

  99 3

  Dansen går ju bra..... #fiskedamm förstör allt :) Mira undrar vad en mangel är.... #veberöd veberodnu #veberodnu ...

  97 2
 • Populära inlägg & sidor

 • Våra gillare :)