JV taxi
Lindfors
Veberöds Kakelkompani

Bygden

Published on augusti 6th, 2015 | by admin

Biodling- en trevlig bisyssla!

Idag träffade jag Göran som i år byggde upp sin egen biodling på sin tomt på Idalaområdet! Ett möte jag tyckte var mycket spännande och intressant, men framför allt lärorikt!

Göran Persson började i år att bygga upp en helt egen biodling hemma i trädgården på Idalaområdet. Fyra stycken bisamhällen står staplade på en bänk på tomten. I varje samhälle finns omkring 10 000 till 50 000 bin. Bina flyger i en radie av cirka tre kilometer och genom att titta vad de har för färg på benen kan man avläsa varifrån de har tagit sin nektar. Om benen är gula när rapsen blommar har de förmodligen varit på rapsfälten till exempel.

Än så länge är det bara ett samhälle man kan ta honung ifrån, men till nästa år hoppas Göran kunna mer än dubbla sin biodling genom att sätta över hälften av bina i nya samhällen. Förhoppningsvis har han då tio samhällen istället för fyra. Drottningen lever i ungefär tre säsonger och arbetsbina endast en säsong. Därför måste drottningen hela tiden lägga nya ägg så att nya bin kan ersätta de gamla. Bina Göran har på sin tomt är Buckfastbin, en mycket vanlig sort i Sverige.

I år har det inte varit optimalt väder för bina att producera honung. Det har varit en regnig och kall vår vilket har gjort att Göran fått ut 40 kg honung istället för 80kg. Men Göran verkar inte hänga läpp för det!

Under ett år kan man ta honung mellan 2-3 gånger från bina. Bina sliter hårt med att samla nektar så att de sedan kan producera honung som de kan livnära sig på under vinterhalvåret. De behöver därför alltid ha tillgång till vatten eftersom de gör av med vätska precis som vi människor. Under vinterhalvåret är bina instängda i sina kupor och eftersom man tar deras honung så måste man ge dem socker under vintern. Det fascinerade mig att de på en vinter tillsammans äter ca 2 kg socker! En annan intressant sak är att bina under vintern inte gör sina behov i kupan och därför måste hålla sig ända till våren när de kan komma ut i det fria.

Det verkar som att Göran verkligen älskar sin biodling och tycker att det är riktigt roligt. Han berättar passionerat om sina bin och han skrockar glatt när han säger att det är en trevlig bisyssla att arbeta med bin.

Göran berättar att det är uppskattat även av grannarna att han har en egen biodling. Förutom närproducerad honung får de även bättre skörd av frukt i sina trädgårdar eftersom de pollinerar träden och buskarna. Det är även bra för bönder att ha en biodlare i närheten eftersom de kan få 40-60% mer i skörd med bin i närheten.

För tillfället får Göran hjälp med att slunga honungen hos en vän som också är biodlare men nästa år kommer han att ha sin egen honungsslunga. Då blir det så närproducerat det bara kan bli!

 

Efter intervjun fick jag med mig en burk honung. För en honungsfantast som mig var det naturligtvis jätteroligt! Och jag vill lova att det är den godaste honung jag någonsin smakat! En fantastiskt smakrik honung som jag definitivt kommer att köpa igen!

Ett speciellt tack till Göran för en mycket intressant intervju och mycket god honung!

 

PS… vill ni köpa egen lokal honung, så hittar ni all info HÄR 🙂

/Josefin

Sbis


About the AuthorBack to Top ↑
 • februari

  23feb14:00- 16:00Prova på innebandy i hallen - Sportlov - Fritid

  27feb13:00- 15:00Paketspelet

  27feb15:00Film

  27feb18:00- 20:00Skrivcirkel

  Visa fler event
 • Fastighetsbyrån
  Östarp
  UA Syd
  Veberöds bilverkstad
 • Adderat
  Hälsokost
  artteam
  Bäckströms Kakel
  Ica
  Bengts Hästsport
 • Omtanken
  Landäng
  Björkhaga plantskola
  Novakliniken
  Björnstorps snickeri
  Trafik & fastfood
  Apotek
  Veberöds trafikskola
  Nilssons Blomsterhandel
  Ettans
 • Djurshopen
  Fothälsan
  Rörmokarna i Skåne
  sotarna
 • Gilla oss gärna :)

 • Instagram – #veberodnu

  Här får ni gärna lägga upp egna kul bilder om Veberöd :)
 • Senaste från Medborgarkontoret

  Finns det någon därute som är intresserad av " extraknäck" 6 tim i veckan. Hör av er till June på medborgarkontoret 046-356757 för mer information. ... Se merSe mindre

 • Populära inlägg & sidor

 • Våra gillare :)